GuidePedia

0

Τελικά η Τουρκία δεν βοήθησε απλώς τους τζιχαντιστές στην Συρία, αλλά τους υποστήριξε και με στρατιωτικά μέσα. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που δικάζονται για την επίθεση που πραγματοποίησαν στην πόλη Νίγδη της Τουρκίας, έναν χρόνο πριν.
Του Fehim Taştekin
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/

Η Τουρκία δεν είχε απλώς επιτρέψει στις δυνάμεις του Μετώπου αλ Νούσρα να περάσουν μέσω του εδάφους της για να καταλάβουν την πόλη Κασάμπ, στα σύνορα με την Συρία, αλλά τους υποστήριξαν με πυρά πυροβολικού, από το τουρκικό έδαφος. Αυτό απέδειξαν οι καταγραφές συνομιλιών από τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων, που έφερε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ της Τζουμχουριγέτ.
Στις 21 Μαρτίου 2014 «αντικαθεστωτικοί» μαχητές πέρασαν τα τουρκικά σύνορα από πέντε σημεία και εισέβαλαν στο συριακό έδαφος και κατέλαβαν την κατοικούμενη από Αρμένιους πόλη του Κασάμπ. Οι άνδρες που πέρασαν ανήκαν σε τουρκομανικές ομάδες και κυρίως στην οργάνωση Ahrar al-Sham, η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και έχει επικεφαλής τον πρώην τρόφιμο του Γκουαντάναμο, Ιμπραήμ Μπινσεκρούν, από το Μαρόκο.
Καθώς οι μάχες στην περιοχή του Κασάμπ συνεχιζόταν, στις 23 Μαρτίου, οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα συριακό μαχητικό, το οποίο, όπως υποστήριξαν, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Όταν τον Ιούνιο του 2014 οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν το Κασάμπ και το εκεί ύψωμα 45, το τουρκικό πυροβολικό τις βομβάρδισε και πάλι.

Η Τουρκία, πάντως, τότε είχε δηλώσει πως απλώς αντέδρασε στις παραβιάσεις των συνόρων της. Υποστήριξε επίσης πως οι καταγγελίες των Σύρων πως οι αντικαθεστωτικοί πέρασαν από το τουρκικό έδαφος «δεν έχουν βάση». Οι συνομιλίες όμως που καταγράφηκαν λένε άλλα.
Ο Αντίλ Ορλί, επικεφαλής ομάδας Τουρκομάνων μαχητών και ο αδερφός του Αϊχάν, συνεννοούντο με τον Τούρκο Μεχμέτ Τοκτάς, δίνοντάς του τις συντεταγμένες, επί των οποίων θα έβαλλε το τουρκικό πυροβολικό. «Τα πυρά ήταν χρήσιμα. Οι φίλοι μας έλυσαν τα υπόλοιπα προβλήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα επτά σημεία. Αν πλήξετε, μια φορά το καθένα, θα είναι αρκετό», έλεγε το μήνυμα από το κινητό του Αϊχάν Ορλί.
Ο Τοκτάς απάντησε: «Επτά σημεία. ΟΚ. Πες σε όλους να καλυφθούν τα επόμενα λεπτά». Ο Ορλί ζήτησε επίσης πυρομαχικά. «Άσε με να μιλήσω με την Άγκυρα, πάλι και θα δούμε. Χωρίς πυρομαχικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα», απάντησε ο Τοκτάς.
Σε μια συνομιλία στις 14 Ιουνίου κάποιος, με το όνομα Γιασάρ Μπενλί, ζητά από τον Ορλί να κανονίσει βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί γύρω από το ύψωμα 45. «Υπάρχουν πολλοί στρατιώτες εκεί. Θα ήταν καλό αν μπορούσατε να τους πλήξετε», του έλεγε.
Μια ημέρα νωρίτερα, στις; 14 Ιουνίου, ένας Τουρκμομάνος μιλά με τον Ορλί και του ζητά να βοηθήσει να απεγκλωβιστεί μια ομάδα μαχητών, τους οποίους είχαν περικυκλώσει οι Σύροι. Ο Ορλί αμέσως επικοινώνησε με τον Τούρκο Τουράν Γιλμάζ, συνεργάτη του Τοκτάς.
Οι δύο συνεννοήθηκαν για τη διάσωση των 20-30 εγκλωβισμένων αντικαθεστωτικών με τουρκική υποστήριξη. Όταν ο Γιλμάζ ερωτήθηκε σχετικά στο δικαστήριο είπε απλώς: «Ενεργούσαμε βάσει εντολών». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε το ζήτημα στο τουρκικό κοινοβούλιο, απευθύνοντας σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Απάντηση δεν έλαβε.
Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως στο δικαστήριο ενισχύουν την πεποίθηση πως η Τουρκία βοήθησε τις ακραίες ομάδας στην Συρία, με όπλα. Συνομιλία του Αϊχάν Ορλί με τον πρόεδρο της τουρκικής κοινότητας στην Συρία, Αχμέτ Σιρίν, αποκαλύπτει πως φορτίο τουρκικών όπλων δόθηκε στην Ansar al Islam, μια από τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που συνεργάζεται με το Μέτωπο αλ Νούσρα και το ΙΚ.
Οι συνομιλίες αποδεικνύουν επίσης, πως η Τουρκία έστελνε όπλα στους Τουρκομάνους. Τα τρία φορτηγά της ΜΙΤ που ακινητοποιήθηκαν στα Άδανα, μετέφεραν όπλα για αυτούς. Ένας εκ των κατηγορουμένων στη δίκη, ο Μεχμέτ Ασκάρ, κατέθεσε πως ο Τουρκομάνος Χαϊσέμ Τοπάλκα, δουλεύει για τη ΜΙΤ και συνόδευε το φορτίο των όπλων. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο ο Τοπάλκα συνελήφθη στα Άδανα, αλλά μετά από άνωθεν πιέσεις αφέθηκε ελεύθερος και αυτός και το φορτίο των όπλων.

Ο Τοπάλκα θεωρείται ύποπτος και τη διπλή βομβιστική επίθεση στην μικρή πόλη Ρεϊχανλί της Τουρκίας, το 2011, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Επίσης, δρα ως αρχαιοκάπηλος, πουλώντας στην Τουρκία συριακούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Είναι επίσης ο βασικός προμηθευτής όπλων στο Μέτωπο αλ Νούσρα. Όσον αφορά τους Τουρκομάνους, έχουν οργανώσει διάφορες ομάδες και μάχονται κατά των συριακών δυνάμεων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top