GuidePedia

0


Την Κυριακή 26 Ιουνίου ο στρατός του Ιράν βομβάρδισε κουρδικά χωριά στην περιοχή Σιντακάν στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι περσικοί βομβαρδισμοί ανάγκασαν τους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την περιοχή.

Στόχος των Ιρανών ήταν οι θέσεις των ανταρτών Πεσμεργκά του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Ιράν (KDPI).

Αξιωματούχος του KDPI δήλωσε την Κυριακή στο BasNews ότι δεν αναφέρθηκαν απώλειες από τους βομβαρδισμούς.

Οι Ιρανοί βομβάρδισαν συγκεκριμένα τα χωριά Μπαρμπίζνα, Μπερκίμ και Μουσάκα. Οι οβίδες ξεκίνησαν να πέφτουν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

«Οι χωρικοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν από τον φόβο των βομβαρδισμών, ούτε να εργαστούν στα χωράφια και τους οπωρώνες τους εξαιτίας των ιρανικών και τουρκικών βομβαρδισμών», μετέδωσαν τοπικές πηγές που μίλησαν στο BasNews.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, από τους βομβαρδισμούς των Ιρανών στην περιοχή Χατζί Ομεράν, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των χωρικών.

Ο δήμαρχος του Χατζί Ομεράν είπε μιλώντας στο BasNews ότι τα ιρανικά πυρά άρχισαν να σφυροκοπούν την περιοχή στις 26 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί, τοπική ώρα.

Στόχος των Ιρανών ήταν σε αυτή την περίπτωση το χωριό Αλάνα και τραυματίστηκαν 4 χωρικοί από τους οποίους οι τρεις ήταν παιδιά.

Οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, μεταφέρθηκαν σε κουρδικά νοσοκομεία.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, με ανακοίνωσή της Κυριακή, ζήτησε από τις ιρανικές και τουρκικές δυνάμεις να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στο κουρδικό έδαφος.

Η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις καταστροφές που υφίστανται οι περιουσίες των χωρικών στην παραμεθόριο περιοχή από τους τουρκικούς και ιρανικούς βομβαρδισμούς, ζητώντας και από τις δύο χώρες να σταματήσουν.

Παράλληλα η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε από τα κουρδικά κόμματα που αντιπολιτεύονται σε Τουρκία και Ιράν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν ως βάση για να επιτίθενται στην Τουρκία και το Ιράν.

Οι Ιρανοί μπορεί να μην πέτυχαν Κούρδους αντάρτες, ωστόσο, οι 60 οβίδες από όλμους που έπεσαν σκότωσαν περίπου 100 ζώα των χωρικών.

Οι Κούρδοι αντάρτες στο έδαφος του Ιράν ξεκίνησαν πάλι τον ένοπλο αγώνα εξαιτίας της καταπίεσης και των διακρίσεων που υφίστανται οι Κούρδοι από το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν.

Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μηδοί και είναι ιρανικό έθνος, συγγενείς των Περσών.

Ωστόσο, αν και πρωτοξάδελφα με τους Πέρσες (Ιρανούς), οι Κούρδοι έχουν διαμορφώσει από την αρχαιότητα ξεχωριστή εθνική συνείδηση (για αυτό και από την ιστορία τους ξέρουμε ως «Μηδούς και Πέρσες», και όχι ως ένα έθνος), πράγμα που τους ωθεί να διεκδικούν και στο Ιράν την ελευθερία τους.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ιράν των σχεδόν 80.000.000 κατοίκων.

Το Ιράν, η Περσία δηλαδή, είναι μια πολυεθνική χώρα.

Οι Πέρσες αποτελούν το 61% του πληθυσμού του Ιράν, ενώ τα περσικά ως μητρική γλώσσα τα δηλώνει το 53% του πληθυσμού, λιγότεροι κατά 8% από όσοι Ιρανοί δηλώνουν και εθνικά Πέρσες.
πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top