GuidePedia

0

Ιράκ:
Οι Αμερικανοί χτύπησαν τον ορκισμένο τους εχθρό Σαντάμ Χουσέιν το 2003, προκειμένου να φέρουν στην εξουσία την Σιιτική πλειοψηφία του Νοτίου Ιράκ και τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, τους οποίους καταπίεζε ο Σαντάμ, προκειμένου να αρχίσει να ρέει ελεύθερα το πετρέλαιο των Ιρακινών Σιιτών προς τον Περσικό Κόλπο, και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των Κούρδων του Ιράκ προς την Τουρκία, την Μεσόγειο Θάλασσα και την Ευρώπη.

Όσο ο Σαντάμ ήταν στην εξουσία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους θα έπρεπε να του επιβάλλουν κυρώσεις, γιατί τα έσοδα από το πετρέλαιο θα τα χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους.







Συρία:
Στην Συρία ο πόλεμος δεν ήταν επιλογή των Αμερικανών. Στην Συρία αποφάσισαν να μπουκάρουν οι Τούρκοι και οι Άραβες το 2011 με την Αραβική Άνοιξη, ώστε να ελευθερώσουν το Σουνιτικό τμήμα της χώρας.

Και στην Συρία ο Αλαουίτης δικτάτορας Άσαντ κυβερνάει εις βάρος της Σουνιτικής πλειοψηφίς και των Κούρδων της Συρίας. Με το πρόσχημα των εκλογών και της δημοκρατίας οι Τούρκοι και οι Άραβες θέλησαν να πάρουν την εξουσία στην Συρία, ώστε να δημιουργηθεί ένας Σουνιτικός ενεργειακός διάδρομος (Κατάρ-Τουρκία) και να αποκοπεί το Ιράν από την Συρία και την Μεσόγειο. Με κίτρινο στον χάρτη βλέπετε το Σουνιτικό τμήμα της Συρίας, με χακί το Κουρδικό και με πράσινο το Αλαουιτικό στα παράλια.





Αφγανιστάν:
Στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί πολεμάνε τους Άραβες και τους Ιρανούς, προσπαθώντας να κατεβάσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν στην Ινδία και τον Ινδικό Ωκεανό, προκειμένου να μην είναι εξαρτημένη η Κεντρική Ασία από τους αντιπάλους των ΗΠΑ (Ιράν, Ρωσία, Κίνα). Αυτή η πολιτική θίγει τις εξαγωγές του Ιράν και των Αράβων και η απάντηση ήταν οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν εναντίον των Αμερικανών.



Λιβύη:
Στην Λιβύη οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία σχέση, όπως διαδίδει η κομμουνιστική και ναζιστική προπαγάνδα, και απλά δέχτηκαν να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Γάλλους. Ο Σαρκοζί είχε εκτεθεί όταν είχε υποστηρίξει τους σοσιαλιστές δικτάτορες Ben Ali και Μουμπάρακ στην Τυνησία και την Αίγυπτο, οι οποίοι τελικά ανατράπηκαν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αφήνοντας την Γαλλία εκτεθειμένη στην Ισλαμική και Κομμουνιστική προπαγάνδα, σε βαθμό που ο Σαρκοζί αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη.

Ο Σαρκοζί, βλέποντας τις ειδικές δυνάμεις του Σουδάν, της Χεζμπολάχ και του Κατάρ να μπαίνουν στην Λιβύη όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη, με τις ευλογίες του Ιράν, και πιστεύω και με τις ευλογίες της Τουρκίας, έχοντας στην πλάτη το πάθημα της Τυνησίας και της Αιγύπτου, έσπευσε να υποστηρίξει τους αντάρτες από τον αέρα, ελπίζοντας να αποκτήσει επιρροή στην μετά-Καντάφι εποχή, και να πει ότι η Γαλλία βοήθησε τον εξεγερμένο λαό, ώστε να ξεπλύνει τον πόλεμο προπαγάνδας που του είχαν κάνει για την Τυνησία και την Αίγυπτο οι Ισλαμιστές και οι Κομμουνιστές, και κυρίως να μην αποκτήσουν πάτημα στην Λιβύη η Τουρκία και το Ιράν, και κάνουν στην Γαλλία τον βίο αβίωτο.

