Η πρόσφατη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αφήνει πίσω του νέες πληγές και αναταράξεις στους κόλπους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού, τα οποία διαφωνούν με τις νέες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τις προαγωγές στον στρατό τραβούν τον δρόμο της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Δεκάδες στρατηγοί διαφωνούν με την παρέμβαση της κυβέρνησης στις κρίσιμες αποφάσεις και προαγωγές του στρατού και έρχονται στο σημείο της τελικής ρήξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 10 στρατηγοί, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες ώρες διοικούσαν κρίσιμης σημασίας μονάδες του τουρκικού στρατού, παραιτήθηκαν από τα αξιώματα και τα καθήκοντα τους.
Οι στρατηγοί ζητούν την πρόωρη συνταξιοδότηση τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποδεκτές οι παραιτήσεις επτά στρατηγών. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι παραιτήσεις δεν σχετίζονται με τις νέες προαγωγές στον στρατό.
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο τη στιγμή που η τουρκική κοινή γνώμη εστιάζει την προσοχή της στην περίπτωση του στρατηγού Ζεκαϊ Άκσακαλλι. Ο κ. Άκσακαλλι μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Ο ίδιος ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.
Πριν από λίγες ημέρες, ο στρατηγός Άκσακαλλι αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για την απομάκρυνση του από τις ειδικές δυνάμεις κατέθεσε την παραίτηση του. Στην συνέχεια, με την παρέμβαση της ηγεσίας του στρατού και της κυβέρνησης, ο ίδιος παρέμεινε στον τουρκικό στρατό. Για την περίπτωση του στρατηγού Άκσακαλλι δημόσια τοποθέτηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι στον στρατό δεν υπάρχουν απογοητεύσεις και θυμοί.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου