GuidePedia

0


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ πριν τη λήξη της θητείας τους θέλουν να αφήσουν μια καλή εντύπωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επιζητούν την ταύτιση της θητείας τους με ένα σπουδαίο επίτευγμα. Άλλοι το πέτυχαν ,άλλοι όχι, Για παράδειγμα ,όλη η ανθρωπότητα όταν ακούει το όνομα Τζώρτζ Μπους το ταυτίζει με τον πόλεμο του Ιράκ, την ανατροπή του Σαντάμ και το λιντσάρισμα του Καντάφι. Τον Κλίντον τον ταυτίζει με τον λεκέ της Μόνικα….


Ο Ομπάμα έχει καταγράψει ιστορικά γεγονότα στα πεπραγμένα του. Πέτυχε τη συμφωνία με το Ιράν, εξόντωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα , Μπιν Λάντεν, σύναψε σχέσεις με την Κούβα κι εφήρμοσε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αμερικανών. Τώρα θέλει να τερματίσει την καριέρα του με μια νίκη εναντίον του ISIS. Για αυτό επισπεύδει την στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη.


Η κατάσταση, όμως, εκεί είναι περιπλεγμένη. Οι ΗΠΑ θέλουν να πλήξουν τους τρομοκράτες από αέρος και να στείλουν τους Τούρκους στις χερσαίες επιχειρήσεις. Το Ιράκ αντέδρασε έντονα στην τουρκική συμμετοχή, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των στρατιωτών από την Μπασίκα, και χαρακτήρισε κατοχική δύναμη τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.


Η Τουρκία από την πλευρά της επιμένει στην συμμετοχή της στην επιχείρηση της Μοσούλης. Ελπίζει να ανακτήσει την περιοχή που κατείχε παλαιότερα και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο της προστάτιδας των Σουνιτών. Για αυτόν άλλωστε το λόγο δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή των Σιιτών στην επιχείρηση της Μοσούλης.


Το Ιράκ είναι μια χώρα που κυβερνάται από Σιίτες, για αυτό και αντιδρά στην συμμετοχή της Τουρκίας.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Ιράκ δραστηριοποιούνται στρατιώτες από 63 χώρες. Καμία ξένη δύναμη , πλην της Τουρκίας δεν χαρακτηρίστηκε κατοχική.


Εάν η Άγκυρα επιμείνει ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ιράν που προστατεύει τους Σιίτες. Έτσι, ο Πρόεδρος Ομπάμα αντί να τερματίσει την τρομοκρατία του ISIS μπορεί να ταυτιστεί με το ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top