GuidePedia

0

Απάντησε αρνητικά στη Συρία για συνεργασία κατά των τζιχαντιστών!

Πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εμφανίστηκε η Συρία του Μπασάρ Αλ Ασαντ.Ο Ουαλίντ Μουάλεμ, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που απέφυγε παρά τρίχα μια νατοϊκή επέμβαση στα εδάφη της, δήλωσε τώρα ότι ΗΠΑ και Βρετανία είναι «καλοδεχούμενες» σε μια συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει απαραιτήτως ρόλο στον συντονισμό τυχόν αεροπορικών πληγμάτων στα εδάφη της, με στόχο τους τζιχαντιστές, μια εκδοχή που έχει δηλώσει ότι εξετάζει η Ουάσινγκτον μετά την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Αμέσως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε προς απάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να ανανεώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το καθεστώς Ασαντ. Χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ απλοϊκή» μια τέτοια λογική στο όνομα της «ρεαλπολιτίκ». Στη συζήτηση παρενέβη υπέρ της Συρίας και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τους δυτικούς να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τη Συρία, καθώς «για τα συμφέροντα της Δύσης η βασική απειλή δεν είναι το καθεστως Ασαντ αλλά η πιθανή απειλή να καταλάβουν την εξουσία στη Συρία τρομοκράτες». Οι ΗΠΑ σχολίασε, έκαναν με το Ισλαμικό Κράτος το ίδιο λάθος που είχαν κάνει και με τη Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα επί του συριακού εδάφους οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσαν τη θέση τους καταλαμβάνοντας την Κυριακή τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ταμπκά στη βορειανατολική Συρία - τελευταίο προπύργιο του συριακού στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέχρι να επικρατήσουν οι εξτρεμιστές, είχαν ήδη σκοτωθεί 500 άνθρωποι (346 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και περισσότεροι από 170 Σύροι στρατιώτες) από την περασμένη Τρίτη, σε μια από τις πιο πολύνεκρες διενέξεις του συριακού εμφυλίου. Οι ισλαμιστές περιέφεραν τα κομμένα κεφάλια των θυμάτων τους στην πλατεία της κοντινής πόλης Ράκα, όπου πανηγύρισαν, ενώ φέρονται να αιχμαλώτισαν ακόμη 150 Σύρους στρατιώτες. Και στο Ιράκ ένα σιιτικό τέμενος στην ανατολική Βαγδάτη έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, πιθανώς από τους ίδιους σουνίτες εξτρεμιστές.

Πάντως, οι γονείς του Φόλεϊ, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έκαναν για τον γιο τους, δήλωσαν ότι επιθυμούν να ιδρύσουν φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία ανεξάρτητων δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο μπλόγκερ που e-ντοπίζει μαχητές

Δεν είναι κατάσκοπος αλλά ένας blogger-δημοσιογράφος ο οποίος από την ασφάλεια του γραφείου του στη Βρετανία κατάφερε να κάνει αυτό που πασχίζουν να πετύχουν ακόμη και οι πιο σύγχρονοι αμερικανικοί -κι όχι μόνο- δορυφόροι. Ο λόγος για τον Ελιοτ Χίγκινς, που, με «όπλο» τον υπολογιστή του, μπόρεσε μέσω του Google Earth αλλά και του Flash Earth να εντοπίσει στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη του Ιράκ! Ο Χίγκινς, χωρίς να έχει πληροφόρηση «εκ των έσω» και με μοναδικά στοιχεία τις εικόνες από τα βίντεο που δίνουν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές στη δημοσιότητα, κατάφερε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top