GuidePedia

0

Σε πλήρη συναγερμό έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, καθώς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν την Πέμπτη (02/03/2017) ότι οι Τούρκοι προετοιμάζουν ένα νέο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, τοποθετώντας το χρονικά τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράζεται ανησυχία πως ενδεχομένως τον Ιούνιο να υπάρξει έντονη δραστηριότητα από πλευράς των τουρκικών δυνάμεων κοντά στη Μεγαλόνησο.

Ο μήνας που φαίνεται να επιλέγει η Άγκυρα, για να δημιουργήσει αναταραχή, μόνον τυχαίος δεν είναι, καθώς τότε θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Total».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ανάλογες κινήσεις είχε κάνει η τουρκική πλευρά και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν έστελνε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εντός της ΑΟΖ Κύπρου.



Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως το Newsbomb.gr, το οποίο, με αλλεπάλληλα και εκτενή ρεπορτάζ, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους επικίνδυνους τακτικισμούς της Τουρκίας, με φόντο το Αιγαίο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα», τόνισε το περιβάλλον του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι αλλεπάλληλες τουρκικές παραβιάσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο είναι σκηνοθετημένες ενέργειες.

«Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και η νατοϊκή δύναμη που πλέει στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των νατοϊκών δυνάμενων», πρόσθεσαν οι πηγές του ΥΕΘΑ.

«Δεν τολμούν να χτυπήσουν στο Αιγαίο...»

Πάντως οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτίμησαν πως είναι πολύ πιο δύσκολο για τους Τούρκους να ξεκινήσουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, επειδή έχει αυξηθεί η στρατιωτική επάνδρωση στα νησιά. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «από 17% προσωπικό στις μονάδες έχουμε πάει σε ποσοστό 48%».

Εξάλλου, υπογραμμίστηκε πως το επιχειρησιακό επίπεδο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι άριστο, σε αντίθεση με το αντίστοιχο των Τούρκων, και τούτο γιατί, όπως λένε οι πηγές του ΥΕΘΑ, «οι έμπειροι Τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευθεί ή εκδιωχθεί και πλέον τα αεροσκάφη πιλοτάρουν πιτσιρικάδες φοβισμένοι, με ελάχιστη πείρα».



Μάλιστα, αναφέρθηκε και ένα πρόσφατο περιστατικό, όταν τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17.000 πόδια. Οι Ελληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν «flares» (σ.σ. αντίμετρα καπνού - θερμότητας).
πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top