GuidePedia

0

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ παίρνει ανοιχτά θέση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών με ένα προβοκατόρικο άρθρο στο οποίο χαρακτηρίζουν την όλη συμπεριφορά τους το τελευταίο διάστημα σαν αυτή ενός χταποδιού που τυλίγει τα πλοκάμια του γύρω από την Τουρκία.



Το δημοσίευμα αυτό θα μπορούσε να περάσει ενδεχομένως κι απαρατήρητο, επειδή όμως πρόκειται για την συγκεκριμένη εφημερίδα έχει την σημασία του. Η Γενί Σαφάκ (Yeni Şafak – Νέα Αυγή) είναι μια συντηρητική εφημερίδα όχι απλώς συμπολιτευόμενη με την κυβέρνηση Ερντογάν (αν και το να είναι κανείς αντιπολιτευόμενος στην Τουρκία… δεν είναι και τόσο εύκολο έτσι ή αλλιώς) αλλά κατά καιρούς έχει στηρίξει τυφλά τις θέσεις του ίδιου και του κόμματός του.

Συνεπώς μπορεί εύλογα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι γραμμένο για αυτό που λέμε «δημιουργία κλίματος» και να προετοιμάσει το κοινό για περεταίρω κλιμάκωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ας δούμε συνοπτικά τι αναφέρει το άρθρο αυτό. Αρχικά κάνει μία σύνοψη της κατάστασης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας αναφέροντας ότι παρά την απελευθέρωση του πάστορα Ρίτσαρντ Μπράνσον, δεν ακολούθησαν ανάλογα θετικά βήματα από τις ΗΠΑ, αντίθετα συνεχίζουν την συνεργασία τους με Κούρδους τρομοκράτες (sic) στην Συρία.

Επιπλέον αναφέρει ως δείγμα κλιμάκωσης την επίσκεψη Κυπρίων αξιωματούχων (υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης) μαζί με την Πρεσβευτή των ΗΠΑ Kathleen Doherty στην πλατφόρμα εξόρυξης της Exxon Mobil στην Μεσόγειο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου που όμως η Τουρκία αμφισβητεί κι έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί δραστηριότητες χωρίς την έγκρισή της.

Παραθέτει ακόμα και την περίπτωση του Αττίλα Χακάν, στελέχους της Λαϊκής Τράπεζας της Τουρκίας ο οποίος συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές με τις κατηγορίες παράνομης διακίνησης κεφαλαίων υπέρ του Ιράν κόντρα στις αμερικανικές κυρώσεις, κι ο οποίος παρά την απελευθέρωση Μπράνσον, κρατείται ακόμα.

Παράλληλα, παρουσιάζει έναν χάρτη ο οποίος είναι γεμάτος «γκουγκλοπινέζες» γύρω από την Τουρκία όπου φαίνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, κυρίως ναυτική στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα (με αφορμή την κρίση στις ουκρανο-ρωσικές σχέσεις), αλλά κι επίγεια στην Συρία και το παρουσίαζει ως μία περικύκλωση!



Βέβαια αποφεύγει να αναφέρει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας όπου επίσης έχει παρουσία η αμερικανική Αεροπορία, αλλά αυτό μάλλον είναι ένα ζήτημα που θα διευθετηθεί… αργότερα έτσι όπως φαίνεται.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο πώς τους ξέφυγε η αεροπορική βάση της Λάρισας με τα αμερικανικά RQ-9 Reaper.

Το αποκορύφωμα του άρθρου όμως είναι στο τέλος του, που είναι και σε ξεχωριστό πλαίσιο με δικιά του λεζάντα, όπου αναφέρεται πως ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει σοβαρά βήματα για να απλώσουν τα πλοκάμια τους σαν ένα χταπόδι γύρω από την Τουρκία. Με την δε παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβειρας πάνω στην πλατφόρμα, η εφημερίδα υποστηρίζει ευθέως ότι η Τουρκία στην Μεσόγειο μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά… το αμερικανικό!



Τι άλλο μπορούμε να σχολιάσουμε σ’ αυτό εκτός από ένα αγγλοσαξονικό «good luck with that»!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top