GuidePedia

0

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης από το πρωί, το θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία στη Γερμανία, δεν είναι άλλο από τον διχασμό – κάνουν λόγο και για «ρήξη» – ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε για τον τρόπο χειρισμού του «ελληνικού προβλήματος».
Όπως ακριβώς τα περιγράφαμε – όχι μόνο στο κεντρικό άρθρο που καταγράφει τη δικαίωση του «defence-point.gr» που είχε με ακρίβεια προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά και σε άλλα σημειώματα. Η οπτική της Μέρκελ είναι πιο «γεωπολιτική», ενώ αυτή του Σόιμπλε αμιγώς «οικονομική» («οικονομίστικη» που θα έλεγαν κάποτε οι «σύντροφοι» που βρίσκονται στην εξουσία στην Ελλάδα). Ο Σόιμπλε είναι απλά εξοργισμένος, επιθυμώντας την εδώ και τώρα ρήξη με την Ελλάδα, το οποίο πρακτικά μεταφράζεται στο να πετάξουν με συνοπτικές διαδικασίες τη χώρα μας από την Ευρωζώνη.
Η διαφωνία του αυτή εξηγεί και την εξαφάνισή του από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ακριβώς έχει γίνει και με τον δικό μας, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Σα να παρενέβη μια «αόρατη χειρ» και τους απομάκρυνε από το προσκήνιο, καθώς είχαν εμπλακεί σε μια σύγκρουση με έντονο το προσωπικό στοιχείο, η οποία πλέον απειλούσε το εγχείρημα της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης.

Σε εκπομπή του «ΣΚΑΪ» χθες το βράδυ, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε αιφνιδίως στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί έντιμο συμβιβασμό» με την ελληνική κυβέρνηση, με τη λέξη «συμβιβασμός» να έχει ξεχωριστή βαρύτητα για την ηγέτιδα χώρα της Ευρώπης, παρότι πρόσθεσε πως «έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας».
Παράλληλα, ανακοίνωσε εξεταστική επιτροπή σχετικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη! Την ίδια μέρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωνε το ίδιο για τις ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων – σκανδαλωδώς επιλεκτικά βέβαια… «the Greek way», σιγά μην αποτελούσαν εξαίρεση στον πολιτικαντισμό οι σημερινοί – για την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς Μνημονίων.
Η στάση της Μέρκελ αποτέλεσε το «κερασάκι» για τη διάρρηξη των σχέσεων από την πλευρά του Σόιμπλε. Ιστοχώρος που απηχεί τις θέσεις του, αλλά και πλήθους «παγωμένων» από τις εξελίξεις στελεχών του CDU και των Χριστιανοκοινωνιστών, ζητείται από την κυβέρνηση να παραμείνει ανυποχώρητη στις ελληνικές απαιτήσεις ζητώντας «ρήξη με την ΣΥΡΙΖΟκρατούμενη Ελλάδα και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω της»!
Τρομερά πράγματα… Η Ελλάδα αποσταθεροποιεί τη Γερμανία και κατ’ επέκταση απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρη την Ευρώπη. Ή μήπως κάνουμε λάθος; Ίσως γι’ αυτό ο Αλέξης τσίπρας, σήμερα πρωί-πρωί αντιλήφθηκε ότι το βάρος είναι εξαιρετικά μεγάλο και ζήτησε από τους υπουργούς του να συνεργαστούν άμεσα με τα ευρωπαϊκά κλιμάκια, σε μια πολιτική χειρονομία, αλλά και σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο.
Το μήνυμα είναι ότι «έπιασε» τη χειρονομία που είχε αυτόν ως αποδέκτη, το εκτίμησε και σκοπεύει να κάνει τις δικές του κινήσεις. Εάν αυτή απηχεί την αλήθεια και επιδιώκει «ζωηρά» τον δρόμο του συμβιβασμού, του αξίζουν κατά τη γνώμη μας συγχαρητήρια και δείχνουν αντανακλαστικά «ηγέτη». Το σημάδι είναι ενθαρρυντικό.

Όσον αφορά τη συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο και το πολιτικό σύστημα, είναι πανομοιότυπος με αυτόν στην Ελλάδα. Γιατί εξαιρείται η κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ; Αυτό αναρωτήθηκε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, επισημαίνοντας ότι ο πολιτικός μέντορας της κυρίας Μέρκελ επιθυμούσε και προωθούσε την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα». Αναμένεται η αντίδραση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είναι παρεμπιπτόντως και αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top