GuidePedia

0

Η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ να μεταφέρουν στο έδαφος της Συρίας αμερικανικά στρατεύματα. Προηγουμένως, ανάλογες προθέσεις κυκλοφόρησαν από αμερικανικά ΜΜΕ, με πηγές στο Πεντάγωνο. Όπως φαίνεται, Άγκυρα και Ουάσιγκτον επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Αλ-Μπαμπ ένα οιονεί κράτος –θύλακα υπό κοινή καθοδήγηση. Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνον για τη Δαμασκό αλλά και για την Μόσχα.

Ο Σεμιόν Μπαγντασάρωφ, διευθυντής του Κέντρου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, θεωρεί ότι η πρόταση Τσαβούσογλου για την μεταφορά ενός περιορισμένου σώματος αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία είναι το αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας που επετεύχθη κατά την διάρκεια των πρόσφατων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν.

«Εκεί συζητήθηκε το ζήτημα των κοινών επιχειρήσεων στη Συρία. Σας θυμίζω ότι η έφοδος του τουρκικού στρατού στην Αλ Μπαμπ έχει κυμαινόμενη επιτυχία. Μερικές φορές εμφανίζονται πληροφορίες για το ότι οι δυνάμεις που ελέγχονται από την Άγκυρα, μαζί με τον τουρκικό στρατό, έθεσαν όλη την πόλη υπό τον έλεγχό τους, αλλά στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι οι τρομοκράτες τους απώθησαν. Το βασικότερο είναι ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ, όπως φαίνεται, συμφώνησαν για μια κοινή επιχείρηση για την κατάληψη της Ράκκα».

Επίσης, ο ανατολιστής θύμισε σχετικά με την επίσκεψη στην Άγκυρα του Διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο όπου «στην πορεία των συνομιλιών με τον Γιλντιρίμ για την παράδοση του Γκιουλέν, συζητήθηκε και το ζήτημα της παρουσία αμερικανικού στρατού στη βόρεια Συρία».

Υπάρχει κίνδυνος, στη Συρία μελλοντικά να δημιουργηθεί κάποια τουρκο-αμερικανική ζώνη, στην οποία, όπως φαίνεται, θα έχουν ρόλο και κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, η οποία θα παράσχει στην Άγκυρα είτε οικονομική είτε στρατιωτική βοήθεια.

«Στο μέλλον, στη βόρεια Συρία θα δημιουργηθεί ένα οιονεί κράτος ως τουρκο-αμερικανο-σαουδικοαραβικό προτεκτοράτο, όπου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Άγκυρας και της ελεγχόμενης από αυτήν αντιπολίτευσης, θα ζουν μόνον οι Άραβες και Τουρκομάνοι. Το τι θα γίνει με τους Κούρδους, τους Ασσύριους και τους Χριστιανούς δεν είναι ακόμη γνωστό».

Ο Μπαγντασάρωφ, προτείνει ότι «εν πρώτοις, οι κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να επιταχύνουν την προέλασή του στη βόρειο Συρία, ώστε να ανακόψουν την πορεία των Τούρκων προς τη Ράκκα. Εκτός αυτού, ο Μπασάρ Άσαντ πρέπει να υποσχεθεί στους Σύρους Κούρδους και στον ηγέτη της Συριακής Δημοκρατικής Ένωσης Σαλέχ Μουσλίμ πραγματική και όχι μόνον πολιτιστική αυτονομία».

Εντέλει, σύμφωνα με τον Μπαγντασάρωφ, «είναι ανάγκη να στείλουμε στους Τούρκους ένα τελεσίγραφο, ότι εάν κινηθούν προς την κατεύθυνση της Ράκκα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την δυσαρέσκεια της Μόσχας και την αντίσταση των ενωμένων στρατιωτικών δυνάμεων του Άσαντ. Σε διαφορετική περίπτωση χάνουμε τους παλαιούς μας συμμάχους και δεν αποκτούμε νέους».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου