GuidePedia

0

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Recep Tayip Erdogan ανέφερε τη δυνατότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, μια κίνηση που θα περιπλέξει περαιτέρω τη γεωπολιτική μιας περιοχής που έχει ήδη βυθιστεί σε πολυσύνθετες συγκρούσεις.

Ο Erdogan δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός «θα αυξήσει τον αριθμό των ασφαλών ζωνών στη Συρία την επόμενη περίοδο», ιδίως σε περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους.

Για να κατανοήσει καλύτερα την πιθανότητα μιας τέτοιας επιχείρησης και τις πιθανές επιπτώσεις της, ο Ahval μίλησε με τον Fehim Taştekin, δημοσιογράφο ο οποίος επικεντρώνεται στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Erdogan ενδιαφέρεται να παρέμβει έντονα σε δύο περιοχές, η πρώτη είναι η Tel Abyad, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Jazira και Kobani, οι οποίες ελέγχονται από τους Κούρδους (PYD) για να εξασφαλίσει τη διάσπαση των Κούρδων της Συρίας και το Ras al-Ayn που βρίσκεται στα ανατολικά του Tel Abyad .

Ο πρωταρχικός λόγος, σύμφωνα με τον Erdogan, είναι να καταλάβει αυτές τις δύο περιφέρειες και να εμποδίσει αυτό που ονομάζει τρομοκρατικό διάδρομο, που συνδέει τα Kobani και Jazeera, τα οποία ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις συριακές κουρδικές δυνάμεις που η Τουρκία θεωρεί ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που αγωνίζεται στην Τουρκία από το 1984.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες, η παρέμβαση της Τουρκίας στα ανατολικά του Ευφράτη δεν θα είναι εύκολη», δήλωσε ο Taştekin .

Το μόνο που θα ήταν εύκολο, είπε, είναι να πείσει το τουρκικό κοινό, στην ανάγκη για την επίθεση.

«Ενώ το YPG και οι Άραβες εταίροι τους εκκαθάρισαν το Tel Abyad του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) το 2015, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε στην επιχείρηση υποστηρίζοντας ότι ήταν εθνοκάθαρση. Τώρα, η Τουρκία μπορεί να πουλήσει την παρέμβαση του Tel Abyad στο εγχώριο και το ξένο κοινό λέγοντας: «Μπορώ να εξασφαλίσω ότι οι Άραβες και οι Τουρκμένοι που έχουν υποβληθεί σε εθνοκάθαρση θα επιστρέψουν ξανά στα σπίτια τους», δήλωσε ο Taştekin.

Το σκληρό μέρος, είπε, θα πάρει το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε αναμετρήσεις σχετικά με τη στήριξη του YPG από τις Η.Π.Α., η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των στρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις Η.Π.Α κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το ISIS αιχμαλώτισε τον Tel Abyad τον Ιανουάριο του 2014 και αποφάσισε να εκτοπίσει τον τοπικό κουρδικό πληθυσμό. Αλλά η Τουρκία δεν επέμβηκε, δήλωσε ο Taştekin, «ελπίζοντας ότι οι ακραίοι τζιχάντες θα εξολόθρευαν του Κούρδους της Συρίας. Με την Άγκυρα μάλιστα, να βοηθά για τη διέλευση των μαχητών και των εκρηκτικών από τα σύνορα».

Έκτοτε, η Τουρκία διενήργησε δύο σημαντικές επιχειρήσεις στη Συρία. Πρώτον, η επιχείρηση Eufrat Shield, που ξεκίνησε το 2016, έσπρωξε πίσω το ISIS από τα σύνορα και εμπόδισε το YPG να ενταχθεί στη βορειοδυτική περιοχή του Afrin με επικράτεια στα ανατολικά. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα Τούρκικα στρατεύματα κατέλαβαν τo Affrin.

Όμως, σε αυτές τις προηγούμενες επιχειρήσεις, δεν υπήρχαν στρατεύματα των Η.Π.Α. στο έδαφος, ενώ βρίσκονται τώρα σε όλες τις περιοχές που ομιλείται η κουρδική γλώσσα.

