GuidePedia

0

Μισή ενημέρωση αποζητούν οι διπλωμάτες από τη Θράκη
Νόμος των 240 ιμάμηδων, εκπαίδευση και ευρωεκλογές στο επίκεντρο της συνάντησης.


Το DEB, το μειονοτικό κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ και έκανε ξανά αίσθηση με τη συμμετοχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές λαμβάνοντας τεράστια ποσοστά στους κόλπους της μειονότητας, ήταν διαχρονικά βασικός συνομιλητής με Αμερικανούς διπλωμάτες. Την πρακτική αυτή επιβεβαίωσε ξανά η αμερικανική διπλωματική, αφού στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ βρέθηκαν χθες Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στην Ξάνθη. Ειδικότερα σύμβουλος Ραφαέλ Ντίαζ και συνεργάτες, επισκέφτηκαν τα γραφεία του DEB. Την αμερικανική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος από την Κομοτηνή Μουσταφά Αλή Τσαβούς και ο υπεύθυνος του κόμματος στην Ξάνθη Οζάν Αχμέτογλου, όπως και υποψήφιοι βουλευτές του DEB στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Μόνο προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», όπως την αποκάλεσαν βρήκαν να πουν τα στελέχη του DEB στους Αμερικανούς διπλωμάτες. Το θέμα που εθίγη καταρχήν στη συνάντηση αυτή ήταν ο νόμος για τους ιμάμηδες που ψήφισε και εφάρμοσε η ελληνική Πολιτεία. Τα μέλη του DEB επανέλαβαν την πάγια θέση τους στους διπλωμάτες ότι δεν ελήφθη υπόψη η άποψη και οι θέσεις της μειονότητας και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ανταπόκριση στις εκκλήσεις αυτής. Όπως είναι γνωστό η εφαρμογή προβλέπει την εκμάθηση του Ιερού Κορανιού και της Ισλαμικής θρησκείας στα δημόσια σχολεία που φοιτούν μουσουλμάνοι μαθητές. Το μειονοτικό κόμμα αντέδρασε εξαρχής στο εν λόγω νόμο και ζήτησε να μην εφαρμοστεί, με όλους τους εκπροσώπους και τα θεσμικά του όργανα. Όπως τόνισαν τα στελέχη του κόμματος στους διπλωμάτες η μειονότητα θέλει να έχει λόγο στο θέμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης των παιδιών της. Μάλιστα έκαναν λόγο για χτύπημα στην ελευθερία συνείδησης και θρησκείας της μειονότητας. Είπαν ακόμα ότι η εφαρμογή του «Νόμου των 240 Ιμάμηδων» «η οποία στοχεύει στην αφαίρεση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και θρησκευτικής εκπαίδευσης από την μειονότητα, όπως και η αγνόηση των σχετικών εκκλήσεων της μειονότητας για αυτό το θέμα, οδήγησαν ένα βήμα πίσω την δημοκρατία στην Ελλάδα».

Περαιτέρω τα μέλη του DEB αναφέρθηκαν σε εκπαιδευτικά ζητήματα της μειονότητας και μίλησαν για αδικία εξαιτίας του γεγονότος ότι ο προφορικός βαθμός (βαθμοί τετραμήνου) της 3ης Λυκείου των μειονοτικών σχολείων δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των μορίων για την εισαγωγή των αποφοίτων από τα μειονοτικά λύκεια στα ελληνικά πανεπιστήμια με την ειδική ποσόστωση του 0,5%.  

Τέλος οι διπλωμάτες από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τη συνολική δράση του κόμματος DEB Κόμματος, τα μεγάλα ποσοστά στις τελευταίες ευρωεκλογές και τις σκέψεις για συμμετοχή στο μέλλον στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ολοκλήρωση της επίσκεψης βρήκε τον πρόεδρο του DEB να προσφέρει δώρα στους επισκέπτες. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top