GuidePedia

0

Τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικά σε βάρος της Κύπρου ανέδειξε ο Ισραηλινός καθηγητής και στρατηγικός αναλυτής Εφρέμ Ινμπάρ.
Η στάση της είναι: «αυτό που μπορώ να πάρω θα το πάρω». Είναι πολύ επιθετική. Κάνει μπούλιγκ στην Κύπρο, λέει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί είναι και δικό μας, έχει άμεσα εμπλακεί στη Συρία για να εκδιωχθεί ο Άσαντ και βοηθούν τον ISIS, που είναι η πιο ριζοσπαστική και βάρβαρη οργάνωση στη Μέση Ανατολή.
Βλέπουμε, επίσης, είπε, τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της Τουρκίας να βοηθούν τους ισλαμιστές στα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν τρία ισλαμικά κράτη, το Κόσσοβο, η Βοσνία και η Αλβανία. Πιστεύω, συνέχισε, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν υποκινείται από τον νεοοθωμανισμό και τον ισλαμισμό. Δεν λειτουργεί εντός του status quo, έχει μεγάλα σχέδια και φιλοδοξίες.
Ο καθηγητής Ινμπάρ, που μετέχει σε διεθνές συνέδριο που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε συνεργασία με την ισραηλινή δεξαμενή σκέψης BESA με θέμα «Η Αν. Μεσόγειος μεταξύ Ανατολής και Δύσης», έκανε τις δηλώσεις στο ΑΠΕ.
H επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων αναβαθμισμένων σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, για την οποία τα δύο υπουργεία Εξωτερικών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.
Για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, ο Ισραηλινός καθηγητής ανέφερε πως η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση με εντελώς διαφορετική πολιτική θεώρηση από την προηγούμενη. «Στην Ιερουσαλήμ είμαστε σε αναμονή να δούμε τι θα γίνει», είπε και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι «και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχιστεί».
Ο Εφρέμ Ινμπάρ, εκφράζοντας την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις, πρόσθεσε τα εξής: «Είμαστε δύο δημοκρατικές και φιλοδυτικές κοινωνίες, έχουμε δηλαδή μια φυσική συμμαχία. Εκτός του ότι η ιουδαϊκή και η χριστιανική θρησκεία αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχουμε έντονο συμφέρον να κάμψουμε την επιρροή της Τουρκίας, την επιρροή του ακραίου ισλαμισμού και να φέρουμε πίσω τους Αμερικανούς στην Αν. Μεσόγειο».

Για τον νέο συσχετισμό δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο είπε πως βλέπει πολύ λιγότερη αμερικανική παρουσία, «βλέπουμε τη ρωσική παρουσία, την τουρκική παρουσία, βλέπουμε το ριζοσπαστικό Ισλάμ». Η κατάσταση είναι χαοτική, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός καθηγητής.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top