GuidePedia

0

Η σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ είναι πλέον ανοιχτή. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει ποτέ την δημιουργία κουρδικού κράτους στα βόρεια σύνορα της Συρίας, ενώ η Ουάσιγκτον έχει δώσει τις ευλογίες της για κάτι τέτοιο. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Ρωσίας, αν και μέχρι σήμερα δεν δείχνει πώς αντιτίθεται στην δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Θυμίζουμε πώς η Μόσχα ήταν αυτή που εξόπλισε τους Κούρδους απέναντι στους τζιχαντιστές και μάλιστα οι Κούρδοι χρησιμοποίησαν τα ρωσικά όπλα και σε βάρος της Τουρκίας.

Μία τέτοια εξέλιξη, η δημιουργία κουρδικού κράτους, θα ήταν η «ταφόπλακα» για τον Ρ.Τ. Ερντογάν και η αρχή για τον διαμελισμό της Τουρκίας. Το γνωρίζουν όλοι αυτό στη γειτονική χώρα και εκτοξεύουν πολεμικές κορώνες, αλλά μάλλον δεν αρκεί. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Είναι ένα σχέδιο που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από τις ΗΠΑ και η συμπεριφορά του Ερντογάν απλά το επιτάχυνε.

Το κουρδικό κράτος πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που ήδη έχουν διαταραχθεί. Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν βάση στην περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το κουρδικό κράτος και θα μεταφέρουν εκεί τις δυνάμεις τους από το Ιντσιρλίκ, θα βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον Ιράν και γενικά στην «καρδιά» των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, άρα δεν θα έχουν την εξάρτηση που έχουν σήμερα από την Τουρκία.

Είναι κάτι που θα μπορούσε να αναβαθμίσει και της ελληνοαμερικανικές σχέσεις και να πάρει επιτέλους η Ελλάδα τα ανταλλάγματα που δικαιούται από της θέσεως της στην γεωπολιτική σκακιέρα και τις διευκολύνσεις τις οποίες έχει παράσχει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (όπως άλλωστε και με την προηγούμενες που δεν υπήρχε καμία σοβαρότητα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβουμε τα οφέλη που θα μπορούσαμε να πάρουμε.

Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ποτέ» σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» να δημιουργήσουν ένα κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη δημιουργία ενός λεγόμενου κράτους από το PYD/YPG στη βόρεια Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η ένοπλη πτέρυγα του, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι συριακός βραχίονας του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης την οποία η Άγκυρα και οι εταίροι της στη Δύση χαρακτηρίζουν »τρομοκρατική»», κατά τον Ταγίπ Ερντογάν. Το PYD ανακήρυξε τον Μάρτιο του 2016 την εγκαθίδρυση μιας ημιαυτόνομης κυβέρνησης στη βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν συμμαχήσει με τις YPG στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τις εξοπλίζουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχεται από τους Κούρδους στα νότια σύνορά της. Έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, ειδικά στο κουρδικό «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016, με στόχο να απωθήσει το Ισλαμικό Κράτος (δήθεν) από τα σύνορα, αλλά και να εμποδίσει την ένωση των διαφόρων περιοχών που ελέγχουν οι YPG.

«Ποιος είναι ο στόχος τους; Να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο», υποστήριξε παλαιότερα ο Τ. Ερντογάν, διατρανώνοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να πολεμάει εναντίον αυτών των «τρομοκρατικών οργανώσεων, όπου κι αν βρίσκονται».

Οι δηλώσεις αυτές σημειώθηκαν μία εβδομάδα έπειτα από μια επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής του ιρανικού Γενικού Επιτελείου, Μοχαμάντ Μπαγερί, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών.



πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top