GuidePedia

0

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Το πρώτo διαστημικό κέντρο της Toυρκιας τέθηκε σε λειτουργία  κατα τη διάρκεια τελετής στο πλαίσιο του Δορυφορικού Πρόγραμματος  Göktürk-1 στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Η εγκατάσταση αυτή είναι το πρώτο μας βήμα στο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.Ο Göktürk-1 φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος δορυφόρος αναγνώρισης και παρακολούθησης της Τουρκίας.

Μιλώντας στο ''Κέντρο Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων'' της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AS -TUSAŞ) που βρίσκεται στην Αγκυρα, ο κ Ερντιγάν έκανε αναφορά στη σημασία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Εξάρτηση 80% το 2003-Αυτάρκεια το 2023

''Μπορούμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία ξεκίνησε το 2003. Πρέπει να έχουμε αυτάρκεια. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια ανεξάρτητη Τουρκία.'', είπε ο κ Ερντογάν. Η χώρα μας, πρόσθεσε, το 2002 ήταν εξαρτημένη από το εξωτερικό σε ποσοστό 80% των αναγκών της αμυντικής βιομηχανίας. Σήμερα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 45%. Στόχος μας είναι να μεταφέρει σχεδόν το 100% με την απάλειψη της εξάρτησης από το εξωτερικό το 2023. Φυσικά, το έργο μας, σημείωσε,  θα είναι από κοινού με διεθνείς εταιρείες.Πρέπει να συνεχίσουμε και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την αμυντική βιομηχανία''.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στο Κέντρο Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων της TUSAŞ είπε :

«Αυτή η εγκατάσταση έχει για μας πραγματικά την ιδιότητα ενός βήματος στο διάστημα. Η Τουρκία που έχει εισαγάγει καινοτομίες σε πάρα πολλά πεδία εδώ και 12 χρόνια το κάνει τώρα στο πεδίο των διαστημικών ερευνών». Η συναρμολόγηση και  εκτέλεση των περιβαλλοντικών δοκιμών του πρώτου εγχώριου  δορυφόρου της Τουρκίας, Turksat 6Α αναμένεται να γίνει εκεί υπό την εποπτεία  διαφόρων θεσμικών οργάνων, όπως το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) και οι αμυντικές εταιρίες ASELSAN και TAI.Περαιτέρω, όλα τα μηχανικά, θερμικά, ακουστικά και  ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος δοκιμές πιστοποίησης κατά τα διεθνή πρότυπα θα εκτελεστούν εκεί. Το κέντρο θα χρησιμοποιείται επίσης για  διεθνή διαστημικά προγράμματα που συνεργαζεται η ΤUSAS.
Μια από τις πρώτες 10 χώρες που θα παράγει  δικά της συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας

"Όταν Turksat 6Α θα έχει ολοκληρωθεί, η Τουρκία θα γίνει μια από τις πρώτες 10 χώρες που θα ειναι σε θέση να παράγει τα δικά της συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας", είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας κ. Feridun Bilgin  και πρόσθεσε λοτι το Κέντρο  θα γίνει ένας από τους λίγους διεθνείς φορείς στον τομέα των υπηρεσιών συναρμολόγησης, ενσωμάτωσης και δοκιμής των διαστημικών συστημάτων.Ο κ. Bilgin ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο της θεμελίωσης της  Υπηρεσίας Διαστήματος της Τουρκίας, η οποία θα συντονίσει όλες τις σχετικές δραστηριότητες στο χώρο της βιομηχανίας.Σημειωσε ακόμα  ότι Τούρκοι μηχανικοί έχουν αποκτήσει εμπειρία στο σχεδιασμό δορυφόρων, την οργανωση παραγωγής και των σχετικών δραστηριοτήτων στη Γαλλία και την Ιαπωνία και έχουν αποκτήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την παραγωγή των δορυφόρων που ξεκίνησε από Turksat, Δήλωσε επίσης ότι η δοκιμή του Göktürk-2  διεξήχθη στη Γαλλία, γιατί απότην  Τουρκία λείπει ένα τέτοιο κέντρο. «Με την ίδρυση του κέντρου αυτού, δεν θα πρέπει να στείλνονται πλέον δορυφόροι μας στο εξωτερικό για τις δοκιμές», πρόσθεσε ο κ. Bilgin.

Οι δορυφορικές δοκιμές στο Κέντρο θα γίνονται σε ένα αποστειρωμένο χώρο, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις και να επιβεβαιώσει ότι το σύνολο του εξοπλισμού του δορυφόρου δουλευει αρτια συνεργαζόμενο μεταξύ του χωρις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδρασεις.Θα γίνονται επίσης δοκιμές δόνησης ,έλεγχοι σε δεξαμενές καυσίμων, ηλιακούς συλλέκτεςκλπ Ο δορυφόρος θα είναι έτοιμος για παράδοση στην εκτοξευτή μόνο αφού οι περιβαλλοντικές και επιχειρησιακές δοκιμές είναι επιτυχείς και οι σχετικές τέτοιες φάσεις έχουνδιεξαχθεί ομαλά χωρίς προβλήματα

Στη φωτογραφία ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογάν και οι άλλοι επίσημοι καθώς και τεχνικοι,  φορώντας ειδική ομοιόμορφη στολή από πάνω εως κατω σε μια περιήγηση στο ''Κέντρο Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων''.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top