GuidePedia

0

Επικίνδυνα ανεβάζει η Τουρκία την ένταση στο Αιγαίο, καθώς τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνει τις προκλητικές της κινήσεις, με παραβιάσεις του FIR και των χωρικών υδάτων και με προβοκατόρικες κινήσεις κοντά στα Ίμια.

Μετά τον «κλεφτοπόλεμο» των τελευταίων ημερών κοντά στα Ίμια, τώρα έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα βγάζει το σκάφος «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, στην περιοχή μεταξύ Άθω, Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με τη Navtex 244/17 που εξέδωσε η Τουρκία σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο, αρχής γενομένης από σήμερα.



Την ίδια στιγμή, το cnnTurk αναφέρει ότι σήμερα υπήρξε και νέο επεισόδιο στα Ίμια, καταλογίζοντας μάλιστα την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, καθώς υποστήριξε ότι σκάφος του ελληνικού Λιμενικού αρνούνταν επί 75 λεπτά να εγκαταλείψει τα χωρικά ύδατα, τα οποία αποκάλεσε «τουρκικά».



Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το σκάφος βρέθηκε από την Καλόλιμνο στα Ίμια.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική ιστοσελίδα, το ελληνικό σκάφος έπαθε και βλάβη και χρειάστηκε να έρθει από την Κω φουσκωτό με μηχανικό προκειμένου να το επισκευάσει.

Μάλιστα, σημειώνει ότι ελληνικά και τουρκικά σκάφη ήρθαν σχεδόν «τετ α τετ» και έσπευσαν και τρία ακόμα τουρκικά πλοία που ήταν σταθμευμένα σε κοντινό ναύσταθμο.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες που η Τουρκία «προβοκάρει» επικίνδυνα με τα Ίμια με τη «συνδρομή» των τουρκικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλέστηκε η ιστοσελίδα της γνωστής τουρκικής εφημερίδας, το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν 5 Τούρκοι αξιωματικοί, έμεινε ακίνητο για δέκα λεπτά και έπειτα 5-6 αξιωματικοί άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Σύμφωνα πάντα με την Hurriyet, ένα ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από την το τουρκικό πλοιάριο.

Επίσης αναφέρεται ότι όταν ένα πλοίο 170 μέτρων της τουρκικής εταιρείας “Powership Μαύρη Θάλασσα” με την ονομασία ‘Yasinbey’ πέρασε από την περιοχή των Ιμίων προκάλεσε την κινητοποίηση της ελληνικής ακτοφυλακής. Το ελληνικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κινήθηκε προς το μέρος του.
Διέψευσε το Λιμενικό

Ωστόσο, το Λιμενικό διέψευσε τις πληροφορίες: «Δεν διαπιστώθηκε κάποια προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και προσθέτει πως «στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς, περιπολικό σκάφος του Σώματος», ανέφερε το Λιμενικό Σώμα.

Κοτζιάς: Σε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη απάντηση

Μια μέρα πριν τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με το πλοίο «Τσεσμέ», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (21/02) είχε δηλώσει: «Χωρίς να είμαστε προκλητικοί, σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη και νομική και πολιτική και διπλωματική απάντηση».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά, προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια» τονίζοντας τη σημασία των παρεμβάσεων της διπλωματίας. «Έχουμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους συζήτησης, δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, είμαστε η χώρα που υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό δρόμο της γιατί θα ήταν μεγάλο κέρδος για εμάς ο εκδημοκρατισμός και ο εξευρωπαϊσμός της. Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε το διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top