GuidePedia

0

Στη χθεσινοβραδινή ειδησεογραφία κυριάρχησε το πλήγμα των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων εναντίον της Δαμασκού και πιο συγκεκριμένα, εναντίον αποθήκης οπλισμού που φέρεται να φιλοξενούσε συστήματα μη κατευθυνόμενων πυραύλων, αλλά και το αρχηγείο της 4ης Μεραρχίας των συριακών χερσαίων δυνάμεων. Μάλιστα, πληροφορίες που κυκλοφορούν έκτοτε και δεν έχουν διαψευσθεί, θέλουν κατά το δεύτερο «κύμα» της ισραηλινής επίθεσης να «εξουδετερώθηκαν» ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ τα οποία θα ταξίδευαν στην Τεχεράνη. Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική για στρατιωτικούς και πολιτικούς λόγους…

Γράφει ο Μιχαήλ Βασιλείου

Στο στρατιωτικό – επιχειρησιακό επίπεδο, η επίθεση έδωσε τη δυνατότητα να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα. Οι αναφορές που υπάρχουν είναι ότι για πρώτη φορά η επίθεση δεν ήταν και τόσο επιτυχής από την πλευρά των Ισραηλινών, με την επιτυχία να περιορίζεται κάτω του 50%, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 30% ποσοστό επιτυχίας.

Ο λόγος δεν είναι κάποια απειλή τύπου S-300 για στην οποία επίσης θα αναφερθούμε στη συνέχεια, αλλά ο τύπος των όπλων που επιλέχθηκαν από την ισραηλινή Αεροπορία. Ήταν τα εξής δύο: Πύραυλοι κρουζ τύπου Delilah και οι «Κατευθυνόμενες Βόμβες Μικρής Διαμέτρου» (SDB), GBU-39. Η τακτική χρήση αμφοτέρων έφερε διαφορετικό αποτέλεσμα…

Στην περίπτωση της επιλογής των Delilah, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16I Sufa πραγματοποιούσαν διείσδυση προς τον στόχο σε χαμηλό ύψος με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται εύκολα από τη συριακή αεράμυνα. Ωστόσο, όταν εξαπέλυαν τους Delilah, αυτοί αποτέλεσαν έναν «εφικτό» στόχο για τα ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά Pantsir-S1/S2, με αποτέλεσμα την κατάρριψη ορισμένων τουλάχιστον εξ αυτών.

Εντυπωσιακή φέρεται να ήταν η επιτυχία των πληγμάτων με SDB, με ένα σημαντικό όμως επιχειρησιακό μειονέκτημα. Για να τους εξαπολύσουν, τα μαχητικά αεροσκάφη έπρεπε να βρεθούν σε μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται θεαματικά ο κίνδυνος που διέτρεχαν από τη συριακή αεράμυνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η πληροφορία, ότι στην αποστολή συμμετείχαν και μαχητικά αεροσκάφη F-35I Adir και μάλιστα σε ρόλο προστασίας των F-16I Sufa! Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί κατανοητό λόγο της απουσίας απειλής που θα συνιστούσε κάποιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στο συριακό οπλοστάσιο.

Ωστόσο, τα όπλα που μπορεί αν φέρει το μαχητικό πέμπτης γενιάς σε συνδυασμό με τον εντοπισμό του εχθρικού στόχου πολύ πριν εντοπιστεί το ίδιο, αν και αυτό θα καθίστατο δυνατό, θα το καθιστούσαν σε κάθε περίπτωση κατάλληλο για τέτοιον ρόλο στην επιδρομή.

Η ισραηλινή επιδρομή δεν αφορούσε στόχο ο οποίος θα μεταφερόταν π.χ. στον Λίβανο για να αποθηκευτεί για χρήση από τη σιιτική Χεζμπολάχ σε κάποια μελλοντική σύρραξη με τους Ισραηλινούς. Κατά συνέπεια, η επιχείρηση αποκτά έντονα πολιτικό χαρακτήρα και αυτό όχι μόνο λόγω της φερόμενης ως «εξουδετέρωσης» ανωτάτων στελεχών της Χεζμπολάχ.



