GuidePedia

0

Όταν η θρησκεία μεταβάλεται σε μέσο αξιοποίησης πολιτικών επιδιώξεων το αποτέλεσμα είναι, αυτόχρημα, τραγικό. Στην Ελλάδα έχουμε υπάρξει μάρτυρες πλείστων όσων περιστατικών. Ωστόσο η κατάσταση του προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΧΟΛΙΟ: Παντελής Καρύκας
Ο πατριάρχης του Κιέβου Φιλάρετος δεν δίστασε λοιπόν να δηλώσει δημόσια, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται υπό την επήρεια του Σατανά και αντιμετωπίζει την αιώνια καταδίκη, εκτός αν μετανοήσει (και επιστρέψει και τη Κριμαία στην Ουκρανία, ίσως;)
Η Εκκλησία της Ουκρανίας αποκόπηκε από την επιρροή της Εκκλησίας της Μόσχας, το 1992, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. Η Εκκλησία του Κιέβου, είναι η πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στις Ρωσία, αφού η πόλη αυτή ήταν η πρωτεύουσα του Ρώσου ηγεμόνα Βλαδίμηρου, ο οποίος δέχτηκε πρώτος το χριστιανικό βάπτισμα από τους Έλληνες. Η πρωτοκαθεδρία πέρασε σταδιακά στη Μόσχα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά πάντα το Κίεβο κατείχε εξέχουσα θέση στις ανατολικές εκκλησίες.

Δυστυχώς, ακολουθώντας το παράδειγμα της πλήρως υποταγμένης στο Κρεμλίνο, Ρωσικής Εκκλησίας και η Ουκρανική Εκκλησία πληγώνει βάναυσα την χριστιανική ενότητα, τασσόμενη στο πλευρό της νέας ουκρανικής αρχής, με λόγο μάλιστα που προκαλεί τον γέλωτα. Όταν όμως ο προκαθήμενος της πρωτεύουσας εκκλησίας των ρωσικών χωρών χαρακτηρίζει ως «νέο Κάιν» τον Πούτιν, ο οποίος, όπως ο πρώτος δολοφόνος της Αγίας Γραφής, έχει υποκύψει… στα κελεύσματα του Σατανά, προφανώς κάτι δεν πάει καλά.
 Ο ρόλος της Εκκλησίας, δεν είναι να ρίχνει λάδι στη φωτιά, ειδικά τώρα που έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα παράθυρο ελπίδας για την ουκρανική κρίση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.600 ανθρώπους.
Ο πατριάρχης Φιλάρετος, προχώρησε σε μια άκαιρη, για να μην την χαρακτηρίσουμε αλλιώς κίνηση, τη στιγμή ακριβώς που όφειλε να δείξει μια άλλη εικόνα. Κατηγόρησε τον Πούτιν πως ψεύδεται όταν λέει ότι δεν υπάρχει ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία και μπορεί να έχει δίκιο, αφού δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία πράγματι εξοπλίζει και ενισχύει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, το έργο το δικό του δεν είναι να προχωρά σε πολιτικές ενέργειες, γιατί πολιτική έκανε, από άμβωνος μάλιστα όταν μίλησε έτσι, εκτός αν έχει λάβει εντολές να ενεργήσει αναλόγως, τις παραμονές της διαφαινόμενης εξομάλυνσης. Αν ενήργησε με δική του πρωτοβουλία σημαίνει ότι μάλλον δεν πρέπει να παραμείνει για πολύ στη θέση που κατέχει.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top