GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο αυταρχικός Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε εδώ και ενάμιση(!) μήνα ότι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, στα μέσα Μαϊου. Στις 24 Απριλίου, ο σύμβουλος του Ιμπραχίμ Καλίν, διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαϊου.

Ο κ. Ερντογάν επανήλθε τις προάλλες κομπάζοντας ότι μέσα στο μήνα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας (σ.σ.: έγινε την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Κίνας και τον κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες αρκετές συναντήσεις του Αμερικανού πρόεδρου με ξένους ηγέτες. Όλες θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 του μήνα, ημερομηνία κατά την οποία ο κ. Ερντογάν -σύμφωνα με τη δήλωσή του- θα «αλώσει» το Προεδρικό Μέγαρο των ΗΠΑ, το οποίο είναι 16 φορές μικρότερο από το παλάτι του.

Δεν έχω καμία πληροφορία ότι η επίσκεψη ΔΕΝ θα γίνει. Υποθέτω ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα την ανακοίνωνε εάν δεν είχε το «πράσινο φως» από τους Αμερικανούς. Εκτός, εάν προχώρησε στην ανακοίνωση για να «εκβιάσει» την πρόσκληση. Βέβαια, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι …Άγκυρα.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη μετά το σικέ δημοψήφισμα, και ενώ μία ώρα πριν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άδειασε κυριολεκτικά τον Ταγίπ Ερντογάν, όσοι παρακολουθούμε από κοντά τα τεκταινόμενα στην αμερικανική πρωτεύουσα, γνωρίζουμε ότι οι Αμερικανοί βγάζουν καπνούς από θυμό για την επίθεση της τουρκικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Πρόκειται για τους πλέον πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμαρτυρήθηκε έντονα και το Πεντάγωνο έστειλε το μήνυμα «μην τους αγγίξετε ξανά».

Ο Ερντογάν δεν ακούει κανένα. Μιλώντας δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τους συμμάχους των Αμερικανών (όπως και των Ρώσων) τρομοκράτες, που ΔΕΝ είναι. Πρόκειται για μαχητές που παλεύουν για να έχουν Πατρίδα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διέπραξε ακόμα ένα λάθος που ερέθισε τους Αμερικανούς: Ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα υπόλοιπα όπλα που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για προβοκάτσια εναντίον του Τραμπ ή είναι η πρώτη κίνηση του Ερντογάν για να «ανεξαρτητοποιηθεί» από την Αμερική και την Ατλαντική Συμμαχία;

Ότι και να συμβαίνει, στην Ουάσιγκτον θεωρούν «αντισυμμαχική συμπεριφορά» όλα τα παραπάνω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ακόμα την επίσκεψη Ερντογάν;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η πρώτη λογική σκέψη είναι ότι το ξανασκέφτονται. Όμως, όπως προ-είπα δεν έχουμε ανάλογη πληροφόρηση.

Τότε τι θα μπορούσε να συμβαίνει; Οι Αμερικανοί αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ιδιαίτερα αναλύουν το «είδος» της σχέσης τους, επειδή η διαφθορά ανθεί στη Μόσχα και την Άγκυρα. Επίσης, έχουν σφόδρα ενοχληθεί, για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας από κοινού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ανέδειξαν το Ιράν, σε παίκτη ολκής στη Συρία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία της Αστανα αναφορικά με τη Συρία: «Δεν είμαστε μέρος της συμφωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση, «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αλλά μας προβληματίζει ρόλος του Ιράν». Ναι, τόσο καλά.

Χθες μιλούσαμε για την «ανάρμοστη σχέση» του Πούτιν με τον Ερντογάν, που αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο.

Αποδεικνύεται σήμερα, ότι αυτή η «ανάρμοστη σχέση» ενοχλεί και την υπερδύναμη Αμερική. Ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν θα πραγματοποιηθεί (ή όχι) η συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο Σουλτάνο. Το σίγουρο είναι ότι εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι δύσκολη και δεν θα έχει την επιτυχία που αναμένει ο κ. Ερντογάν…

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top