GuidePedia

0

Το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας απομακρύνεται από την Τουρκία μέσα σε μια υπουργική εκστρατεία που δαιμονοποιεί τον υποστηρικτή του, τον Τζορτζ Σόρο, ως υποστηρικτής δυνάμεων που επιδιώκουν να καταργήσουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

REUTERS / Francois Lenoir

Μια εκστρατεία υπό την ηγεσία της κυβέρνησης, η οποία διαμαρτύρεται για τον Αμερικανό-Ουγγρικό δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο  Σόρο, έχει φτάσει σε ένα τέτοιο crescendo στην Τουρκία ότι το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας αποφάσισε να αποχωρήσει από τη χώρα.

Ο Σόρος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μισητή φιγούρα σε χώρες όπως, η Πολωνία, η Ρουμανία και ακόμη και η μητρική του Ουγγαρία, χρησιμοποιείται τώρα ως εργαλείο για τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Οι πιο εντυπωσιακοί προβληματισμοί αυτής της εκστρατείας είναι οι δικαστικές επιθέσεις που αφορούσαν την ηγέτη της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών Όσμαν Καβάλα και το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας στην Τουρκία, το οποίο η Καβάλα είχε συνιδρυτήσει.

Η αριστερή Οσμάν Καβάλα, φυλακισμένη για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς κατηγορητήριο , έχει συχνά επισημανθεί ως "κόκκινο Σόρος" από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στις 21 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν έδειξε  ξανά μια σύνδεση μεταξύ των δύο, κατηγορώντας τους ότιχρηματοδοτήσαν τις μαζικές αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013, οι οποίες ξεκίνησαν στο Gezi Park στην Κωνσταντινούπολη. "Ένα άτομο που ήταν η πηγή χρηματοδότησης των τρομοκρατών κατά τη διάρκεια των περιστατικών Gezi βρίσκεται σήμερα στη φυλακή. Πίσω του είναι ο διάσημος Ούγγρος Εβραίος, Σόρος, "είπε.

Ωστόσο, ο Ερντογάν είχε καλούς όρους με τον Σόρο πριν από αρκετά χρόνια. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2003, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Συνοδευόμενος από δύο ανώτερους βοηθούς, ο Ερντογάν φάνηκε ευτυχισμένος στη συνάντηση στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Για τον Ερντογάν την εποχή εκείνη, η επαφή με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Σόρος ήταν σαν ένα κλειδί που άνοιξε τις πόρτες για αυτόν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Νταβός, ο Ερντογάν είπε στον Σόρο: «Είμαστε η ανοιχτή κοινωνία της Τουρκίας. Πρέπει να μας στηρίξετε ", σύμφωνα με τον Αχμέτ Σέβερ , πρώην σύμβουλο του πρώην Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Σόρος δεν παρέμεινε ανεύθυνος. Μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας οδήγησε στη δημιουργία μιας ομάδας που ονομάζεται Ανεξάρτητη Επιτροπή Τουρκίας για την προώθηση των εγκαινίων των συνομιλιών ένταξης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Μέλη της Επιτροπής - μεταξύ των οποίων φημισμένες προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, ο πρώην γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Ρόκαρντ, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Χανς ντεν ντε Μπρουκ της Ολλανδίας και η Emma Bonino της Ιταλίας - μεταφέρθηκαν μεταξύ ευρωπαϊκών πρωτευουσών και άσκησαν πιέσεις για λογαριασμό της Τουρκίας.

Τον Ιούνιο του 2005, ο Σόρος συναντήθηκε με τον Ερντογάν και τους βοηθούς του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης οκτώ ημερών στην Τουρκία . Η κόρη του Ερντογάν Σουμεγιέ, εν τω μεταξύ, έκανε πρακτική άσκηση στο τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών TESEV, το οποίο έλαβε κεφάλαια από τον Σόρο.

Εν ολίγοις, ο Ερντογάν δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον Σόρο μέχρι τις διαμαρτυρίες του Γκρέζι Παρκ του 2013.

Το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας - που προηγείται από το Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας από το 2001 έως το 2008 - δεν αντιμετώπισε νομικά εμπόδια στη χρηματοδότηση έργων από διάφορες τουρκικές ενώσεις, ιδρύματα και πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, η Γενική Διεύθυνση των Ιδρυμάτων επιθεώρησε τις δραστηριότητές της.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας θεωρήθηκε ως υπέρ-Ερντογάν εκείνα τα χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος της Can Paker δήλωσε ότι η παραίτησή του το 2011 κατακρημνίστηκε από μια προτροπή από τον Aryeh Neier, τον τότε πρόεδρο του φιλανθρωπικού δικτύου του Soros, για την υπερβολική φιλοκυβέρνηση.

