GuidePedia

0

Ενώ διεξάγεται αγώνας δρόμου ανάμεσα στα στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ και των Ρώσων, και τους Κούρδους τους οποίους η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «θυγατρική» του PKK, το κουρδικό PYD καταφέρνει να εκδιώξει το αυτοαποκαλούμενο ως «ισλαμικό κράτος» από το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της περιοχής της Ντέιρ Εζ Ζορ, ένα κοίτασμα η αξιοποίηση του οποίου ανήκει στην Conoco.

Είναι αυτή ακριβώς η αξία της περιφέρειας της Ντέιρ Εζ Ζορ που έχει μεγάλη οικονομική και στρατηγική σημασία, με αποτέλεσμα τον φρενήρη αγώνα για την ανακατάληψη της περιοχής προτού στην περιοχή φθάσουν τα στρατεύματα του Άσαντ, τα οποία είναι επίσης πολύ κοντά. Πλέον, το αμέσως μεγάλο κοίτασμα στόχος για όλους, είναι το Αλ Ομάρ.

Όσον αφορά τη συνολική εικόνα, οι Κούρδοι και οι δυνάμεις του Άσαντ, έχουν και οι δυο μαζί (ως δυνάμεις που μάχονται να απελευθερώσου την περιοχή από το ISIS) υπό τον έλεγχό τους εννιά κοιτάσματα, εκ των οποίων τα έξι είναι μη ενεργά.

Τα κοιτάσματα της περιοχής που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της Συρίας, είναι τα Al-Omar, Tanak, Ward, Afra, Kewari, Jafra, Jarnuf, Azrak, Kahar, Sueytat και Galban.

Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ντόπιοι κάτοικοι, οι δυνάμεις του Άσαντ και οι Κούρδοι του PYD έχουν συμφωνία διαμοιρασμού των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με το συριακό καθεστώς να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων και των φυλάκων της εγκατάστασης, ενώ οι τοπικές αραβικές δυνάμεις, επίσης θα παραλαμβάνουν ένα ποσοστό από τα έσοδα.

Αυτή η εξέλιξη της συνεργασίας των Κούρδων με το συριακό καθεστώς, εάν δεν αποτελεί αποκύημα της τουρκικής φαντασίας που βλέπει παντού εχθρούς, περιπλέκει σημαντικά τις προσδοκίες του Ερντογάν να εξομαλύνει σταδιακά και με βοήθεια από τη Μόσχα τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ, με στόχο να ελέγξει τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, οι οποίοι μέχρι τώρα κατορθώνουν να βρίσκονται όμως, ένα βήμα πιο μπροστά από την Άγκυρα…

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top