GuidePedia

0

Πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους εξάρθρωσαν οι σαουδαραβικές αρχές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Οι τζιχαντιστές δρούσαν εντός του σαουδαραβικού εδάφους εκτελώντας επιθέσεις εναντίον της σιιτικής μειονότητας της χώρας. Την ίδια ώρα το Ριάντ τρέμει την «ανίερη συμμαχία» Δύσης- Ιράν που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και απειλή να βγάλει την Τεχεράνη από την απομόνωση.
Του Bruce Riedel, «Islamic State cell strikes Shiites in Saudi Arabia»,
ΠΗΓΗ: Gulf Pulse, http://www.al-monitor.com/, 28 Νοεμβρίου 2014
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Οι αρχές ανέφεραν ότι τρείς Σαουδάραβες και ένας υπήκοος του Κατάρ, εκτέλεσαν επίθεση εναντίον χωριού σιιτών, στις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές επαρχίες της χώρας. Από την επίθεση αυτή είχαν σκοτωθεί εννέα χωρικοί και άλλοι 13 είχαν τραυματιστεί. Ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση των αρχών για την σύλληψη των δραστών, οι οποίοι, όμως, δεν ήταν μόνοι.
Χρειάστηκε σύγκρουση με τους τζιχαντιστές, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Σαουδαράβων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και αρκετών τζιχαντιστών, για να επιτευχθεί η εξουδετέρωση του πυρήνα. Συνολικά συνελήφθησαν 77 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας Ιορδανός, ένας Σύρος και ένας Τούρκος.
Όπως αποκαλύφθηκε ο πυρήνας λάμβανε διαταγές απευθείας από το ΙΚ, επικοινωνώντας συχνά με κέντρα της οργάνωσης σε Ιράκ και Συρία. Το ΙΚ καθόριζε τους στόχους και τα μέλη του πυρήνα εκτελούσαν την εκάστοτε εντολή. Η επίθεση κατά του σιιτικού χωριού έγινε, όπως αναφέρουν οι αρχές, με εντολή του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να μεταφέρει τον πόλεμο και κατά των σιιτών της Σαουδικής Αραβίας, με ότι αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει αυτό για την σταθερότητα της χώρας.

Πυρήνες του ΙΚ άλλωστε έχουν ανιχνευθεί και στο Μπαχρέιν. Άλλωστε τουλάχιστον 2.500 Σαουδάραβες πολεμούν ενταγμένοι στις τάξεις του ΙΚ και του Μετώπου αλ Νούσρα σε Ιράκ και Συρία. Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει επιθέσεις της αλ Κάιντα εδώ και μια δεκαετία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη και μάλιστα δυναμική εμφάνιση του ΙΚ στο έδαφός της.
Και όμως, η Σαουδική Αραβία πληρώνει τώρα την υποστήριξή της στους φανατικούς σουνίτες που υποστήριξε από την αρχή της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει, ανοικτά, κατηγορήσει τους Σαουδάραβες ενθάρρυναν τους φανατικούς σουνίτες να μεταβούν στην Συρία και να πολεμήσουν το καθεστώς Άσαντ.
Ο μεγάλος φόβος πάντως του σαουδαραβικού καθεστώτος είναι όχι το ΙΚ, αλλά η εκ νέου ανάδυση του Ιράν, ως περιφερειακής δύναμης, με τις ευλογίες της Δύσης. Ο πλήρως ελεγχόμενος από τον καθεστώς Τύπος δεν παύει να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι με το Ιράν και μέσω αυτού επιτρέπουν την επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο βασιλιάς Αμπτουλάχ όμως έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κακά. Το ένα είναι το ΙΚ, το οποίο αμφισβητεί ακόμα και την ιδιότητά του ως χαλίφη και προστάτη της Μέκκα και της Μεδίνα και προσπαθεί να προκαλέσει το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στη χώρα, επιτιθέμενο στην ούτως ή άλλως σκληρά καταπιεζόμενη σιιτική μειονότητα της χώρας.
Γι’ αυτό η Σαουδική Αραβία μετέχει, με τις αεροπορικές τις δυνάμεις, στον κατά του ΙΚ συνασπισμό. Ο πόλεμος όμως κατά του ΙΚ επιβάλει την προσέγγιση με την σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και φυσικά με την Τεχεράνη. Έτσι, πολεμώντας το ΙΚ, η Σαουδική Αραβία ενισχύει τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, το Ιράν.

Οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών μέσω του Τύπου αποτελούν λύση εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό που χρειάζεται για να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή είναι τα κράτη της περιοχής να πάψουν να ενισχύουν τις διάφορες ομάδες και να προσπαθήσουν να επιτύχουν την προσέγγιση σουνιτών και σιιτών.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top