GuidePedia

0

Ο φανατικός πολέμιος της οικογενειοκρατίας έδωσε έδρα στον θετό γιο του Μ. Γεωργιάδη

Νίκος Σταυρουλάκης

Από την πρώτη μέρα άρχισε να διαψεύδεται ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ενώ έως την Κυριακή δήλωνε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα παραδώσουν (ανεξαιρέτως) τις έδρες τους στους επόμενους της λίστας του ψηφοδελτίου μετά τους πρώτους έξι μήνες, χθες «έκλεισε το μάτι» στους πιο στενούς συνεργάτες του. Σε συνέντευξή του είπε ότι η εναλλαγή των βουλευτών κάθε εξάμηνο θα τηρηθεί, εκτός εξαιρέσεων, καθώς «οι βουλευτές θα αξιολογηθούν για το έργο τους»...

Πάντως, οι έδρες έχουν κλειδώσει και η Ε.Κ. εκπροσωπείται στη Βουλή με εννέα βουλευτές. Μεταξύ αυτών, στην Α' Αθηνών είναι και ο θετός γιος του Μάριος Γεωργιάδης (γιος της γυναίκας του από προηγούμενο γάμο της), παρότι ο κ. Λεβέντης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα εκλεγούν συγγενείς του! Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια που πάλευε να μπει στη Βουλή είχε μόνιμα στο στόχαστρό του την... οικογενειοκρατία!

Τις άλλες έδρες καταλαμβάνουν οι εξής: Στη Β' Αθηνών ο ίδιος ο κ. Λεβέντης και ο δικηγόρος Γιώργος Καρράς. Στη λίστα τρίτος είναι ο Νίκος Χατζηαθανασίου, που θα εκλεγεί μόνο αν ο Βασίλης Λεβέντης επιλέξει τελικά την Α' Θεσσαλονίκης. Στη Β' Πειραιώς η επιχειρηματίας Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και στην Αττικής ο Δημήτριος Καβαδέλλας.
Στην Α' Θεσσαλονίκης μετά τον κ. Λεβέντη ακολουθεί ο Γιάννης Σαρίδης και στη Β' Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Αριστείδης Φωκάς. Τις άλλες δύο έδρες καταλαμβάνουν στις Σέρρες ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και στην Πέλλα ο Δημήτρης Δουλκερίδης.
Ενωση Κεντρώων: Την προσγείωσε η Θεσσαλονίκη!
Προέβλεπε ότι θα πετύχει διψήφια εκλογικά ποσοστά και ζητούσε από τους πολίτες να τον ψηφίσουν, προκειμένου να εκλέξει τρεις βουλευτές στη Θεσσαλονίκη! Ολο το προηγούμενο διάστημα έκανε τα πάντα για να ανεβάσει τα ποσοστά του στη συμπρωτεύουσα, από εμφανίσεις μετά... δακρύων μέχρι ποιητικές υποσχέσεις για μετονομασία της πόλης.

Τελικά, η Θεσσαλονίκη μπορεί να ενίσχυσε την Ενωση Κεντρώων, αλλά μάλλον δεν εκπλήρωσε τις μεγάλες προσδοκίες του Βασίλη Λεβέντη. Παρά τις τυμπανοκρουσίες, η συμπρωτεύουσα έδωσε ποσοστό 6,77% στην Ενωση Κεντρώων στην Α' Θεσσαλονίκης, μάλλον «προσγειώνοντας» τον αειθαλή πολιτικό. Αυτό δείχνουν και τα νούμερα: η Ενωση Κεντρώων έλαβε στην Α' Θεσσαλονίκης 6,77%, από 5,12% τον Ιανουάριο, ενώ στη Β' Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 6,01%, από 4,05% στις προηγούμενες εκλογές, εκλέγοντας τελικά δύο βουλευτές - έναν σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Προβληματισμός
Βέβαια, η επιτυχία να βρεθεί τελικά -έπειτα από πολλές δεκαετίες στο περιθώριο- η Ενωση Κεντρώων στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχει σκεπάσει τον όποιον προβληματισμό προκάλεσαν μετεκλογικά τα νούμερα στην Α' Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα ήταν πρώτος στη λίστα ο πρόεδρος.
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πατρίδα μου - το λέω με συγκίνηση» είπε ο Βασίλης Λεβέντης σε μία από τις συνεντεύξεις του την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ξεσπώντας στον «αέρα» σε λυγμούς και πρόσθεσε: «Υποσχέθηκα να την ονομάσω "ιερά πόλη της Θεσσαλονίκης", γιατί σήκωσε ένα παιδί από τα αζήτητα, το ύψωσε και τώρα υποχρεώνεται όλη η Ελλάδα να τον έχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, τον Βασίλη Λεβέντη. Για τη Θεσσαλονίκη επιφυλάσσομαι για πολλά πράγματα».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top