GuidePedia

0

Φαίνεται πως «χοντραίνει» το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή και κλονίζονται οι ισορροπημένες σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ, ή απλά η Μόσχα θέλει να πιέσει την Ιερουσαλήμ. Διαφορετικά δεν εξηγείται η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο, μέσω του εκπροσώπου του, υποστράτηγου Ιγκόρ Κονασένκοφ, αναφέρει πως το Ισραήλ ψεύδεται αναφορικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Ilyushin Il-20 στη Συρία.

«Θεωρούμε πως την ευθύνη για την τραγωδία φέρει εξ’ ολοκλήρου η ισραηλινή αεροπορία και όσοι στο Ισραήλ αποφασίζουν τη διενέργεια τέτοιων ενεργειών (επιδρομών)», είπε. Ίσως οι Ρώσοι επιχειρούν εξομάλυνση με τον Άσαντ μετά την αρχική ψυχρότητα αφού δικά του αντιαεροπορικά που είχε προμηθευτεί από τη Ρωσία και κατέρριψαν το ρωσικό ΑΦΝΣ.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είτε επέδειξαν εγκληματική αμέλεια, είτε στερούνται επαγγελματισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του Il-20», ανέφερε και απέρριψε τις ισραηλινές αιτιάσεις ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε μετά την απομάκρυνση των ισραηλινών F-16 από την περιοχή και την είσοδό τους στον φίλιο εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησαν το ρωσικό κατασκοπευτικό ως ασπίδα.

«Το ρωσικό αεροσκάφος δεν μπορούσε να απομακρυνθεί με ασφάλεια», δήλωσε. Όπως υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, τα ισραηλινά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή μόλις 10 λεπτά αφού πληροφορήθηκαν πως το ρωσικό αεροσκάφος είχε χτυπηθεί. Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι έθεσαν σε κίνδυνο και πολιτικά αεροσκάφη.

«Η ισραηλινή Αεροπορία, σε πολλές περιπτώσεις, έχει δημιουργήσει, εν δυνάμει, επικίνδυνες καταστάσεις στη Συρία», είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος και ανέφερε πως η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει 310 φορές τον μηχανισμό προειδοποίησης προς το Ισραήλ, ενώ αντίθετα το Ισραήλ μόλις 25 φορές. Ίσως οι Ρώσοι να πιστεύουν ότι θα τους επιτρεπόταν να ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού σε αυτή την περιοχή…

Οι Ρώσοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι ειδοποίησε για την επιδρομή στη Λαττάκεια μόλις ένα λεπτό πριν αυτή εκδηλωθεί, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό των Ισραηλινών ότι είχαν ειδοποιήσει πολύ νωρίτερα.

Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία της ισραηλινής Αεροπορίας με επικεφαλής τον αρχηγό της, υποπτέραρχο Νόρκιν, επέστρεψε από τη Μόσχα όπου είχε μεταβεί λόγω του συμβάντος και όπου είχε συναντήσει με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, μετά από συνομιλία των Πούτιν και Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινοί παρουσίασαν στους Ρώσους όλα τα στοιχεία, βάσει της δικής τους εκδοχής, αλλά και τις συνομιλίες μεταξύ Τελ Αβίβ και ρωσικής βάσης στο Χμέιμιμ πριν την επιδρομή τους στη Λαττάκεια, προφανώς για να στηρίξουν την εκδοχή τους ότι το ρωσικό ΑΦΝΣ έσπευδε να προσγειωθεί αλλά δεν πρόλαβε… από τη μεσονύτια αποστολή του.

«Δεν υπήρξε καμία πρόκληση έναντι του Il-20», ανέφερε ανώτατος αξιωματικός των ισραηλινών ΕΔ, εξηγώντας πως εβλήθησαν πάνω από 20 αντιαεροπορικοί πύραυλοι από την συριακή αεράμυνα με τρόπο που έθετε σε κίνδυνο τα άλλα αεροσκάφη. Σε εμπόλεμη ζώνη το Ισραήλ αναλαμβάνει το ρίσκο να ενημερωθεί ο Άσαντ όταν ειδοποιούνται οι Ρώσοι…

«Αποδείξαμε πως οι μη υπολογισμένες βολές των Σύρων ήταν ο λόγος της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους. Έβαλλαν άτακτα, ανεύθυνα και ερασιτεχνικά, ακόμα και μετά την απομάκρυνση των αεροσκαφών μας», είπε. Το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνο για το συμβάν το συριακό καθεστώς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top