GuidePedia

0

Αφού επανηλειμμένα είχε τηλεφωνήσει στη Μόσχα ζητώντας να μιλήσει -χωρίς επιτυχία- με τον Ρώσο ομόλογό του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα δημόσια την επιθυμία να τον συναντήσει “πρόσωπο με πρόσωπο”. Η πρόταση έγινε πολλές φορές και αφορά συνάντηση στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα, στις 30 Νοεμβρίου, για να μιλήσουν, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, για το επεισόδιο που έφερε αντιμέτωπες τις δύο χώρες,
“Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας”, δήλωσε κυνικά ο Τούρκος Πρόεδρος ως να μην έχει καμία ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Πούτιν επτά ή οκτώ ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία την Τρίτη. Ο Ερντογάν δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 πως κάλεσε στο τηλέφωνο τον Πούτιν μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού αλλά ο ρώσος ηγέτης δεν του τηλεφώνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πούτιν χθες ήταν έντονα αρνητικός και δεν ήθελε να μιλήσει στον Τούρκο Πρόεδρο. “Αυτό το αίτημα διαβιβάστηκε επίσης στον πρόεδρο”, είπε ο Πεσκόφ.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα διέρχονται μεγάλη κρίση αφότου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Sukhoi Su-24 πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα πως ο τουρκικός στρατός “δεν αναγνώρισε την εθνικότητα” του αεροσκάφους και πως δεν “χτύπησε σκόπιμα ένα ρωσικό αεροπλάνο”, και το μόνο που έκανε ήταν να “εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής” που είναι σε ισχύ.
Οργισμένη, η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι βοηθά την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και απαιτεί η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη, κάτι το οποίο αποκλείει ο πρόεδρος Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε από την πλευρά του “απαράδεκτες” τις επικρίσεις αυτές και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι “παίζει με τη φωτιά” υποστηρίζοντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως η χώρα του θα “εργαστεί” μαζί με τη Ρωσία για να “κατευναστούν οι εντάσεις” σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Russian President Vladimir Putin speaks at a joint news conference with his French counterpart Francois Hollande (not pictured) after the meeting in Moscow, Russia, 26 November 2015. EPA, ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, POOL
Russian President Vladimir Putin speaks at a joint news conference with his French counterpart Francois Hollande (not pictured) after the meeting in Moscow, Russia, 26 November 2015. EPA, ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, POOL

Τουρκικές πηγές: Ερντογάν και Πούτιν μπορεί να συνομιλήσουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα του Παρισιού
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχουν συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, δήλωσαν σήμερα πηγές της τουρκικής προεδρίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για συνομιλίες.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως ο Ερντογάν ζήτησε να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.
“Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. “Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω”.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αγκυρα-ΤΟΥΡΚΙΑ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top