GuidePedia

0

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαιώνει ότι ο Ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Σίσι. Η ανακάλυψη τον Αύγουστο του 2015 του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Αίγυπτο έχει αλλάξει αρκετά την κατάσταση.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να τα βρούνε με τους Κύπριους στο θέμα του Κυπριακού, και αν όντως τα βρουν, θα ανοίξει ο δρόμος για να εισάγουν οι Τούρκοι φυσικό αέριο είτε από το Αιγυπτιακό Zohr είτε από το Ισραηλινό Leviathan. Αλλά και πέρα από την εισαγωγή φυσικού αερίου, οι Τούρκοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να μείνουν οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί, που είναι σύμμαχοι των Ρώσων, ουδέτεροι στην κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας. Ίσως αυτό να ενδιαφέρει μάλιστα περισσότερο στην παρούσα φάση τους Τούρκους, αφού η εισαγωγή αερίου από Αίγυπτο και Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει άμεσα.

Το θέμα είναι αν οι Τούρκοι μπορούν να δώσουν ανταλλάγματα στους Αιγύπτιους και στους Ισραηλινούς προκειμένου να μείνουν ουδέτεροι στην κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας, την στιγμή που και οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί χρειάζονται τους Ρώσους για την ασφάλεια τους.

Επίσης υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία, που είναι η μόνη χώρα που μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή, μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει τα κοιτάσματα των Αιγυπτίων και των Ισραηλινών για να τους σπάσει την συμμαχία τους, αφού η ανακάλυψη του Zohr στην Αίγυπτο ενδεχομένως να δημιουργεί και μία ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε με τι όρους θα δεχτεί η Τουρκία να αγοράσει το φυσικό αέριο της Αιγύπτου. Θα κάνει αυτό που έκανε και με τους Ισραηλινιούς? Θα προτείνει δηλαδή να αγοράσει φυσικό αέριο χωρίς να άρει την στήριξη της στους Αιγύπτιους Ισλαμιστές, και χωρίς να προχωρήσει σε μία εξομάλυνση των σχέσεων της με τους Αιγύπτιους σοσιαλιστές?

Και έχει και ενδιαφέρον να δούμε αν η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr θα κλονίσει την συμμαχία των Αιγυπτίων σοσιαλιστών με τους Ισραηλινούς, ή αν θα εξακολουθήσουν να συμμαχούν εναντίον των Τούρκων και των Αιγυπτίων Ισλαμιστών που χτυπάνε και τους δύο από την Γάζα. πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top