GuidePedia

0

Προς ανακατατάξεις οδηγούμαστε στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η ατζέντα των επόμενων ημερών αναμένεται να φέρει ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή. Οι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν εξασφαλίσει μια μακροχρόνια παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα που θα ενισχύσει και την στρατιωτική παρουσία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην τριμερή στο Ισραήλ.

Η ExxonMobil έχει δείξει ενδιαφέρον και για τις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου, καθώς υπάρχουν και εκεί τεράστια κοιτάσματα, πιθανώς όμως μικρότερα από αυτά της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Κυπριακό και η πολιτική και στρατιωτική στρατηγική της Τουρκίας, είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις και αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, ώστε να ξεκαθαριστούν και οι «θολές» προθέσεις της Άγκυρας.

Το σίγουρο είναι πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μπει σε μια νέα εποχή και οι απειλές από εξωτερικούς παράγοντες θα αυξηθούν και θα κλιμακωθούν.

Σημαντικές συναντήσεις που δύναται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο επίπεδο των ενεργειακών εξελίξεων και του κυπριακού έπονται την ερχόμενη βδομάδα. Η πολυαναμενόμενη τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, ξεχωρίζει και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της.

Το ημερολόγιο:
Δευτέρα και Τρίτη: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέπτεται την Κύπρο
Τρίτη: Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στον δικοινοτικό ποδοσφαιρικό αγώνα Νέας Σαλαμίνας-Magusa
Τετάρτη: Τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο
Πέμπτη: Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αττάλεια
Πέμπτη: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στο Brexit
Ελλάδα-Κύπρος συντονίζονται

Η πρώτη επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του πλέον ως Υπουργός Εξωτερικών περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο κ. Κατρούγκαλος την Πέμπτη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι πληροφορίες λένε πως ο Έλληνας Υπουργός θα επιχειρήσει να κάνει μια προκαταρκτική συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογο του για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο κυπριακό. Η συνάντηση των δύο αξιολογείται ως σημαντική διότι η Άγκυρα αποφεύγει επιμελώς το τελευταίο διάστημα να τοποθετηθεί για τα δύο αυτά κεφάλαια του κυπριακού, όπως αναφέρει το Alpha News Live.

Προσφάτως ο κ. Τσαβούσογλου όταν είχε συναντηθεί με την Τζέιν Χολ Λουτ, το μόνο που σχολίασε ήταν πως για την Τουρκία “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι” για την επίλυση του κυπριακού, ενώ επανέλαβε την θέση για την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Συνεπώς θα έχει ενδιαφέρον να διευκρινηστούν τόσο οι “επιλογές” που έχει στα υπόψην η Άγκυρα, όσο και οι σκέψεις της για τα θέματα ασφάλειας. Η Λευκωσία θα αναμένει με ενδιαφέρον να ακούσει κατά πόσο η Τουρκία ενδέχεται να μετατοπιστεί από τις γνωστές της θέσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στο μεταξύ Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα τα πούνε αυτή τη φορά στις κερκίδες του σταδίου της Πύλας όπου θα παρακολουθήσουν δικοινοτικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Τ/κ ομάδας Magusa.

Νέα δεδομένα στα ενεργειακά και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου

Σε μια περίοδο που η τριμερής συνεργασία με το Ισραήλ έχει αναβαθμιστεί και συνεχίζει να αναβαθμίζεται με γοργούς ρυθμούς λόγω και των κοινών συμφερόντων των τριών χωρών, η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών έρχεται να προσδώσει νέο ενδιαφέρον. Η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει συχνά τη στήριξη της στις τριμερείς συνεργασίες και πλέον με την παρουσία Μάικ Πομπέο στη σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, η στήριξη αυτή γίνεται πράξη.
Κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Πομπέο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο πλαίσιο της Συνόδου κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department, ο κ. Πομπέο θα συμμετέχει στη συνάντηση για να συζητήσει “βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”. Στα ενεργειακά η επιτυχία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ διασφαλίζει την παρουσία της για πολλά ακόμα χρόνια. Μάλιστα ο αμερικανικός κολοσσός εμφανίζεται να έχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και στο συνέδριο CeraWeek στο Χιούστον του Τέξας ο Πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε πως ενδιαφέρον υπάρχει, πέραν από την Κύπρο και για την ΑΟΖ του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου. Συνεπώς ο Μάικ Πομπέο, βλέποντας και τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην περίπτωση της Κύπρου, θα συζητήσει με τους ηγέτες των τριών κρατών το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και τρόπους για να διασφαλιστεί απρόσκοπτα το ερευνητικό πρόγραμμα της αμερικανικής εταιρείας.

Από το ίδιο συνέδριο έφυγαν σημαντικά μηνύματα ως προς την συνεργασία των χωρών της περιοχής. Οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου όπως επίσης και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας έκατσαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Η ώρα της εμπορικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή δεν είναι μακριά και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς μια ειλικρινή συνεργασία, η ανάπτυξη των κοιτασμάτων δεν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, λόγω του έντονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top