Οι λόγοι που το Ιράν δέχτηκε την ανατροπή του Καντάφι, παρόλου που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν σύμμαχοι εναντίον των Αμερικανών και του Σαουδάραβα Βασιλιά, ήταν ότι ο Καντάφι είχε μεγάλη κόντρα με την Χεζμπολάχ, υποστήριζε τους αυτονομιστές του Νοτίου Σουδάν εναντίον του Σουδάν, ενός άλλου μεγάλου συμμάχου του Ιράν, οι οποίοι το 2011 κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, είχε καρφώσει το Πακιστάν στους Αμερικανούς και τους Άγγλους το 2003 ότι πουλούσε πυρηνική τεχνολογία στην μαύρη αγορά, και από το Πακιστάν ψώνιζε και το Ιράν, συνεργαζόταν από το 2002 με τους Άγγλους και τους Αμερικανούς εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ισλαμιστών, είχε συμφωνήσει να κατασκευάσει με τον Σαρκοζί πυρηνικό εργοστάσιο στην Λιβύη, που σημαίνει ότι δεν θα ενοχλούσε τους Γάλλους στην Βόρεια Αφρική, και μαζί με το Τσαντ, που ήταν σύμμαχος του τα τελευταία χρόνια, ήταν πλέον ένα τείχος μπροστά στο Ιράν, το Σουδάν, την Χεζμπολάχ, προκειμένου να υποστηρίξουν τις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζουν στην Δυτική Αφρική.

Οι Ισλαμιστές πάτησαν στην δυσαρέσκεια έως και έχθρας που είχαν οι κάτοικοι της Cyreneica για τον Καντάφι, ο οποίος προερχόταν από την Tripolitania, επειδή θεωρούσαν ότι τους αδικούσε.





Ουκρανία:
Από την Ουκρανία περνούσε το Ρωσικό αέριο για να φτάσει στην Ευρώπη, και οι Ουκρανοί με τους Ρώσους έχουν έναν διαρκή ανταγωνισμό για τις τιμές στις οποίες οι Ρώσοι πουλάνε στους Ουκρανούς. Οι Ουκρανοί λένε ότι οι Ρώσοι πουλάνε ακριβά για να χρηματοδοτούν τους Ουκρανούς ολιγάρχες που προωθούν την Ρωσική προπαγάνδα στην Ουκρανία, και οι Ρώσοι λένε ότι οι Ουκρανοί κλέβουν αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.

Η Ουκρανία αποφάσισε να μετακινηθεί προς την Δύση, και οι Ρώσοι μπήκαν και πήραν την Κριμαία, που όντως τους ανήκει. Από την Ουκρανία θα περνούσε ο αγωγός White Stream που θα έπαιρνε φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ουκρανία και την Ευρώπη. Η Ρωσία πήγε στον πόλεμο με την Γεωργία εξαιτίας αυτού του αγωγού το 2008.

Επίσης στην Ουκρανία είχαν πάρει η Chevron και η Shell τα δύο μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, καθένα από τα οποία έχει περίπου 1 τρις κυβ μέτρα αερίου, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Η Τουρκία επίσης συζητά με το Ιράν και την Ουκρανία το ενδεχόμενο ενός αγωγού Ιράν-Τουρκίας-Ουκρανίας-Ευρώπης, ή Ιράν-Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουκρανίας. Η Ρωσία προσπαθεί με τους αγωγούς Nord Stream και South Stream να κλείσει την Ευρώπη ενεργειακά.







Κουρδιστάν:
Από το Κουρδιστάν μπορεί να φτάσουν στην Ευρώπη το αέριο του Ιρακινού Κουρδιστάν και του Ιράν, και η Ρωσία χρησιμοποιεί την επιρροή της στους Κούρδους και τους ξεσηκώνει.





πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top