GuidePedia

0

Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα υπήρξε. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει και λύση. Η Δευτέρα είναι μια ακόμη σημαντική ημέρα. Κι αυτό γιατί αν κρίνουμε από τις σκληρές -και επικίνδυνες- δηλώσεις της Μέρκελ και του Σόϊμπλε το “παιχνίδι ακόμη παίζεται”.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Η Αθήνα θα παρουσιάσει την Δευτέρα τις προτάσεις της για μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, από τους Γερμανούς.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Βαρουφάκη δεν θα αφορούν μέτρα που θα φέρνουν νέες περικοπές στα εισιδήματα. Κι όχι επειδή το λέει απλά ο Βαρουφάκης, αλλά επειδή είναι βέβαιο ότι τέτοια μέτρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοινώσει. Ήδη με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες βράδυ οι αντιδράσεις από την “αριστερή πλατφόρμα” του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες. Οποιαδήποτε ανακοίνωση μέτρων που θα έχουν την υποψία έστω περαιτέρω περικοπών θα προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση.

Συνεπώς όπως γράφουν και διεθνή ΜΜΕ ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων θα έχει να κάνει με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής κλπ.

Το ερώτημα είναι αν το δίδυμο Μέρκελ -Σόϊμπλε θα αποδεχτούν τις ελληνικές προτάσεις ή θα επιμείνουν στην σκληρότατη και απολύτως αναποτελεσματική λιτότητα. Και οι δύο εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους μετά από το Eurogroup,ιδιαίτερα σκληροί, εκνευρισμένοι και επαναλαμβάνουμε επικίνδυνοι.

Δεν μπορεί η καγκελάριος της Γερμανίας να επαναλαμβάνει κάθε λιγο και λιγάκι ότι “οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα”! Όταν την ίδια στιγμή άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι οι Έλληνες δεν ψήφισαν άλλη λύση. Το θέμα ….της χρησιμότητας των εκλογών που θέτει πλέον ανοιχτά το Βερολίνο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε λίγους μήνες η Ισπανία έχει εκλογές. Κι ακολουθούν κι άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Καμία δεν προβλέπεται να έχει ευχάριστο αποτέλεσμα για την “γερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης”. Εκτός αν το Βερολίνο αρχισει να θέτει ως προϋπόθεση στα “προγράμματα στήριξης” των πιο αδύναμων χωρών και την …απαγόρευση των εκλογών!

Περίσσοτερο σκληρός και με αρκετή δόση χαιρεκακίας ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση “θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει στους ψηφοφόρους που την επέλεξαν το πρόγραμμά της”. Εννοεί αυτό που ο ίδιος αναμένει να δει την Δευτέρα. Για τον Σόϊμπλε, όπως πια τον γνωρίζουμε τόσα χρόνια κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών δεν μπορεί να είναι αποδεκτό αν δεν προβλέπει οπωσδήποτε μέτρα εξαθλίωσης και φτωχοποίησης. Τέτοιο πρόγραμμα η σηνερινή ελλληνική κυβέρνηση δεν μπορεί -ακόμη κι αν θέλει- να παρουσιάσει, γιατί η πτώση της θα είναι γρήγορη και παταγώδης.

Συνεπώς ας μην βιαζόμαστε να πιστέψουμε ότι έχουμε εξασφαλίσει την τετράμηνη “ανάσα” χρόνου για να διαπραγματευτούμε και να οργανωθούμε. Η Δευτέρα μπορεί να είναι μια πολύ διαφορετική ημέρα αν η γερμανική ηγεσία εννοεί αυτά που οι δυο βασικοί της εκπρόσωποι δήλωσαν χθες βράδυ.

Η Γερμανία, όπως έγραψε και το Stratfor, βιάζεται να “τελειώνει” με το θέμα Ελλάδα,όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κι όταν λέμε να “τελειώνει” εννοούμε με τον δικό της τρόπο. Θέλει να παρουσιάσει σ΄ όλο τον ευρωπαϊκό νότο και ειδικά στις χώρες που ετοιμάζονται σε λίγους μήνες να ψηφίσουν μια Ελλάδα που “έπαιξε κι έχασε”. Μια Ελλάδα που ενώ οι πολίτες της είπαν όχι με την ψήφο τους στην γερμανική πρόταση για την Ευρώπη, εκείνη υποχώρησε στις εντολές του Βερολίνου. Το οποιο προτιμά ακόμη και να πληρώσει την Ελλάδα, παρά να της επιτρέψει να δοκιμάσει την δική της συνταγή. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να αποδειχτεί και στην πράξη αυτό που και ο τελευταίος Ευρωπαίος πολίτης έχει πλέον καταλάβει: ότι το “γερμανικό φάρμακο” είναι ένα τοξικότατο δηλητήριο που εξοντώνει τον “μεγάλο ασθενή” που είναι όχι η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Ευρώπη.πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top