GuidePedia

0

Η Δύση θέλει να αλυσοδέσει την ρωσική αρκούδα
Η Ρωσία που περνά την χειρότερη νομισματική κρίση από το 1998 θα ξαναβρεί την οικονομική ανάπτυξη, στη χειρότερη περίπτωση σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στρέφοντας παράλληλα τα βέλη του κατά της Δύσης για τις κυρώσεις που επέβαλε λόγω ουκρανικής κρίσης στην Μόσχα, σε μια προσπάθεια να «αλυσοδέσει και να ξεδοντιάσει την ρωσική αρκούδα» όπως σημείωσε δηκτικά.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έτους ενώπιον 1.000 δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του για την πορεία της οικονομίας διαβεβαιώνοντας ότι τα προβλήματα δεν θα συνεχιστούν για περισσότερο από δύο χρόνια.
Μετά από αυτή την περίοδο, «η ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη», όπως δήλωσε.

O Πούτιν παραδέχθηκε ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να διαφοροποιήσει την οικονομία της κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες και εξακολουθεί να βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των κυβερνητικών εσόδων προέρχεται από το πετρέλαιο και το αέριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα ήταν αρκετά για να διατηρήσουν σταθερή την οικονομία, λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν θα πρέπει να «κάψει» τα αποθέματά της, ύψους 419 δισ. δολαρίων.
«Δεν πιστεύω ότι μπορείς να το αποκαλέσεις κρίση-μπορείς να το αποκαλέσεις όπως θες» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι αν επιμείνουν τα οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008», εξήγησε.

Για τις δυτικές κυρώσεις

Αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης κατά της ρωσικής οικονομίας που επεβλήθησαν λόγω της ουκρανικής κρίσης, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση επιχειρεί να αλυσοδέσει και να ξεδοντιάσει την «ρωσική αρκούδα», σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις είναι το τίμημα του να είσαι ένα ανεξάρτητο έθνος.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι κυρώσεις είναι αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν δήλωσε:
«Δεν είναι αντίποινα για την Κριμαία. Είναι το τίμημα της φυσικής μας επιθυμίας να διατηρήσουμε την Ρωσία ως έθνος, πολιτισμό και κράτος…Ακόμη και αν η ρωσική αρκούδα άρχιζε να κάθεται φρόνιμα και να τρώει βατόμουρα και μέλι» αυτό δεν θα σταματούσε την πίεση που ασκείται στην χώρα.
«Δεν μας αφήνουν ήσυχους. Πάντα θα προσπαθούν να μας αλυσοδέσουν. Και μόλις μας αλυσοδέσουν θα μας βγάλουν νύχια και δόντια...».
Το ρούβλι που έπεσε στις αρχές της εβδομάδας σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, έχει χάσει πάνω από 50% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top