GuidePedia

0


Ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει τα αποθέματα του Κατάρ,μέσω Σαουδικής Αραβίας,Συρίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο και από εκεί στην αγορά της ΕΕ, είναι η αιτία της τουρκικής επιθετικότητας στη Μέση Ανατολή.

Σε άρθρο ανάλυση των Asia Times  που υπογράφει η Δρ Cristina Lin από το Johns Hopkins University, επισημαίνεται το αίτημα Ερντογάν για την δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας πολλών χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας και μέχρι τα τουρκικά σύνορα. Αίτημα που είχε θέσει στους πολύ φίλους του Ευρωπαίους στην επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις 4 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις τότε είχε επικαλεστεί τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων,για να ζητήσει ζώνη ασφαλείας αλλά και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Όπως αναφέρει η ανάλυση των Asia Times η δημιουργία της ζώνης ασφαλείας που ζήτησε ο Ερντογάν συμπίπτει απόλυτα με την δημιουργία ενός αγωγού που θα ξεκινά από το Κατάρ και θα καταλήγει στην Τουρκία! Και από εκεί θα μπορεί να τροφοδοτείται με ενέργεια η πάντα καταναλωτική Ευρώπη.

Σωστά η συντάκτρια της ανάλυσης επισημαίνει ότι αυτή η εξήγηση για τις κινήσεις του Ερντογάν είναι πιο πειστική από το επιχείρημα που θέλει τα αυταρχικά καθεστώτα της Ντόχα,του Ριάντ και της Άγκυρας να …αγωνιούν για τη δημοκρατία στη Συρία! Προσθέτει ότι οι δήθεν “μετριοπαθείς αντάρτες” που υποστηρίζονται απ΄ αυτά τα καθεστώτα κάνουν “εθνο-θρησκευτική κάθαρση” εναντίον των χριστιανών ,των Δρούζων και πολλών άλλων μειονοτήτων,με στόχο την επιβολή του ισλαμικού νόμου.

Οι επιτυχίες που είχαν αυτοί οι “αντάρτες”, μέχρι την εμπλοκή των Ρώσων στην κρίση της Συρίας, επέτρεπαν στον Ερντογάν και στους συμμάχους του να πιστεύουν οτι ήταν κοντά στην δημιουργία της “γεωγραφίας” που εξυπηρετούσε τα σχέδια τους. Σ΄ αυτά τα σχέδια ο Ερντογάν θα είχε ως “εργαλεία” τους τουρκμένους αλλά και τους Ουιγούρους που από την Κίνα …βρέθηκαν στη Συρία.

Τον περασμένο Αύγουστο ένα άρθρο των Times αποκάλυψε ότι από το τέλος του 2014, 1.000 Ουιγούροι έχουν λαθραία φθάσει στην Τουρκία και στεγάζονταν σε κυβερνητικά κτίρια στο Kayseri ,τα οποία φρουρούσε η τοπική αστυνομία. Από το 2011 ο Τούρκος πρέσβης στην Κίνα Murat Salim Esenli δήλων ότι ο πληθυσμός των Ουιγούρων στην Τουρκία ήταν περίπου 300.000.

Πάρα πολλοί απ΄ αυτούς εκπαιδεύονται ως “αντάρτες” και πολεμούν εναντίον του Άσαντ.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση ο Ερντογάν δεν αποκλείρεται να είχε …οραματιστεί ακόμη και την προσάρτηση της περιοχής που ζητούσε ως “ζώνη ασφαλείας”, αφού πρώτα την είχε “γεμίσει” με Ουιγούρους.

Οι πληροφορίες γα την εκπαίδευση 20.000 Ουιγούρων από Τούρκους μπορεί να είναι υπερβολικές. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο αριθμός τους όλο και μεγαλωνει. Αυτό που δεν έχει ίσως υπολογίσει ο Ερντογάν είναι ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να προκαλέσει την περαιτέρω εμπλοκή της Κίνας στην κρίση της Συρίας. Κι αυτό γιατί τα τελευταία δυο χρόνια οι Ουιγούροι έχουν κάνει τρομοκρατικά χτυπήματα εντός Κίνας κι έχουν αρχίσει να λειτουργούν περίπου όπως ο ISIS!. Κι αυτό το Πεκίνο πολύ δύσκολα μπορεί να το ανεχθεί.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top