«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Taştekin. «Ο αμερικανικός παράγοντας δεν υπήρχε όταν η Τουρκία παρενέβη έμμεσα σε αυτές τις περιοχές. Οι Η.Π.Α. μπορεί να μην παραμείνουν θεατές σε μια επιχείρηση όπως αυτή, που θα στερήσει από τις ΗΠΑ τη συνεργασία των Κούρδων στη Συρία.

Παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει πει ότι θα βγάλει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, οι πολιτικοί των ΗΠΑ ανησυχούν για τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με τους Κούρδους.

Αφού οι Τούρκοι κατέκτησαν την πόλη του Al Bab κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Eufrat Shield, η Άγκυρα έβαλε τα βλέμματά της στη Manbij, μια πόλη που κρατείται από τους Κούρδους, στη βόρεια Συρία. Αλλά από τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες ( και η Γαλλία πλέον,) έχουν μια σημαντική δύναμη στο Manbij.

Για να επιλυθεί αυτό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, συμφώνησαν στις αρχές Ιουνίου, να εγκαταλείψει το YPG το Manbij αλλά όχι και να δοθεί ο έλεγχος της πόλης στην Τουρκία.

«Αντί να παραδώσουν τον Manbij, οι Η.Π.Α. συμφώνησαν να συνυπάρξουν στην περιφέρεια της πόλης για να γλιτώσουν τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και συμφιλίωση», δήλωσε ο Taştekin.

Αρκετοί παρατηρητές είδαν τη συμφωνία ως έναν τρόπο να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, οι οποίες τείνουν να στραφούν σε πολλά θέματα, κυρίως την κράτηση του Αμερικανού πάστορα για «τρομοκρατία».

Αλλά σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Erdogan δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέρνουν τα πόδια τουw στη συμφωνία Manbij. «Η δουλειά καθυστερεί. Δεν είμαστε σε ένα ιδανικό σημείο. Η συμφωνία που πετύχαμε δεν υλοποιείται προς τη σωστή κατεύθυνση «, δήλωσε o Erdogan.

Τη Δευτέρα, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την εκπαίδευση για τις κοινές περιπολίες, αλλά τα τουρκικά στρατεύματα δεν επιτρέπονται στο κέντρο της πόλης. Η Τουρκία βλέπει το Στρατιωτικό Συμβούλιο Manbij, το οποίο ανέλαβε την ασφάλεια της πόλης, ως μέτωπο για το YPG.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει μια επιλογή η Τουρκία να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης.» Αυτό που λένε είναι ότι η πόλη θα βρίσκεται στα χέρια των τοπικών δυνάμεων. Δεν θα είναι υπό την καθοδήγηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι τοπικές δυνάμεις είναι η σημερινή δομή και πώς θα βρουν στο μέλλον κοινό έδαφος; «δήλωσε ο Taştekin.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, θα μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν τη στάση τους και, όπως οι Κούρδοι φοβούνται, να τους εγκαταλείψουν στα ελεημοσύνη της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Συρίας.

Αν και η στήριξη των ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας υπήρξε από καιρό έντονο σημείο για την Τουρκία, ο Taştekin, πιστεύει ότι η ρητορική δεν επηρεάζει ελάχιστα τις πρακτικές επιτόπου. Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία πρέπει να επιλέξει, είτε να είναι σε συμμαχία με το ΝΑΤΟ, είτε με τους Κούρδους.

Όταν πιέζουν τα όρια, εμπιστεύονται την ικανότητά τους να μαλακώσουν την Τουρκία. Σκεφτείτε το – ο Erdogan φωνάζει ότι οι ΗΠΑ έστειλε 180.000 φορτηγά όπλων και πυρομαχικών », αλλά στη συνέχεια η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένας στρατιωτικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον χωρίς προβλήματα. Ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα ή επιδείνωση στον τομέα αυτό, οι Αμερικανοί πρέπει να σκέφτονται πολύ αν θ αφήσουν τον Erdogan να φωνάζει».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top