GuidePedia

0

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Απέτυχε για την ώρα η προσπάθεια των κυβερνητικών στρατευμάτων να κυκλώσουν πλήρως τους αντάρτες που βρίσκονται στο Χαλέπι, όπως μετέδωσε χθες το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο στρατός της Δαμασκού προσπάθησε να παρεμποδίσει την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με τα τουρκικά σύνορα, προκειμένου να αποκόψει την επικοινωνία ανταρτών της οργάνωσης Αλ Νούσρα με τον έξω κόσμο.

«Αν το καθεστώς είχε πάρει τα εδάφη αυτά, θα είχε κυκλώσει πλήρως τους αντάρτες στο Χαλέπι», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Παρατηρητηρίου, από την πλευρά της κυβέρνησης σκοτώθηκαν 129 άτομα, μεταξύ αυτών και 5 μέλη της Χεζμπολάχ, που έχει στείλει δυνάμεις από τον Λίβανο προκειμένου να υπερασπιστούν την κυβέρνηση Ασαντ. Από την πλευρά των ανταρτών και τζιχαντιστών σκοτώθηκαν 116 άνδρες, μεταξύ αυτών και ένας στρατιωτικός διοικητής της Αλ Νούσρα.

Το Χαλέπι, που στο παρελθόν ήταν η βιομηχανική καρδιά της Συρίας, έχει διαιρεθεί, ήδη από τα πρώτα στάδια των εχθροπραξιών, το 2012, ανάμεσα σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς και σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Τις τελευταίες ημέρες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στεφάν ντε Μιστούρα, διαπραγματεύτηκε με τη συριακή κυβέρνηση τη διακοπή του βομβαρδισμού της πόλης με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές για έξι εβδομάδες, αν οι αντάρτες συμφωνήσουν το ίδιο.

Παρά την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης στο Χαλέπι, μελετητές του εμφυλίου της Συρίας επισημαίνουν ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς πολεμούν εναντίον πολλαπλών αντιπάλων σε διαφορετικά μέτωπα.

«Βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που δεν υπήρχαν προηγουμένως», είπε η διευθύντρια του Κέντρου Κάρνεγκι της Βηρυτού, Λίνα Χατίμπ. Μετά την έξωση των τζιχαντιστών από το Κομπάνι, οι Κούρδοι μαχητές που υπερασπίστηκαν με επιτυχία την πόλη συνασπίσθηκαν με μετριοπαθείς αντάρτες και ανακατέλαβαν περίπου 215 χωριά στην ίδια περιοχή.

Οι απώλειες αυτές έχουν δυσχεράνει την επικοινωνία ανάμεσα στα δυτικά προπύργια του ΙSIS στην επαρχία του Χαλεπίου και στην κύρια περιοχή που ελέγχει, στην ανατολική Συρία.

Γύρω από την πόλη Αλ Μπαμπ, που είναι ένα από τα πιο δυτικά σημεία υπό τον έλεγχο του ΙSIS, οι τζιχαντιστές δείχνουν να πραγματοποιούν τακτικές υποχωρήσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η παρουσία τζιχαντιστών είναι λιγότερο αισθητή. Παράλληλα, οι εντάσεις στους κόλπους των τζιχαντιστών, που κατάγονται από διαφορετικές χώρες, εκφράστηκαν με ανοικτές συγκρούσεις ανάμεσα σε Τσετσένους και Ουζμπέκους τζιχαντιστές στην πόλη. Τουλάχιστον δύο διοικητές σκοτώθηκαν στην εσωτερική αυτή σύγκρουση. «Η παρατεταμένη μάχη για το Κομπάνι προξένησε πολλές εντάσεις – τζιχαντιστές αλληλοκατηγορούνταν για προδοσία και στο τέλος στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου», είπε ο Μπαρί Αμπντελατίφ, κάτοικος της Αλ Μπαμπ, που διέφυγε στην Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές φαίνεται ότι κυριολεκτικά σκοτώνονται μεταξύ τους και στη Ράκα, την «πρωτεύουσα» της περιοχής που ελέγχουν. Προσπαθούν να δώσουν την εικόνα ενιαίου οργανισμού, αλλά από κάτω υπάρχει πολλή βρωμιά, είπε ακτιβιστής που ζει στη Ράκα.

Παράλληλα, οι τζιχαντιστές πολεμούν με τον συριακό στρατό κοντά στην αεροπορική βάση Ντέιρ αλ Ζουρ, που είναι το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης της Δαμασκού στην ανατολική Συρία. Η προσπάθεια των τζιχαντιστών να καταλάβουν την αεροπορική βάση τον περασμένο μήνα αποκρούστηκε, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν ήταν η τελευταία.

Αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για σημείο καμπής, αλλά η πολυμέτωπη εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» αρχίζει να εμφανίζει αποτελέσματα. Στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές υπόκεινται σε βομβαρδισμούς από αμερικανικά και συμμαχικά αεροπλάνα, επιθέσεις κουρδικών χερσαίων δυνάμεων, σιιτικών πολιτοφυλακών και κυβερνητικών δυνάμεων. Παρ’ όλα αυτά, την εβδομάδα που πέρασε οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να κατακτήσουν νέα εδάφη για πρώτη φορά σε διάστημα πολλών μηνών.
Αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μοσούλη
Δέκα αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του ISIS εξαπέλυσε χθες ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέντε από τις επιδρομές έγιναν κοντά στη Μουσούλη, τη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη που ελέγχεται από το ΙSIS. Επίσης, ο συνασπισμός κατέφερε πέντε πλήγματα στη Συρία, εκ των οποίων τα τέσσερα κοντά στο Κομπάνι, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση καταστράφηκαν δύο οχυρές θέσεις και ένα κτίριο και επλήγησαν δύο μονάδες. Στη Μοσούλη έπληξαν τρεις οχυρές θέσεις, ένα θωρακισμένο όχημα, ένα κτίριο και έναν εκσκαφέα. Παράλληλα, βύθισαν τρία σκάφη του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στη Χαντίθα και έπληξαν στόχους κοντά στο Κιρκούκ, το Σιντζάρ και το Ταλ Αφάρ.

Στρατιωτική δύναμη 20.000 ώς 25.000 ανδρών, αποτελούμενη από Κούρδους και Ιρακινούς, προετοιμάζεται για τη δύσκολη και μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης. Αξιωματούχος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων εκτίμησε ότι η επιχείρηση αυτή ενδέχεται να εκδηλωθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα υφίσταται πιέσεις από το Κογκρέσο να διευρύνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στις συγκρούσεις, εξοπλίζοντας συμμάχους όπως η Αίγυπτος με νέα αεροσκάφη F-16 και τανκς Μ1, να εξοπλίσει την Ιορδανία και να προσφέρει στους Κούρδους του Ιράκ ό,τι χρειάζονται για να πολεμήσουν το «Ισλαμικό Κράτος».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top