GuidePedia

0

Ούτε ο Άσαντ, ούτε η Τουρκία επιθυμούν τη δημιουργία μια προστατευμένης από τις ΗΠΑ κουρδική ζώνη στη βόρεια Συρία, υποστηρίζει ο αναλυτής του Center for a New American Security (CNAS), Νίκολας Χέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συριακό καθεστώς και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει το μεν Χαλέπι να παραμείνει στον έλεγχο του Άσαντ, η δε Τουρκία να μην επιτρέψει την ενοποίηση των κουρδικών καντονιών. Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, έχουν καταγραφεί πολλές συναντήσεις Τούρκων με Ρώσους και Ιρανούς επί του προκειμένου.

«Η ουσία του ζητήματος είναι αν ο Ερντογάν θέλει πραγματικά να πάψει να υποστηρίζει τις αντικαθεστωτικές ομάδες στο Χαλέπι, καθώς είναι χρήσιμες για την άσκηση πίεσης από την Τουρκία στο συριακό καθεστώς και την απόκτηση ανταλλαγμάτων», ανέφερε ο Χέρας. «Ο Ερντογάν μπορεί να περιμένει, αν χρειαστεί. Το καθεστώς Άσαντ έχει φτάσει στα όριά του στρατιωτικά και οικονομικά», πρόσθεσε.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε, την ίδια ώρα, τον ΟΗΕ να επέμβει στη Ντάρια και το Χαλέπι και κατηγόρησε το καθεστώς. «Το καθεστώς με τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του, μαζί με ακραίες ομάδες και μισθοφόρους έχουν ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Σύρους και κατέστησε πρόσφυγες εκατομμύρια άλλους», αναφέρει η αντιπολίτευση.

«Η μάχη του Χαλεπίου δεν επιτρέπει στον Άσαντ να ελέγξει την περιοχή της Δαμασκού και όχι στην στρατηγικά σημαντική δυτική Συρία. Είναι δύσκολο να δούμε γιατί η Τουρκία που γνωρίζει ότι το καθεστώς έχει σοβαρές δυσκολίες να μην προωθήσει ένα νέο σύμφωνο μεταξύ τους. Αυτή την στιγμή και για το ορατό μέλλον, ο Ερντογάν μπορεί να κάνει περισσότερα για τον Άσαντ από ότι το αντίστροφο», κατέληξε ο Χέρας.
πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top