GuidePedia

0

Ασύλληπτα είναι τα ποσά που έχουν δαπανήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις πολεμικές τους εμπλοκές ανά τον πλανήτη, όπως προκύπτει από την επίσημη αποδέσμευση στοιχείων. Όπως προκύπτει, το αστρονομικό ποσό των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (με την τρέχουσα ισοτιμία, 1,314 τρισεκατομμυρίων ευρώ) κόστισαν στις ΗΠΑ οι πολεμικές τους επιχειρήσεις μετά την 11 Σεπτεμβρίου 2001 σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας ερευνών του Κογκρέσου (CRS: Congressional Research Service).
Ειδικότερα, μέχρι και το οικονομικό έτος 2014, που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Κογκρέσο είχε εγκρίνει τη διάθεση πιστώσεων ύψους 669 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, 563,31 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και άλλες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, 66,51 δις ευρώ για άλλα κόστη σχετικά με τις επιχειρήσεις και 22,17 δις ευρώ για την επιχείρηση Noble Eagle (αεροπορική επιτήρηση των ηπειρωτικών ΗΠΑ). Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνονται 243,88 δις ευρώ που δαπανήθηκαν για την προμήθεια και επισκευή οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών.
Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη πλήρως ανανεωμένη εκτίμηση του κόστους των πολεμικών επιχειρήσεων από την υπηρεσία ερευνών του Κογκρέσου από τον Μάρτιο του 2011. Από τις προαναφερθείσες πιστώσεις το 92% διατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το υπόλοιπο 8% στα υπουργεία Εξωτερικών και Βετεράνων.

Οι πιστώσεις καλύπτουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και εξοπλισμό των ιρακινών και αφγανικών δυνάμεων, τις διπλωματικές δραστηριότητες, την παροχή ιατρικής φροντίδας στους Αμερικανούς τραυματίες για τα τελευταία 13 χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ανασυγκρότησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης, ότι βασικός παράγοντας για τον καθορισμό του κόστους είναι ο αριθμός των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν για επιχειρήσεις σε διάφορες χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα το 2011 στο Αφγανιστάν είχαν αναπτυχθεί 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες ενώ σήμερα και καθώς η αποχώρηση συνεχίζεται ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 11.600.
Τέλος, τα ποσά συμπεριλαμβάνουν και τις πιστώσεις που διατέθηκαν για συλλογή πληροφοριών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ακόμη και αυτών που τη διαχείριση ή την εποπτεία τους δεν είχε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Όμως στα προαναφερθέντα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα 52,31 δις ευρώ που διατέθηκαν το τρέχον οικονομικό έτος για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και την πρώτη αποδέσμευση για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Όμως, πέρα από το οικονομικό κόστος σημαντικός είναι και ο φόρος αίματος που κατέβαλλαν οι ΗΠΑ. Ειδικότερα, με βάση υπολογισμούς του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, στις επιχειρήσεις στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους 4.491 Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολίτες ενώ τραυματίστηκαν 32.244 άτομα. Αντίστοιχα στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους 2.356 Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολίτες ενώ τραυματίστηκαν 20.060 άτομα (στοιχεία μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2014).

Επιπρόσθετα, 128.496 Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν διαγνωστεί με μετατραυματικές διαταραχές (PTSD: Post Traumatic Stress Disorder), σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2014 του συστήματος ιατρικής επιτήρησης (Defense Medical Surveillance System) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Πάντως σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ακαδημαϊκών κύκλων, η υπηρεσία ερευνών του Κογκρέσου δεν έχει προσμετρήσει στο κόστος τις δαπάνες υποστήριξης και συντήρησης των ασθενούντων και αναπήρων βετεράνων, τους τόκους (λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ κατά βάση τα ποσά που δαπανήθηκαν αποτελούν δανεισμό) ούτε τις πιθανές αυξήσεις του βασικού αμυντικού προϋπολογισμού ως συνέπεια της διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τον περασμένο Ιούνιο, εκτίμησε το συνολικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αλλά και της βοήθειας στο Πακιστάν στο ύψος των 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (3,613 τρισεκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένων 259,5 δις ευρώ ως κόστη τόκων και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (821 δις ευρώ) ως κόστη μέριμνας για τους βετεράνους μέχρι το 2054.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top