GuidePedia

0


Οι ΗΠΑ θέλουν να περάσουν έναν νόμο που θα άρει την υποχρέωση που έχουν αναλάβει να εξοπλίζουν τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ μέσω της επίσημης Ιρακινής κυβέρνησης της Βαγδάτης, δηλαδή της κυβέρνησης των Ιρακινών Σιιτών. Οι Κούρδοι έχουν αποκτήσει την αυτονομία τους αλλά δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ (Σιίτες Άραβες του Ιράκ) βλέπει πολύ εχθρικά τις εξαγωγές πετρελαίου των Κούρδων του Ιράκ προς την Τουρκία. Οι Τούρκοι και οι Κούρδοι του Ιράκ σχεδιάζουν επίσης αγωγούς φυσικού αερίου. Η κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Κούρδοι θα πρέπει να εξάγουν το πετρέλαιο μόνο σε συνεννόηση με την κεντρική Ιρακινή κυβέρνηση, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τις ανάλογες προμήθειες.

Ωστόσο οι Ιρακινοί Σιίτες και οι Κούρδοι, παρά την κόντρα τους για το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν, πολεμούν μαζί στο Ιράκ τους Ιρακινούς Σουνίτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία. Οι Ιρακινοί Σιίτες υποστηρίζονται και από τους Ιρανούς, οι οποίοι επίσης δεν βλέπουν με καλό μάτι τους Κούρδους του Ιράκ, αφού ένα κομμάτι του Κουρδιστάν βρίσκεται στο Ιράν. Επίσης, οι Κούρδοι του Ιράκ είναι και για τους Ιρανούς αντίπαλοι στις αγορές πετρελαίου και αερίου.

Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι με τους Ιρακινούς Σιίτες, γιατί οι Ιρακινοί Σιίτες κατάφεραν να πάρουν την εξουσία χάρη στην ανατροπή από τις ΗΠΑ του Σαντάμ Χουσέιν το 2003. Ο Σαντάμ Χουσέιν ανήκε στην μειοψηφία των Ιρακινών Αράβων Σουνιτών. Στα πλαίσια της συμμαχίας τους με τους Σιίτες του Ιράκ, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές όταν υποστηρίζουν τους Κούρδους του Ιράκ, και προφανώς έχουν αναλάβει την δέσμευση να τους εξοπλίζουν μέσω των Ιρακινών Σιιτών (κεντρική κυβέρνηση Βαγδάτης). Παραδόξως όταν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους του Ιράκ δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με τους Τούρκους, αφού οι Τούρκοι συνεργάζονται με τους Κούρδους του Ιράκ στον τομέα του πετρελαίου, σε αντίθεση με τους φτωχούς σε πετρέλαιο και αέριο Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας με τους οποίους οι Τούρκοι σφάζονται. Οι ΗΠΑ όμως έχουν όπως είπα πρόβλημα με τους Ιρακινούς Σιίτες και τους Ιρανούς όταν εξοπλίζουν τους Κούρδους του Ιράκ, περισσότερο τουλάχιστον απ’όσο επιθυμούν οι Ιρακινοί Σιίτες και οι Ιρανοί.

Οι ΗΠΑ θέλουν προφανώς να βεβαιωθούν ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και τον ISIS και τους Ιρακινούς Σιίτες και τους Ιρανούς αν χρειαστεί, και θέλουν να τους δώσουν περισσότερα όπλα, παρακάμπτοντας τους Ιρακινούς Σιίτες με τον νόμο που θέλουν να ψηφίσουν.

Το άρθρο γράφει ότι οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ απειλούν ότι θα επιτεθούν σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι Ιρακινοί Σιίτες και οι Ιρανοί και οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Η διαφορά είναι ότι οι Κούρδοι του Ιράκ είναι φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ, γιατί είναι περικυκλωμένοι από εχθρούς, ενώ οι Ιρακινοί Σιίτες θεωρούν τους Ιρανούς πιο αξιόπιστους συμμάχους από τις ΗΠΑ, γιατί φοβούνται ότι οι ΗΠΑ, αν τα βρουν σκούρα, μπορεί να σηκωθούν να φύγουν και να τους αφήσουν στα κρύα του λουτρού, όπως έχουν ξανακάνει στο παρελθόν. Ενώ γνωρίζουν ότι οι Ιρανοί θα είναι εκεί για πάντα.

Οι Ιρανοί είναι επίσης πλέον σύμμαχοι των ΗΠΑ, στα χαρτιά τουλάχιστον, αλλά χρειάζονται τους Ρώσους, από τους οποίους αγοράζουν όπλα, αφού οι ΗΠΑ δεν πουλάνε όπλα στο Ιράν, αλλά και γιατί χρειάζονται την Κίνα για να εξάγουν το πετρέλαιο και το αέριο τους μέσω του Πακιστάν. Επομένως ο πιο φυσικός σύμμαχος από τους τρεις για τις ΗΠΑ είναι οι πλούσιοι σε πετρέλαιο και αέριο Κούρδοι, αφού μόνο στην Δύση μπορούν να στραφούν.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα χειριστούν οι ΗΠΑ αυτό το τρίγωνο, αφού και με τους τρεις έχουν κάποια μορφή συμμαχίας.

Ιράκ - Σιίτες Άραβες (πράσινο), Σουνίτες Άραβες (ροζ) και Κούρδοι (καφέ)







πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top