GuidePedia

0

Η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε το διεθνή νομικό οίκο, με έδρα το Λονδίνο, Amsterdam & Partners LLP, για να διεξάγει έρευνα για τις δραστηριότητες παγκοσμίως του οργανισμού του οποίου ηγείται ο εγκατεστημένος στις ΗΠΑ Τούρκος κληρικός, Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen).

Την πρόσληψη ανακοίνωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον, ο ιδρυτής του νομικού οίκου Ρόμπερτ Άμστερνταν, λέγοντας ότι η εταιρεία του έχει προσληφθεί από την Τουρκία «για να αποκαλύψει τις κατ’ ισχυρισμό παράνομες δραστηριότητες του δικτύου Γκιουλέν παγκοσμίως».

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των τουρκικών μηχανισμών προπαγάνδας, η κάλυψη της συνέντευξης Τύπου από τα αμερικανικά ΜΜΕ ήταν ελάχιστη.

Ο Ρόμπερτ Αμστερνταμ ανέφερε ότι «οι δραστηριότητες του δικτύου Γκιουλέν, συμπεριλαμβανόμενης της διείσδυσης του στο τουρκικό δικαστικό σύστημα και την αστυνομία, όπως και στο πολιτικό λόμπι στο εξωτερικό, θα πρέπει να ανησυχούν κάθε έναν που ενδιαφέρεται για το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι η δημοσιογραφική διάσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Τύπου – που έκλεισε εδώ και αρκετές μέρες – συνέπεσε με την δίωξη που ασκήθηκε την ίδια μέρα από τις τουρκικές αρχές σε βάρος 122 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και του Φετουλάχ Γκιουλέν, με την κατηγορία της δημιουργίας ψεύτικης τρομοκρατικής οργάνωσης,

Το δίκτυο Γκιουλέν διευθύνει χιλιάδες σχολεία σ’ όλο τον κόσμο και περισσότερα από 100 σχολεία τσάρτερ στις ΗΠΑ. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν ως ιδιωτικά, όμως οι μαθητές δεν πληρώνουν δίδακτρα, καθώς το κόστος της λειτουργίας τους πληρώνουν οι πολιτείες. Στα σχολεία αυτά διδάσκεται η τουρκική γλώσσα και μέχρι τη διάρρηξη των σχέσεων Γκιουλέν – Ερντογάν, εκατοντάδες δάσκαλοι και καθηγητές από την Τουρκία εργοδοτούνταν σ’ αυτά. Σε βάρος των σχολείων αυτών υπάρχουν νομικές υποθέσεις σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, καθώς και υποθέσεις για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για παροχή βίζας εισόδου στις ΗΠΑ.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ρόμπερτ Αμστερνταμ μίλησε για την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στις και στις διεθνείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες του δικτύου Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με την Αφρικανική Ενωση, για το άνοιγμα 1.000 σχολείων στην αφρικανική ήπειρο.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια ολόκληρη γενιά παιδιών σε μία ομάδα που ενώ ισχυρίζεται ότι αποδέχεται την ‘`αλήθεια του φωτός’’, η ίδια καλύπτεται από σκότος».

Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει την απέλαση και έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, ωστόσο η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει καν φέρει το αίτημα ενώπιον δικαστή.Αποστόλης Ζουπανιώτης

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top