GuidePedia

0

Ο Ρωσικός Στρατός, κυριολεκτικά, φέρνει βαριά όπλα στην Συρία, με Αμερικανούς αναλυτές να θεωρούν πως η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η Μόσχα αναλαμβάνει την σχεδίαση και την εκτέλεση των επιχειρήσεων του Συριακού Στρατού.

Των Paul Richard Huard / Robert Beckhusen
ΠΗΓΗ: http://warisboring.com/
Σύμφωνα με τους ίδιους, φαίνεται πως η Ρωσία σκοπεύει πλέον να διεξάγει έναν συμβατικό πόλεμο σε έδαφος και αέρα, προς υποστήριξη του Άσαντ. Ήδη από τον Οκτώβριο τουλάχιστον, η Ρωσία έχε αναπτύξει στη Συρία στοιχεία βαρέως πυροβολικού στις περιοχές της Χομς και της Χάμα. Παρόλα αυτά η ρωσική ισχύ πυρός ήταν, μέχρι πρόσφατα, συγκεντρωμένη στην περιοχή της Λατάκιας, όπου και η ρωσική αεροπορική βάση.

Η Ρωσία επισήμως αρνείται την εμπλοκή χερσαίων της δυνάμεων στην Συρία. Ο Σύρος στρατηγός Αλί Αγιούμπ, επικεφαλής του επιτελείου, τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει πως επίκειτο μεγάλης κλίμακας επίθεση, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροσκαφών. Τότε. ο στρατηγός είχε κάνει λόγο πως αιχμή του δόρατος της επίθεσης θα ήταν το 4ο Σώμα Στρατού Εφόδου (ΣΣΕ).
Σώματα εφόδου συγκροτηθήκαν από την Σοβιετική Ένωση, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε υπάρχουν συνεχώς και στον Ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με πηγές της σιιτικής Χεζμπολάχ που υποστηρίζει τον Άσαντ, οι συριακές δυνάμεις υποστηρίζονται από μαζικά πυρά βαρέων όλμων και συνταγμάτων πυροβολικού.

Η ακριβής σύνθεση του 4ου ΣΣΕ δεν είναι γνωστή. Ωστόσο και μόνο η συγκρότησή του λέει πολλά, κυρίως για την αλλαγή στρατηγικής και τακτικής που υιοθετεί ο Συριακός Στρατός, προφανώς υπό τη ρωσική επιρροή, με στόχο την κατίσχυση έναντι των αντιπάλων με την απόκτηση της υπεροχής πυρών και τη συντριβή του με τον όγκο αυτών των πυρών.
Ο Συριακός Στρατός διέθετε αποκλειστικά ρωσικά πυροβόλα και πριν τον πόλεμο. Τώρα όμως φαίνεται πως στη Συρία υπάρχουν και πολλά σύγχρονα συστήματα πυροβολικού, όπως πυροβόλα ΜΤSΑ-Β των 152mm, πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών BM-27 Uragan και ΒΜ-30 Smerch, αλλά και των πλέον φονικών ρωσικών συστημάτων πυροβολικού, των ΤΟS-1A.

Το σύστημα αυτό, φερόμενο επί πήγματος άρματος Τ-72 βάλει 30 θερμοβαρικές (βλ. συνημμένο βίντεο), ή εμπρηστικές ρουκέτες διαμετρήματος 220mm. Τα θερμοβαρικά πυρομαχικά προκαλούν πλήγματα ανάλογα ενός μικρού πυρηνικού όπλου, χωρίς τη ραδιενέργεια, προκαλώντας ένα απίστευτα ισχυρό ωστικό και θερμικό κύμα. Η Ρωσία είναι πεπεισμένη πως πρέπει να ενισχύσει τον τακτικό Συριακό Στρατό ώστε αυτός να πάψει να εξαρτάται από τις ενισχυόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές.



Ρωσικές πηγές αποκάλυψαν πως στις μάχες της Χάμα η συγκέντρωση πυροβολικού ξεπερνούσε και ανάλογες του Β’ ΠΠ, με 300 στοιχεία πυροβόλων και ρουκετοβόλων να έχουν αναπτυχθεί σε μια γραμμή 800 μέτρων, δημιουργώντας ένα κύμα φωτιάς προς ενίσχυση του συριακού πεζικού. Αν και η μέθοδος αυτή απαιτεί μεγάλη κατανάλωση πυρομαχικών, εντούτοις δημιουργεί ρήγματα στις εχθρικές γραμμές, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι φίλιες δυνάμεις.


Φαίνεται πως η Ρωσία έχει αναπτύξει τουλάχιστον μια ταξιαρχία πυροβολικού μεταξύ Δαμασκού και Χομς. Στις 18 Νοεμβρίου από λάθος (;) της ρωσικής τηλεόρασης αποκαλύφθηκε χάρτης που έδειχνε τη θέση της ρωσικής 120ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού στη Συρία. Πάντως η Μόσχα εμμένει ότι έχει αποστείλει μόνο τεχνικούς συμβούλους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top