GuidePedia

0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο, προέβησαν ταυτόχρονα σε ανακοινωθέντα τεράστιας σημασίας για την ασφάλεια όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο…
Ανακοίνωσαν τα βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών. Όσα ακούστηκαν ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Ο Ομπάμα επαίνεσε τη συμβολή της κοινότητας των Κουβανών εξόριστων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε την αποτυχία της πολιτικής του εμπάργκο πέντε δεκαετίες μετά την επιβολή του.
Ο Ομπάμα ανακοίνωσε τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της ροής του εμπορίου και των επενδύσεων στην Κούβα, την αύξηση των επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων, ενώ ανακοίνωσε και το άνοιγμα πρεσβείας στην Αβάνα.

Οι Αμερικανοί θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κατά τις επισκέψεις τους στην Κούβα πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί των ορίων αποστολής εμβασμάτων. Ο δε Ομπάμα δήλωσε πως θα καλωσόριζε την Κούβα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής τον Απρίλιο του 2015 μαζί και με τους ηγέτες οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (Civil Society).
Ο Ραούλ Κάστρο επανέλαβε την αφοσίωσή του στον διάλογο και είπε ότι ο Ομπάμα αξίζει τον σεβασμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος βέβαια, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να περάσουν νόμοι στο Κογκρέσο για να αρθεί το εμπάργκο και πως μέχρι την παρούσα φάση μπορούσε να κινείται αυτόνομα.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ελευθέρωση του πολίτη των ΗΠΑ Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Κούβα κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Μαζί, ανακοινώθηκε και η ανταλλαγή ενός άλλου κρατουμένου με τρεις φυλακισμένους Κουβανούς.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top