GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η Τουρκία εισήρθε στην κρίσιμη τελική φάση της συνταγματικής μεταρρύθμισης με το επικείμενο δημοψήφισμα που θα γίνει αρχές Απριλίου και αν υπερψηφιστεί ο Ερντογάν θα γίνει ο «μεγάλος σουλτάνος», ένα ακόμα βήμα στα νεοοθωμανικά του όνειρα.

Το κλίμα όμως είναι πολύ πολωμένο και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο δρόμος δεν θα είναι καθόλου εύκολος, καθώς η πόλωση φέρνει και μεγάλες αντιστάσεις από τους κεμαλιστές και άλλες δυνάμεις στην σουλτανοποίηση του Ερντογάν.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ερντογάν σε αυτή την πορεία είναι τώρα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί με το κόμμα του της Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων, στους οποίους θα βασιστεί ο Ερντογάν πέραν από το δικό του κόμμα για να κερδίσει το δημοψήφισμα. Μάλιστα τους έχει υποσχεθεί ακόμα και υπουργεία στην νέα κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό όμως φέρνει το θάψιμο του Κυπριακού καθώς οι Εθνικιστές δεν θέλουν καμία διαπραγμάτευση γιατί θεωρούν, όπως το έχουν τονίσει επανειλημμένα, ότι το Κυπριακό έχει λυθεί οριστικά το 1974 με την τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου.

Η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί εν μέρει την τουρκική αδιαλλαξία η οποία θα αυξάνεται όσο θα πλησιάζουμε στην ημερομηνία του δημοψηφίσματος με το θάψιμο οιασδήποτε προοπτικής επίλυσης του.

Παρ όλα αυτά το θέατρο των διαπραγματεύσεων θα συνεχίζεται, καθώς πολλούς «καίνε» τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, αλλά με πολλές παγίδες για τα ελληνικά συμφέροντα στο μεγάλο αυτό εθνικό θέμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top