GuidePedia

0

Στη 01.30 (ώρα Ελλάδας) ξημερώματα Δευτέρας και υπό το φως του «φεγγαριού του κυνηγού», ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι κήρυξε την έναρξη της πολιορκίας της Μοσούλης.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη «μητέρα των μαχών» ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με τηλεοπτικό διάγγελμα (φωτογραφία) περιστοιχισμένος από το στρατιωτικό επιτελείο του.

«Αγαπημένε λαέ της επαρχίας Νινευή, σήμανε η ώρα και η στιγμή της μεγάλης νίκης είναι κοντά. Οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησαν», είπε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη αυτών των ηρωικών επιχειρήσεων που θα σας ελευθερώσουν από την κτηνωδία και την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους. Θεού θέλοντος, θα συναντηθούμε σύντομα στη γη της Μοσούλης όπου όλοι μαζί θα πανηγυρίσουμε την απελευθέρωση και την ελευθερία σας».

Η πολιορκία της Μοσούλης αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες, ίσως και μήνες.
Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
Πριν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών η πόλη είχε σχεδόν 2 εκ. κατοίκους.
Από αυτούς οι 600.000, κυρίως χριστιανοί Ασσύριοι και Αρμένιοι, την εγκατέλειψαν πριν καταληφθεί πλήρως από το Ισλαμικό Κράτος.

Υπολογίζεται ότι μέσα στην πόλη είναι εγκλωβισμένοι 1,3 εκ. άμαχοι και περίπου 6-11.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ υπογράμμισε στο διάγγελμά του ότι στη μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης θα συμμετάσχουν μόνο οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και η ιρακινή αστυνομία.
Όπως μεταδίδουν μιντιακοί ακτιβιστές στο Twitter, πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ήδη τις θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές απαντούν με τα πρωτόγονα αντιαεροπορικά τους, αλλά τα αεροπλάνα πετάνε πολύ ψηλά για να τα «φτάσουν».

Οι Ιρακινές δυνάμεις αποτελούνται από: 65.000 Ιρακινούς στρατιώτες, 10.000 Κούρδους Πεσμεργκά και 24.000 βοηθητικούς (αστυνομικούς και σιίτες πολιτοφύλακες).

mosul_map

Στον χάρτη που αναρτούμε βλέπετε πώς έχουν παραταχθεί οι δυνάμεις του Ιράκ πριν επιτεθούν στη Μοσούλη, που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Με πράσινο χρώμα είναι τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο. Οι τρίχρωμες, κόκκινες άσπρες πράσινες, σημαίες είναι οι Κούρδοι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν. Είναι 10.000 άνδρες και γυναίκες, οι ίδιοι λένε ότι αριθμούν 50.000.

Μια σημαία πορτοκαλί, άσπρη, πορτοκαλί, είναι Κούρδοι Πεσμεργκά από το Ιράν.

Οι τουρκικές σημαίες δείχνουν την περιοχή της πόλης Μπασίκα, που έχουν στρατοπεδεύσει οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται παράνομα στο έδαφος του Ιράκ. Είναι 2.000 Τούρκοι στρατιώτες και περίπου 15.000 Τουρκμένοι και Άραβες σουνίτες παραστρατιωτικοί της τουρκόφιλης οργάνωσης Χασχντ Αλ Ουατάνι.

Με κόκκινο χρώμα είναι το έδαφος που βρίσκεται ο ιρακινός στρατός. 65.000 Ιρακινοί στρατιώτες και 24.000 βοηθητικοί που αποτελούνται από Ιρακινούς αστυνομικούς και ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς της δύναμης Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι.

Το Ισλαμικό Κράτος έτοιμο για Αποκαλυπτική μάχη

Οι τζιχαντιστές λέγεται ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο και έχουν προετοιμάσει μια σειρά από φονικές εκπλήξεις στους Ιρακινούς και Κούρδους στρατιώτες.
Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο χημικών όπλων έχει αποθηκευτεί σε ένα εκτεταμένο δίκτυο τούνελ που έχουν σκάψει οι τζιχαντιστές κάτω από τα σπίτια και τους δρόμους της μεγαλούπολης.
Τα τούνελ που έχουν σκάψει οι τζιχαντιστές δεν είναι απλά λαγούμια για να μετακινούνται.
Είναι κανονικά καταφύγια, μια πόλη κάτω από την πόλη. Έχουν μέχρι και αποχωρητήρια, ενώ λέγεται ότι έχουν αποθηκεύσει αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για να αντέξουν μια πολιορκία που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει.

Ο Γουαλίντ Αμπντουλάχ, ένας 23χρονος Ιρακινός μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που λιποτάκτησε από την οργάνωση τον προηγούμενο μήνα, συνέκρινε το δίκτυο τούνελ που έχει σκάψει η οργάνωση με εκείνα που είχαν οι Βιετκόνγκ, στον εμφύλιο του Βιετνάμ.

«Το ηθικό τους είναι πολύ υψηλό», είπε μιλώντας στο Newsweek. «Οι [τζιχαντιστές] θα μείνουν υπογείως για πολύ καιρό, μιας και τα τούνελ πάνε βαθιά και τους παρέχουν τα μέσα για να επιβιώσουν».

Ο Αμπντουλάχ υποστήριξε επίσης ότι οι τζιχαντιστές έχουν στη διάθεσή τους χημικά όπλα αέριου χλωρίου και αέριου μουστάρδας. Μέσα από τα τούνελ επίσης μπορούν να εξαφανίζονται από ένα σημείο της πόλης και να εμφανίζονται σε άλλο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top