GuidePedia

0

Η επιμονή των ΗΠΑ να προσκαλούν σε διεθνείς συναντήσεις την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη, έχει ενοχλήσει την ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά, όμως, είναι μια προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετό καιρό πολιτική των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η «Κ» με βάση απόρρητα έγγραφα.

Την πολιτική στο θέμα της ΠΓΔΜ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την άδεια ή την ανοχή του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οπως αποκάλυψε χθές η «Κ» με δύο απόρρητα έγγραφα που έχουν στείλει στην Αθήνα οι πρέσβεις της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και στα Σκόπια, Παναγόπουλος και Λαλάκος αντίστοιχα, σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι ΗΠΑ έχουν δρομολογήσει και πιέζουν για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Το πιο σημαντικό, και ίσως πιο ανησυχητικό, είναι ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να συμβεί σε Σύνοδο Κορυφής, όπως προκύπτει από το τηλεγράφημα του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε έντονες τριβές στις σχέσεις με την Ελλάδα και θα ανάγκαζε την Αθήνα να θέσει βέτο.

Η απόφαση να προσκληθούν τα Σκόπια στη διεθνή συνάντηση που οργάνωσε ο κ. Τζον Κέρι με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ήταν γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες στην ελληνική διπλωματία, η οποία κατέβαλε προσπάθειες να κληθεί η ΠΓΔΜ με το προσωρινό της όνομα. Ωστόσο, η Αθήνα συνάντησε την άρνηση της Ουάσιγκτον και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε και πάλι η κ. Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ έχει σχέδιο για την ΠΓΔΜ. Κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια στις 13 Ιουλίου, όπως αποκαλύπτει η «Κ», και αφού είχε επαφές με το σύνολο των πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, ο Ελληνας πρέσβης στο τηλεγράφημά του προς την Αθήνα αναφέρει: «Βασικά μηνύματα που εξέπεμψε η Νούλαντ είναι ότι “έφθασε η ώρα να τελειώνουμε με την πολιτική κρίση. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ σας περιμένουν, οπότε και εσείς μη χάνετε την ευκαιρία και εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις που σας προτείνονται από την Ε.Ε., με την υποστήριξή μας και αφού προχωρήσετε, θα ασχοληθούμε και με την επίλυση του ονοματολογικού”».

Μάλιστα, η κ. Νούλαντ είχε θέσει τρεις προτεραιότητες για την πορεία της ΠΓΔΜ: την υιοθέτηση της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Βουλής (που έχει επιτευχθεί), την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (προχωρούν με δυσκολία) και αμέσως μετά, την επίλυση του ονοματολογικού...

Εκτοτε δεν έχει αλλάξει τίποτα και όπως προκύπτει από το διπλωματικό επεισόδιο της Νέας Υόρκης, τα πράγματα φαίνεται ότι προχωρούν σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό, που είναι και ευρωπαϊκός, καθώς από πλευράς Ε.Ε., το σχέδιο αυτό στηρίζει η Γερμανία, μέσω του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

Για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Λίγο νωρίτερα, στις 26 Ιουνίου, σε συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, στη διεύθυνση ΝΑΤΟ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση επικεντρώνεται στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποφεύγει να διαβεβαιώσει ρητώς τον Ελληνα διπλωμάτη για το αν στη σύνοδο αυτή θα υπάρξει θέμα πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι «δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει αναπάντεχες συγκυρίες...».

Οπως σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος σε ερώτηση προς τον Αμερικανό αξιωματούχο αναφορικά με ενδεχόμενη συζήτηση του ζητήματος «πολιτικής ανοιχτών θυρών» κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής, ο συνομιλητής του «απέκλεισε την πιθανότητα αυτή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα». Αφησε δε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα άμεσης διεύρυνσης, θέση που φαίνεται ότι δεν έπεισε τον Ελληνα διπλωμάτη.

Με την ευκαιρία, ο Αμερικανός αξιωματούχος και αυτό είναι επίσης αποκαλυπτικό, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ για τη Γεωργία σημείωσε ότι πρόκειται για μια χώρα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στη Συμμαχία και διαθέτει δυνατότητες.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top