GuidePedia

0

Δεν περάσανε παρά μόνο δύο ημέρες από τότε που ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στην «Ανατολική Μεσόγειο» δηλαδή στην στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να στείλει το γεωτρύπανο της Deeposea Metro II. Εξέδωσαν μάλιστα και χάρτη με τις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες.

Ξεκινούν από την περιοχή της Ρόδου και φθάνουν μέχρι και εντός των οικοπέδων της Κύπρου.



Εν ολίγοις η Τουρκία «κόβει» ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ με την δύναμη των όπλων και «τσαμπουκά»

Η ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για την ποιότητα των κοιτασμάτων στα οικόπεδα 6 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ εκνεύρισε ακόμη περισσότερο την Άγκυρα και έτσι επισπεύδει την αναχώρηση του πλωτού της γεωτρύπανου για την περιοχή.

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπλόκαραν το ιταλικό γεωτρύπανο τον περασμένο μήνα.

Είναι σίγουρο πως το Deeposea Metro II όταν κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Αν το τουρκικό γεωτρύπανο κάνει παράνομες έρευνες θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να εμποδίσουν το γεωτρύπανο και φυσικά και τα πολεμικά πλοία που θα το συνοδεύουν.

Εννοείται πως η Κύπρος δεν διαθέτει τις απαιτούμενες δυνάμεις για κάτι τέτοιο. Μόνο το ΠΝ είναι ικανό να σταματήσει μια τέτοια ενέργεια. Είναι όμως αποφασισμένη η πολιτική ηγεσία να πράξει ότι χρειάζεται;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν πριν δύο ημέρες σε ομιλία του που εκφώνησε στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την Κυπριακή ΑΟΖ για να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες προς ανεύρεση υδρογονανθράκων, δηλαδή γεωτρήσεις.

Μιλώντας σε συνέδριο για το φυσικό αέριο και το διαμοιρασμό του, ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού μίλησε για την Κύπρο και τις εργασίες έρευνας για φυσικό αέριο στην περιοχή.

«Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», είπε αρχικά.

«Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ότι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους», είπε.

«Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top