GuidePedia

0

Σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο αλλά και την διαδικασία διαλόγου Αθηνών - Τιράνων εγείρονται με τις δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ditmir Bushati στην «Φωνή της Αμερικής», καθώς κάνει λόγο για αντιμετώπιση υπό μορφή πακέτου και «ευαίσθητων θεμάτων του Β Παγκοσμίου Πολέμου», αναφορά που παραπέμπει και στις διεκδικήσεις των Τσάμηδων.

Ο κ. Bushati επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών τον Ιανουάριο στην Αλβανία αυτή την φορά, στο πρότυπο της συνάντησης που έγινε στην Κρήτη και εκεί θα γίνει ουσιαστικά η ανασκόπηση για το που υπάρχει πεδίο συμφωνίας και που πρέπει να καταβληθούν νέες προσπάθειες.

Όμως ο κ. Bushati αν και κρατά τον όρο της εμπιστευτικότητας δηλώνει ότι από αλβανικής πλευράς έχουν τεθεί «όλα τα θέματα που εκκρεμούν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις ημέρες μας» και εκφράζει την εκτίμηση του ότι «είμαστε σε καλύτερη πορεία από αυτή που βρισκόμασταν».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις ο κ. Bushati δεν κατονόμασε ρητά τα θέματα που είναι στο τραπέζι, αλλά έδωσε το περίγραμμα τους λέγοντας ότι «υπάρχουν θέματα ιστορικού χαρακτήρα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τις δυο πλευρές» και επίσης είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ο «καλύτερος προσδιορισμός όλου του μεθοριακού καθεστώτος μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας» προσθέτοντας ότι είναι θέματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών παραδέχεται ότι είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης σε ορισμένα από τα θέματα αυτά και ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν, αλλά κρίνει ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση η επιλογή της διαδικασίας η συζήτηση ανά πακέτων θεμάτων βάσει της θεματολογίας.

Η διαδικασία αυτή είναι απολύτως προβληματική για την Ελλάδα, καθώς είναι προφανές ότι για θέματα που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια η υλοποίηση ανειλημμένων δεσμεύσεων της αλβανικής πλευράς (στρατιωτικά νεκροταφεία, περιουσιακά δικαιώματα ελληνικής μειονότητας, οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων κ.α.), θα βρεθεί η Αθήνα στην δύσκολη θέση να πρέπει να δεχθεί νέες απαιτήσεις από αλβανικής πλευράς ώστε να συμπληρωθεί το «θεματικό πακέτο». Και είναι προφανές ότι για να αποσυρθούν ζητήματα όπως το Τσάμικο θα βρεθεί και η Ελλάδα στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να αποσύρει από το «πακέτο» κάποιο από τα «ιστορικά θέματα» που ενοχλεί την Αλβανία, είτε αυτό έχει σχέση με τα Στρατιωτικά νεκροταφεία είτε με δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο κ. Bushati, ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και είχε σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας H. R. McMaster και ενώ είναι προφανής η στήριξη που υπάρχει από τις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με μοναδικό σχεδόν πλέον όρο την εξυγίανση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, έσπευσε να δηλώσει ότι το «2018 είναι κρίσιμης σημασίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Αλβανία περιμένει μια θετική απόφαση...»

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει επίλυση αυτών των εκκρεμοτήτων δεν θα προχωρήσει η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. και σε συνέντευξη του (στο Έθνος) δήλωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές» επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, να δουλέψουμε για το κάλλιστο παρόν και να διασφαλίσουμε μια θετική ατζέντα συνεργασίας για το μέλλον».
N.M.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου