GuidePedia

0

Η αποφυγή παράλληλων εμπλοκών σε πολλαπλά μέτωπα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα αξιώματα της πολεμικής τέχνης. Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, πάντως, η ισλαμιστική τουρκική ηγεσία πράττει ακριβώς αυτό.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Πρώτα από όλα, εσκεμμένα πολώνει την κοινωνία, βάσει των «αγνών» μουσουλμανικών γραμμών ώστε να ενισχύσει την συντηρητική εκλογική της βάση. Το 2013 καταδίωξαν, με βιαιότητα εκατομμύρια διαδηλωτές. Κατηγόρησαν το Ισραήλ και τη Δύση πως υποστήριζαν τους διαδηλωτές.
Στα τέλη του 2013 το ΑΚΡ διέκοψε τους δεσμούς του με τους οπαδούς του Γκιουλέν, ο οποίος κατέφυγε στις ΗΠΑ. Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας περιέλαβε το κίνημα του Γκιουλέν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Από τότε οι αρχές καταδίωξαν ή συνέλαβαν χιλιάδες αξιωματικούς και δικαστικούς ως οπαδούς του Γκιουλέν.
Σήμερα η τουρκική κυβέρνηση πολέμα και κατά του ΡΚΚ, τερματίζοντας την ανακωχή που είχε επιτευχθεί το 2013, με τις συγκρούσεις να επαναλαμβάνονται και τους νεκρούς και τους τραυματίες να αυξάνονται συνεχώς. Παράλληλα πίεση ασκείται και κατά των Αλεβιτών, οι ευκτήριοι οίκοι των οποίων δεν είναι καν αναγνωρισμένοι από το τουρκικό κράτος. Έτσι, στο εσωτερικό, οι ισλαμιστές μάχονται τόσο κατά των Κούρδων, των Αλεβιτών, του ΡΚΚ, της αριστεράς, τω άθεων και των οπαδών του Γκιουλέν.

Όταν η κατάσταση στην Συρία ήταν ακόμα, σχετικά, σταθερή, η Τουρκία είχε εξαπολύσει ψυχρό πόλεμο κατά του προέδρου Άσαντ. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, πέραν του Άσαντ η Τουρκία μάχεται κατά των Κούρδων της Συρίας, εντάχθηκε στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους και κατά ενός απροσδιόριστου αριθμού οργανώσεων φίλα προσκείμενων προς την αλ Κάιντα.
Στην ευρύτερη περιφέρειά της, η Τουρκία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με Κύπρο, από το 1974, όταν εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά ούτε και με την Αρμενία, από το 1991. Επίσης η Τουρκία δεν διατηρεί πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Υεμένη.
Πέραν αυτών, η Τουρκία, η οποία υποστήριζε πως αναδεικνύεται σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, δεν έχει συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου από το 2012, λόγω των άσχημων σχέσεών της με την Αίγυπτο. Στις 4 Αυγούστου, μάλιστα, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά του ΡΚΚ, στο βόρειο Ιράκ, και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.
Η Τουρκία θυμίζει ένα πολύ γεμάτο με ανθρώπους σπίτι, όπου υπάρχει μεγάλη φασαρία, ευρισκόμενο σε μια, ταραχώδη και βίαιη γειτονιά. Οι μισοί κάτοικοι του σπιτιού αντιμάχονται τους άλλους μισούς, καθημερινά. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού βρίσκονται σε διαμάχη με τους περισσότερους από τους επικίνδυνους γείτονές τους.

Παρόλα αυτά οι πολλοί και θυμωμένοι κάτοικοι της Τουρκίας πιστεύουν πως, κάποια μέρα, θα είναι αυτοί οι κυρίαρχοι στη γειτονιά και όλοι θα τους φοβούνται και θα τους σέβονται. Δεν έχουν καταλάβει πως απλώς αποτελούν τον περίγελο της γειτονιάς.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top