Θυμάται κανείς τους S-300 που θα έδιναν οι Ρώσοι στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία;

Η επιδρομή των Ισραηλινών δίνει την ευκαιρία αναφοράς στη «συζήτηση» που ξέσπασε αμέσως μετά την κατάρριψη ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα, η οποία «χρεώθηκε» στους ελιγμούς που φέρεται να έκανε ισραηλινό F-16I Sufa. Ασχέτως του βάσιμου ή όχι των συγκεκριμένων αναφορών από ρωσικής πλευράς, ουσία παραμένει ότι η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στέλνει στη Συρία και μάλιστα με πρόθεση να τεθεί υπό συριακό επιχειρησιακό έλεγχο, προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας S-300.

Η επιχείρηση των Ισραηλινών – αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν η πρώτη μετά τη σύγκρουση ως αποτέλεσμα της συντριβής του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους, αποδεικνύει κατά πάσα πιθανότητα, ότι η ρητορική μετά το τραγικό συμβάν, δεν συμβάδισε με τις μετέπειτα πράξεις… Διαλέγουμε και παίρνουμε, απουσία περισσοτέρων αποδεικτικών στοιχείων, αν και λίγο πολύ οι «σταθερές» της σύγκρουσης στη Συρία επιτρέπουν σημαντικό βαθμό βεβαιότητας για το τι έχει συμβεί…

Είτε οι Ισραηλινοί έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη Μόσχα και απλά συνέχισαν να πλήττουν συριακούς και ιρανικούς στόχους, πιστοί στις διακηρύξεις τους ότι δεν θα επιτρέψουν μεταφορά επικίνδυνου οπλισμού στα χέρια της Χεζμπολάχ που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ σε μελλοντικό πόλεμο, είτε Ρωσία και Ισραήλ, για μια ακόμη φορά συμφώνησαν για τα εκατέρωθεν όρια ανοχής…

Οι ρεαλιστές Ρώσοι δεν δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ, από τη στιγμή που η δική τους πολιτική σε παρόμοια ζητήματα είναι – κατανοητά – εξίσου ή και περισσότερο σκληρή και οι Ισραηλινοί έχουν επιδείξει διαχρονικά σεβασμό στις στρατηγικές προτεραιότητες της Μόσχας στην περιοχή, στο μέτρο που αυτές δεν στρέφονται εναντίον της ισραηλινής εθνικής ασφάλειας. Τα κανάλια επικοινωνίας είναι φανερό ότι έχουν αποκατασταθεί και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στις νέες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία.



Η προπαγάνδα κατά των… κακών Ισραηλινών, κάτι ξέχασε που αφορά την Ελλάδα

Αυτό όμως που πραγματικά είναι εξοργιστικό, είναι η προπαγανδιστική αξιοποίηση της επίθεσης των Ισραηλινών από διεθνή μέσα ενημέρωσης γνωστά για την ιδιαίτερη «τρυφερότητα» που δείχνουν για την Τουρκία του Ερντογάν, ακόμα κι αν τα άρθρα τα υπογράφουν Ρώσοι αναλυτές…

Σε ένα από αυτά, ο Ρώσος που υπογράφει κόπτεται για την «ασέβεια» των Ισραηλινών απέναντι στα Χριστούγεννα με την εξαπόλυση της επίθεσης αυτής. Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι μια μειονότητα στη Συρία γιορτάζει τα Χριστούγεννα, ενώ θα μπορούσε να προβληθεί και το αντεπιχείρημα, ότι αυτή καθαυτή τη γιορτή θα αξιοποιούσε ο όποιος αντίπαλος για να κάνει την κίνησή του, για τους ίδιους λόγους.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι οι «ευαίσθητοι αρθρογράφοι», ρωσικής καταγωγής εν προκειμένω, δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία για τις τουρκικές ενέργειες απέναντι σε μια κατά συντριπτική πλειοψηφία ορθόδοξη χώρα όπως η Ελλάδα.

Χωρίς να βρίσκεται καν σε εμπόλεμη κατάσταση η χώρα μας και παρότι έχουν υπογραφεί σχετικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) από αφελείς πολιτικούς, λες και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα προκαλούνται από την έλλειψη… εμπιστοσύνης, δέχθηκε «επισκέψεις» από τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία πραγματοποίησαν υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από κατοικημένες νήσους.

Οπότε, παρακαλούνται οι Ρώσοι υπογράφοντες, να αποφεύγουν να προσβάλουν τη νοημοσύνη όλων μας, διότι το μόνο που κατορθώνουν είναι αν εκθέτουν τους εαυτούς τους απέναντι στην κατηγορία ότι λειτουργούν στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας, με εργοδότες Τούρκους…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top