GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είναι μία ιδιόρρυθμη περίπτωση κυβερνητικού αξιωματούχου. Ότι σκέφτεται, δεν το κρύβει, αλλά το εκφράζει με λόγια. Και η αλήθεια είναι ότι διαθέτει «βίαιο λόγο» για τους εχθρούς της Αμερικής, αλλά και για τους φίλους και συμμάχους που αλλάζουν στρατόπεδα και εκβιάζουν την Αμερική…

Όταν εκδηλώθηκε το σικέ πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις 16 Ιουλίου 2016, δεν εξέφρασε τη λύπη του. Αντίθετα, σε βίντεο που δημοσιεύουμε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, λέει ότι δεν θα έριχνε ούτε ένα δάκρυ αν ανατρεπόταν ο ισλαμιστής ηγέτης της χώρας, τον οποίο θεωρεί εχθρό των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η τουρκική TRT τον φέρει να υποστηρίζει στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι Κούρδοι του YPG, διατηρούν σχέσεις με τους αντάρτες του PKK, οι οποίοι -όπως αναφέρει- είναι μαρξιστές. Η δήλωση έγινε στις 14 Μαρτίου και ο κ. Μπόλτον φέρεται να λέει ότι παρατηρείται απουσία της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή. Ασκεί, δηλαδή, κριτική εναντίον του Πενταγώνου και άλλων υπηρεσιών, με τις οποίες τώρα καλείται να συνεργαστεί ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Σίγουρα θα είναι μία δύσκολη συγκατοίκηση, αλλά αποδεχόμενος τη θέση πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πλέον αρχηγός, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εισήγαγε μία νέα κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική και μία καινούργια στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Ο κ. Μπόλτον, μαζί με το νέο υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην περίπτωση που δεν απορριφθεί η υποψηφιότητά του, έχουν να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων. Στον πρώτο κατάλογο βρίσκονταν εδώ και καιρό η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και γενικά η Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την τρομοκρατία, και εσχάτως προστέθηκε και η Τουρκία, μετά την επισημοποίηση της στρατηγικής της σχέσης με τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Επίσημα πλέον η Άγκυρα ανήκει σε ένα νέο μπλοκ, το οποίο αντιστρατεύεται -και στην περίπτωση του Ιράν πολεμά- το ΝΑΤΟ. Είναι ένα ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθούν σύντομα οι δύο «πιο σκληροί» της νέας ομάδας του προέδρου Τραμπ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όταν βρίσκονται εκτός της κυβέρνησης, μιλούν πολύ και σκέφτονται λίγο. Όταν αναλαμβάνουν κυβερνητικό πόστο, πρέπει να ξεχάσουν αυτά που ήξεραν και να ενταχθούν στην ομάδα. Άρα οι αποφάσεις είναι ομαδικές και γραφειοκρατικές, και όχι προσωπικές. Τόσο ο κ. Πομπέο, όσο και ο κ. Μπόλτον, διαβάζουν μεγαλόφωνα τις σκέψεις τους. Αυτό που είναι επίσης γνωστό, είναι ότι πείθουν και τους συνομιλητές τους ότι σκέφτονται σωστά. Αυτό θα αποδειχθεί σύντομα, μόλις αρχίσει η συνεργασία τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Οι Τούρκοι είναι ανήσυχοι με την παρουσία των δύο σκληρών στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. Στον κ. Πομπέο έσπευσαν ήδη να κάνουν «μπούλιγκ». Στον κ. Μπόλτον «βγήκαν» πρώτα θετικά, υπό την έννοια ότι συμφωνούν με τις θέσεις του για τους Κούρδους αντάρτες του PKK και του YPG, αλλά θα σχολιάσουν σύντομα και τις δηλώσεις του τη νύκτα του πραξικοπήματος, επειδή ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν προσβλητικός για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Είπε σχετικά:

«Δεν έχω καμία φιλανθρωπία στην καρδιά μου για τον Ερντογάν. Αν ανατραπεί δεν θα ρίξω οποιαδήποτε δάκρυα. Δεν πιστεύω ότι είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών”.
Πρόσθεσε και τα εξής:
«Το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται οπωσδήποτε στον αέρα. Εάν το πραξικόπημα είναι επιτυχές τότε πιστεύω ότι θα αποτύχουν και οι προσπάθειες του Ερντογάν για την αναδημιουργία του Οθωμανικού Χαλιφάτου, για να είναι ίσως και πάλι η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή και για να κινηθεί η Τουρκία σε μία ισλαμική κατεύθυνση. Αν ο Ερντογάν κυριαρχήσει τότε νομίζω ότι θα δείτε μια επιτάχυνση των ισλαμιστικών προσπαθειών που κάνει “.

Ο Μπόλτον εκείνο το βράδυ πρόβλεψε και τι θα συμβεί στους αντιπάλους του Ερντογάν, στην περίπτωση επικράτησης του, τονίζοντας ότι εάν οι πραξικοπηματίες αποτύχουν η Τουρκία και ο Πρόεδρος της θα γίνουν πιο αυταρχικοί. Είπε σχετικά:

“Αν κερδίσει ο Ερντογάν τότε θα ακολουθήσει μια εκτεταμένη εκκαθάριση, μια επιτάχυνση της αυταρχικότητας και της καταστολής”, τόνισε.

Σίγουρα οι επόμενοι μήνες, αν δεν διαφωνήσουν και αυτοί με τον κ. Τραμπ και παραιτηθούν ή αποπεμφθούν, θα έχουν ενδιαφέρον. Ο κ. Πομπέο και ο Μπόλτον δεν έχουν καμία σχέση με τους προκατόχους τους. Είναι πραγματικά …γεράκια. Αυτό είναι σίγουρο. Και δεν θα θελήσουν να έχουν την τύχη τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγός ΜακΜάστερ, εκδιώχθηκαν από τον κ. Τραμπ μετά τα ταξίδια τους στην Τουρκία. Χωρίς να υπάρχει κάποια διασύνδεση, που να την βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού, θα πρέπει να περιλάβουμε στις αναλύσεις μας και αυτή την παράμετρο… Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ότι ο κ. Τραμπ κάνει μία τελευταία προσπάθεια για να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τη Ρωσία και το Ιράν. Εάν δεν τα καταφέρει θα έχουμε εξελίξεις, που θα αγγίξουν και την Ελλάδα, και την Κύπρο. Φτάνει να είναι έτοιμες να καλύψουν το μεγάλο κενό…

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ FOX NEWS:



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top