Ωστόσο, όταν η Άγκυρα άρχισε να υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση και οι συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ υποχώρησαν, πρωτοβουλίες σχετικά με θέματα όπως οι δημοκρατικές αξίες, οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων που χρηματοδότησε ο Σόρος έγιναν επικίνδυνες επιχειρήσεις. Μετά τις διαμαρτυρίες του Gezi Park, οι εκστρατείες για την καταπολέμηση των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών επιταχύνθηκαν, με ομάδες που συνδέονται με το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας που φέρει το κύριο βάρος. Ο Σόρος έγινε πρόσωπο μη γκράτα και το αίτημά του για συνάντηση με τον Ερντογάν μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 απορρίφθηκε .

Δεν ήταν απλά μια έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα εναντίον της Οσμάν Καβάλα - βασιζόμενη σε κατηγορίες που επιδίωξε να διαδώσουν τις διαδηλώσεις του Gezi Park στην Τουρκία, να δημιουργήσει χάος και αναταραχές και να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω βίας - επεκτάθηκε στο Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας. Στις 18 Νοεμβρίου, 13 άτομα κρατήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων και ο Ali Hakan Altinay, διευθυντής του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας στην Τουρκία. Όλοι, εκτός από τους κρατούμενους, αργότερα απελευθερώθηκαν υπό καθεστώς απαγόρευσης. Σχολιάζοντας τις κρατήσεις , ο Ερντογάν δήλωσε: "Ένας άνθρωπος που χρηματοδότησε τα περιστατικά του Gezi βρίσκεται στη φυλακή. Και ποιος είναι πίσω του; Soros. Ένας άνθρωπος που διαιρεί τα έθνη και έχει αφθονία χρημάτων και ξοδεύει τα χρήματά του για αυτόν τον σκοπό. "

Στις 26 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει τις δραστηριότητές του και τη νομική του προσωπικότητα στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι "η εντατικοποίηση των ψευδών καταγγελιών και η μη μετρήσιμη κερδοσκοπία στα μέσα ενημέρωσης κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση των δραστηριοτήτων".

Το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας, το οποίο έχει κατασκευάσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σε δεκάδες χώρες από το 1984, δαπάνησε 11,6 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας (2,2 εκατομμύρια δολάρια) για διάφορα έργα στην Τουρκία από το 2009 έως το 2013, σύμφωνα με δικά του στοιχεία. Ορισμένα από αυτά τα έργα ανήκαν σε δημόσιους φορείς. Το πρόσφατο έργο του περιελάμβανε προσπάθειες για την υποστήριξη συριακών προσφύγων .

Σύμφωνα με το συμβούλιο διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων της Τουρκίας, περίπου 13,5 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν στο Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας στην Τουρκία από μια αδελφική οργάνωση την περίοδο 2011-2017. Η ημερήσια εφημερίδα Sabah που ελεγχόταν από την κυβέρνηση περιγράφει ότι τα χρήματα ως κεφάλαια "μεταφέρθηκαν από τον κερδοσκόπο George Soros στο ίδρυμα [συν-ίδρυσε ο Osman Kavala, ο χορηγός Gezi."

Μια άλλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Akit, έγραψε: "Ο Σόρος επιδοτεί τα πραξικοπήματα και τους πραξικοπηματίες. Ο Σόρος, ο οποίος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Σιωνιστικού Ισραήλ και του μεγάλου Σατανά, των Ηνωμένων Πολιτειών, διεισδύει στις χώρες μέσω θεσμών που τοποθετεί στη σκηνή με διάφορα ονόματα, με το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας να είναι το κορυφαίο.

Τέτοιες αφηγήσεις απλώνουν εύκολα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, η οποία όλο και περισσότερο διαπνέεται από ακραία εθνικιστική ρητορική. Ονομάζοντας τον Σόρο ως «ουγγρικό Εβραίο», σχολιάζοντας τους φερόμενους ποινικούς δεσμούς του με την Καβάλα, ο Ερντογάν έθεσε το θέμα σε ένα επικίνδυνο σημείο. Η ετικέτα "Εβραίος" είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη συκοφάντηση ανθρώπων. Ωστόσο, η στρατηγική του Ερντογάν συμπλέκεται με τις παγκόσμιες τάσεις που τρέφουν την άκρα δεξιά και εμπλέκονται με μηνύματα κατά του Σόρος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ. Τον περασμένο μήνα, ο Trump ισχυρίστηκε ότι ο Σόρος πλήρωσε ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για το διορισμό του δικαστή Brett Kavanaugh στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Ερντογάν φαίνεται να λέει στο Trump ότι και οι δύο έχουν το ίδιο πρόβλημα και πρέπει να καταλάβουν ο ένας τον άλλον.

Όπως γράφει ο διεθνής επιστήμονας Ilhan Uzgel , "ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Σόρο. διαφορετικά, δεν θα συναντούσε και θα έβγαζε μαζί του φωτογραφίες στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Υπογραμμίζοντας το σύνδεσμο του Σόρο, δείχνει το Trump και άλλα κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο όπου βρίσκεται στη μεταμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος, ενώ ταυτόχρονα θυμίζει τι μπορεί να είναι το τίμημα της σιγής και των εκφοβιστικών αντιπολιτευτών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top