GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Μία δήλωση του Πάτρικ Σάναχαν, που ασκεί χρέη υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ήρθε να ταράξει τα νερά των σχέσεων της Τουρκίας με την αμερικανική υπερδύναμη, καθώς μόλις μία μέρα πριν, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι η πώληση των μαχητικών F-35 στον Ταγίπ Ερντογάν μπαίνει σε κατάσταση «παύσης»…

Τι είπε ο κ. Σάναχαν, που μερικές φορές αφήνει τη γλώσσα του να πηγαίνει …περίπατο και να λέει πράγματα, που διαψεύδονται από την πραγματικότητα;
Ότι αναμένει πως θα επιλυθεί η διαφωνία με την Τουρκία με αφορμή την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Στην Ουάσιγκτον κυριάρχησε ο πανικός, διότι ο Αμερικανός υπουργός είχε συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και άφησε να εννοηθεί ότι του είπε κάτι διαφορετικό από αυτά που οι πάντες γνωρίζουν. Οπότε όλοι υπέθεσαν ότι κάτι εξαιρετικά σημαντικό συνέβη στο παρασκήνιο και -λίγο πολύ- έπιασαν τόπο οι αμερικανικοί εκβιασμοί και οι απειλές.

Προηγήθηκε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος -όπως αναφέρει σχετικό γραπτό σημείωμα- απάντησε τρεις φορές ότι:
Εάν η Τουρκία εγκαταστήσει τους S-400 στο τουρκικό έδαφος, κινδυνεύουν με ακύρωση όχι μόνο το πρόγραμμα F-35, αλλά και άλλες μελλοντικές αγορές αμερικανικών όπλων από τους Τούρκους. Η αγορά των S-400, είπε ο αξιωματούχος, θα ενεργοποιούσε τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Την ίδια ακριβώς ώρα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ανώτατος αξιωματικός που θα αναλάβει την ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε δημόσια ότι εάν η Τουρκία αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, δεν θα πρέπει να πάρει και τα μαχητικά F-35 από τις Η.Π.Α.

Στην ακρόαση της Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο Τόντ Γόλτερς δήλωσε ότι εγκατάσταση στον ίδιο χώρο των F-35 και των S-400 είναι “απολύτως μη βιώσιμη”.
“Συμφωνώ», είπε, «με την πεποίθηση της Επιτροπής (της Γερουσίας) ότι οι S-400 και τα F-35 δεν είναι συμβατά και εάν η Τουρκία ακολουθήσει μια πορεία για την προμήθεια και λειτουργία των S-400, δεν θα πρέπει να πάρει τα και F-35”.
Υπογράμμισε επίσης τα εξής: Το ρωσικό σύστημα “μιλάει διαφορετική γλώσσα από την αγγλική του ΝΑΤΟ”.

Μερικές ώρες μετά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέφερε στο προσκήνιο την ανακοίνωση του συναδέλφου του στο Πεντάγωνο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι λίγο-πολύ παγώνουν όλες οι διαδικασίες για τα F-35 που αγόρασε η Τουρκία και για όσα συμμετέχει στην κατασκευή τους.

Είχε προηγηθεί αποκαλυπτικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Χθες το απόγευμα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρή ερώτηση δημοσιογράφου για την προβληματική Τουρκία και την επιμονή της να προτιμήσει ένα ρωσικό οπλικό σύστημα και να απορρίψει το αντίστοιχο αμερικανικό.

Δήλωσε:
«Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι κάνουμε τα πάντα – οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ανησυχούν πολύ για την αγορά των S-400, το οποίο είναι ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας που κατασκευάζεται στη Ρωσία. Δεν είναι διαλειτουργικό με την πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ και τα αεροπλάνα μας, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ για την Τουρκία στην περίπτωση που τα αεροπλάνα μας, τα F-35 βρεθούν κοντά σε ένα ρωσικό σύστημα S-400. Διότι μπορεί να υπάρξει μεταφορά πληροφοριών, επικοινωνιών ή ακόμη και μια διακοπή αυτού.
Είναι λοιπόν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος. Είναι σύμμαχος. Φέρνουν επίσης ένα βαρύ φορτίο στις αποστολές μας στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε λοιπόν να παραμείνει η Τουρκία στη συμμαχία. Θέλουμε να μην διαθέτουν ένα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη μέση της χώρας τους, που δεν μπορεί να είναι διαλειτουργικό με το ΝΑΤΟ». Σε άλλες ενημερώσεις ειπώθηκαν ακόμα χειρότερα λόγια για την Τουρκία. Το πλέον σημαντικό που ακούστηκε είναι ότι ακόμα και αν ακυρώσουν την παραγγελία του ρωσικού συστήματος οι Τούρκοι, η εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα έχει πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα.
Αυτό, βεβαίως, θα φανεί στην πράξη στην περίπτωση που ο κ. Ερντογάν λάβει την απόφαση να εγκαταλείψει τη Μόσχα και να επιστρέψει στο δυτικό μαντρί.

Ποιος λέει την αλήθεια λοιπόν; Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ που αισιοδοξεί ότι οι Τούρκοι θα «προδώσουν» τους Ρώσους και θα αγοράσουν το σύστημα Patriot και μετά τα F-35; Ή όλοι οι άλλοι που συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά τον Ερντογάν και να τον απειλούν με κυρώσεις, διότι αρνείται τους αμερικανικούς όρους;

Χθες το βράδυ επρόκειτο να αφιχθεί στην Ουάσιγκτον από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σήμερα Τετάρτη, στις 2 το μεσημέρι (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών του έδωσε το πολυπόθητο ραντεβού για να ακούσει την τελική απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των S-400.

Εάν ο Τούρκος πρόεδρος προδώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ακυρώσει την παραγγελία των S-400, θα μιλούμε για την μεγαλύτερη κωλοτούμπα του αιώνα. Όμως, θα έχει διασώσει την οικονομία της χώρας του και θα ενταχθεί ξανά στο κλάμπ των φίλων του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η εξέλιξη θα είναι η χειρότερη για την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού η Τουρκία θα αποκτήσει δύο υπερόπλα: Το σύστημα Patriot και τα μαχητικά F-35…

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top