Ενδιαφέρουσα η πρόταση που αποκάλυψε πως έκανε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθέματων στο Αιγαίο σε ποσοστό “70-30”. Συνέδεσε αυτή τη πρόταση με μια σταθερή γραμμή χρηματοδότησης η οποία “θα μας έλυνε πολλά προβλήματα”, όπως είπε σε δηλώσεις του από την Νέα Υόρκη.
Η θεωρία βέβαια πάντα απέχει πολύ από την πράξη ,όσο γοητευτική κι αν είναι η πρώτη. Για να φθάσουμε σε μία τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά να γίνουν και το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για δράσεις που ίσως να είναι αποτελεσματικές οικονομικά αλλά δεν μπορούν σίγουρα να αποδώσουν από τη μια μέρα στην άλλη.
Η Ελλάδα έχει…ξεχάσει να ανακηρύξει ΑΟΖ! Για να ξεκινήσουμε από τα πιο…απλά. Και θα πρέπει να την οριοθετήσει. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ξέχασαν αλλά απέφυγαν συστηματικά να ασχοληθούν με την ΑΟΖ. Και με αμερικανική προτροπή να λησμονήσουμε.
Αν αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει από τα λόγια στις πράξεις θα φανεί. Ο Καμμένος έχει πει ότι είναι στις προτεριαότητές της η ΑΟΖ. Ως ΥΕΘΑ γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι υπόθεση που δεν θα έχει “αναταράξεις” και αντιδράσεις από τους Τούρκους . Οι μέχρι στιγμής κινήσεις του στο ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έχει κατανοήσει.Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο πρόγραμμα που έβαλε υπογραφή ήταν στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι έχει δώσει προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των F-16. Και το "συμμάζεμα" των ΕΔ όμως θέλει χρόνο πολύ για να ολοκληρωθεί.
Τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ από την Νέα Υόρκη για την συνεκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αιγαίου με τους αμερικανούς τα πιστεύει. Δεν προέκυψαν τώρα ως ιδέες. Από καιρό ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αυτές τις απόψεις. Προφανώς η επιλογή να τις εξωτερικεύσει τώρα και μάλιστα από αμερικανικό έδαφος δεν είναι τυχαία. Ήταν περισσότερο ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους που εξακολουθούν να πιέζουν σε επιλογές που οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους καταδίκασαν πρόσφατα. Το μήνυμα σε μετάφραση λέει ότι οι παράλογες απαιτήσεις των εταίρων μπορεί αναγκαστικά να οδηγήσουν την Ελλάδα σε επιλογές που δεν θα τους είναι ευχάριστες μακροπρόθεσμα. Και είναι χρήσιμο και οι Ευρωπαίοι ν΄ αρχίσουν να βλέπουν και μερικά εκατοστά έστω μακρυά από τη μύτη τους.
Όπως και να ΄χει ο Καμμένος εξέφρασε μια άποψη η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις.Το μόνο βεβαιο είναι οτι για να φθάσουμε στο σημείο να αποφασίσουμε με ποιον θα συνεκμεταλλευθούμε τα ενεργειακά μας αποθέματα θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να τα εξασφαλίσουμε.
Γι΄ αυτό και καλό θα είναι η κυβέρνηση στην οποία ΥΕΘΑ είναι ο κ.Καμμένος, αφού τελειώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να αποφασίσει πότε θα προχωρήσει και με το θέμα της ΑΟΖ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου