GuidePedia

0

«Δίνεις στους Ουκρανούς UAV για να βομβαρδίζουν τους Ρωσόφωνους στο Ντονέτσκ;» – «Αυτό είναι το ευχαριστώ για τους S-400;»

Πυρ και μανία είναι ο ρωσικός τύπος μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς η τουρκική στάση προβληματίζει την Μόσχα

Καταρχήν το τουρκικό ΥΠΕΞ απαίτησε την άμεση διάνοιξη των στενών του Κέρτς και την επίλυση της διένεξης με διάλογο, ενώ ζήτησε και την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτικών, παίρνοντας θέση σαφώς υπέρ του Κιέβου.

Σήμερα ο Ερντογάν προσπαθεί να διαδραματίσει διαπραγματευτικό ρόλο στο όλο ζήτημα ερεθίζοντας τους ρωσικούς εθνικιστικούς κύκλους που έβλεπαν και βλέπουν με «μισό μάτι» την Άγκυρα έτσι και αλλιώς.

Το πιο σημαντικό όμως είναι σημερινό άρθρο του ρωσικού τύπου το οποίο στηλιτεύει την πρόσφατη συμφωνία Ουκρανίας-Τουρκίας για την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar TB2.

Είχαμε αναφέρει ότι εν μέσω πολεμικών εντάσεων στο Ντονέτσκ, είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή την κατάρριψη των τουρκικών Bayraktar ΤΒ2 που θα προμηθευτεί η Ουκρανία.

Σήμερα λοιπόν, ρωσικό άρθρο αναφέρει ότι «μετά τα ζήτω» από το Υπουργείο Εξωτερικών μας, (Ρωσία) και τους διθυράμβους στα ΜΜΕ της χώρας, για την δήθεν εξομάλυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων με την από κοινού εφαρμογή «οδικού χάρτη» για την επίλυση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στην οποία αφήσαμε το Afrin στο έλεος του τουρκικού στρατού, ο Ερντογάν έδωσε στη Μόσχα ένα σκληρό μάθημα του «παιχνιδιού που παίζει».

Πρώτον, οι τουρκικές δυνάμεις έκλεψαν MANPADS (φορητά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής κατασκευής) τύπου «Igla» των φιλοσυριακών μονάδων στο Ιντλίμπ και με αυτά οι φιλότουρκοι Σύροι αντάρτες χτύπησαν ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-25 στις 3 Φεβρουαρίου 2018, του οποίου ο πιλότος αν και έκανε χρήση του αλεξιπτώτου πέθανε ηρωικά σε μια άνιση μάχη με φιλοτουρκικές δυνάμεις .

Δεν υπήρξε κανένα «αμερικανικό ίχνος» σε αυτό το τραγικό περιστατικό, αφού όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες στην πόλη Idlib ελέγχονται αποκλειστικά από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας.

Είναι λογικό το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας να μπορούσε να εμποδίσει αυτό το τραγικό συμβάν, αλλά δεν το έκανε για να δείξει για άλλη μια φορά στη ρωσική πλευρά, ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή.

Δυστυχώς, μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους των «Τούρκων φίλων” μας δεν ήταν αρκετή στο Κρεμλίνο για να κατανοήσει το νέο επίπεδο ηγεμονίας των Τούρκων και την αξιοθρήνητη κατάσταση που διέπει εδώ και καιρό τις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο ως «βραβείο» στην Τουρκία για όλα αυτά, υπέγραψε σύμβαση με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, για την αγορά των τεσσάρων συστημάτων S-400 της «Rosoboronexport», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα από τα πιο παράλογα στρατιωτικά και πολιτικά λάθη τα τελευταία χρόνια για την Μόσχα.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Δαμασκός και ο Άσαντ, δεν είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής ηγεσίας. Αλλά αυτό είναι μόνο το ήμισυ του προβλήματος.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο μια αρκετά ηχηρή είδηση που αφορούσε συμβόλαιο για την αγορά από το Κίεβο έξι τουρκικών UAV Bayraktar TB2 (3 ανά κάθε συγκρότημα) και 2 σταθμούς εδάφους εξοπλισμένους με τον κατάλληλο εξοπλισμό κεραιών καθώς και εξοπλισμό ραδιοηλεκτρονικού πομποδέκτη για τον έλεγχο του UAV και τη λήψη πληροφοριών τηλεμετρίας από το οπτοηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού MX-10/15.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παράδοση 200 βλημάτων υψηλής ακρίβειας MAM-L, τα οποία αποτελούν την αμετάβλητη έκδοση των πολυχρηστικών τακτικών / αντιαρματικών βλημάτων L-UMTAS, που επίσης αναπτύσσει η Roketsun.

Η είδηση αυτή διέρρευσε σε πολυάριθμα αμυντικά ιστολόγια στην Ουκρανία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ ο συντάκτης της είναι ο διάσημος Ουκρανός δημοσιογράφος Γιούρι Μπατσουόφ (γνωστός εθνικιστής του δεξιού τομέα), που επικαλέστηκε πηγές του Ουκρανού υπουργού άμυνας Σ. Πολτόρκα και της ιστοσελίδας mil.in.ua.

Προφανώς, τώρα η ουκρανική πλευρά προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους απλά να αποκρύψει το γεγονός αυτής της συναλλαγής, προκειμένου να επιτύχει ένα επιχειρησιακό σοκ και δέος με την χρήση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο θέατρο των επιχειρήσεων του Ντονέτσκ κατά των Ρωσόφωνων.

Όλες όμως οι λεπτομέρειες είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό στις ρωσικές υπηρεσίες και γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε την εκτίμηση της νέας απειλής για το 2ο σώμα στρατού των Ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων (LDNR).

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το ανώτατο όριο ύψους των UAV Bayraktar TB2 με γεμάτο το 80% των δεξαμενών καυσίμων και βλημάτων τους, είναι τα 6.500 – 7000 m, κάτι που δεν επιτρέπει στις μονάδες της ρωσόφωνης δημοκρατίας να καταστρέψουν τα τουρκικά drones με MANPADS τύπου Igla, Strela-10M3 και Osa-AK ZRSKs.

Δεύτερον, τα μικρού μεγέθους κατευθυνόμενα βλήματα MAM-L («Smart Micro Munition”) που κουβαλούν τα τουρκικά UAV, λόγω του μικρού ίχνους τους, δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τα παλαιού τύπου ραντάρ των συστημάτων «Osa-AK”.

Η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση, είναι η μεταφορά των πιο προηγμένων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων στις ρωσόφωνες ένοπλες δυνάμεις (LDNR), οι οποίες θα μπορέσουν να καταστρέψουν τα UAV Bayraktar TB2 πριν αυτά εκτοξεύσουν βλήματα MAM-L.

Όσο για τον Ερντογάν, η έγκρισή του για σύμβαση πώλησης μη επανδρωμένων αεροχημάτων στο ουκρανικό καθεστώς, τοποθετεί αυτόματα την τουρκική ηγεσία στον κατάλογο των συμβαλλομένων δυνάμεων στην σύγκρουση του Ντονέτσκ, μαζί τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο», καταλήγει το άρθρο.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας θα δοκιμαστούν ακόμα πιο πολύ μετά τις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ και τα προβλήματα σε Συρία και Μαύρη Θάλασσα.

Το κομβικό σημείο όμως είναι το ζήτημα των στενών και τα ύποπτα σχέδια του Ερντογάν για την δημιουργία δεύτερου καναλιού στην Κω/πολη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση έχουμε εμπλοκή στο Βόσπορο, η αντίδραση της Μόσχας θα είναι απλά «καταιγιστική» και πάρα πολύ βίαιη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top