GuidePedia

0

Φωνές κριτικής έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται στο Ισραήλ για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με κεντρικό συμπέρασμα, ότι τη σήμερον ημέρα, είναι ευκολότερο να νικήσεις ξεκάθαρα μια αντίπαλη αεροπορική δύναμη, παρά μια τρομοκρατική οργάνωση.
«Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει κανείς», θα μπορούσε να είναι το σχόλιο για τους πολιτικούς του εβραϊκού κράτους που λησμονούν ότι μερικές φορές καταντάει αφελές το να «αυτομαστιγώνεσαι», δίνοντας την εικόνα ότι δεν τα μπόρεσες να τα καταφέρεις στο πεδίο της μάχης, επειδή τακτική του αντιπάλου είναι να κρύβεται όπου αυτός επιλέγει, στις πόλεις, σε τζαμιά, σε σχολεία και γενικώς όπου αυτός θεωρεί πιο σωστό.
Είναι βέβαια χαρακτηριστικό των απανταχού – περισσσότερο ή λιγότερο – δημοκρατικών καθεστώτων να λέει ο κανείς «το μακρύ και το κοντό του», κάτι που φυσικά δεν θα βρει κανείς στα παλαιστινιακά εδάφη και την εξουσία της Χαμάς. Και να θέλει κανείς να διαμαρτυρηθεί, ξέρει ότι το μέλλον του θα είναι άδηλο, άρα οι πανηγυρισμοί, εάν υπάρξουν και σε πια έκταση, μάλλον θα θυμίζουν άγριες φυλές σε κάποια ζούγκλα να χοροπηδούν γύρω από μια φωτιά που άναψαν στο ισοπεδωμένο χωριό τους, κραυγάζοντας άναρθρα.

Το να υποστηρίζει κανείς ότι η Χαμάς δεν ηττήθηκε επειδή θα συνεχίσει να εξουσιάζει τη Γάζα ακούγεται γελοίο. Αφενός διότι ουδείς έθεσε επισήμως ως στόχο την ανατροπή της, που θα προϋπέθετε χερσαία επέμβαση και κατάληψη – κατοχή της Γάζας και αφετέρου, αυτό είναι το τίμημα της ανησυχίας για τις παράπλευρες απώλειες, αφού πολλές φορές εντοπίστηκαν τμήματα ισλαμιστικών ενόπλων οργανώσεων σε διάφορα κτίρια ή ακόμα και σε ανοικτά μέρη να εκπαιδεύονται και δεν τους χτύπησαν, επειδή, ως συνήθως, αποδεικνυόταν η βαθύτατη αγάπη ορισμένων για τα παιδιά που βρίσκονταν τριγύρω στην πιο αποτελεσματική αποτροπή
Ή μήπως δεν ξέρουν που βρίσκονται τα κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας να τα έχουν μονίμως ισοπεδωμένα; Άλλες είναι οι ανησυχίες. Αν έχει νόημα να γκρινιάξει κανείς είναι οι επιδόσεις στον τομέα των πληροφοριών, αφού όλα δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί δεν είχαν αντιληφθεί την έκταση του δικτύου των τούνελ.
Αυτό είναι όντως ένα θέμα σοβαρό, ωστόσο, αναδεικνύει και τη δυσκολία με την οποία μπορεί να επιχειρήσει μια μυστική υπηρεσία, όταν δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να διαθέτει πράκτορες στο στρατόπεδο του αντιπάλου για μια σειρά από λόγους.
Από τη δραστηριοποίηση στις περιοχές ενδιαφέροντος πολλαπλών υπηρεσιών, ως επί το πλείστον μη φιλικών που αυξάνουν τον κίνδυνο εντοπισμού της δραστηριότητας, έως την αποτροπή που ασκεί η τακτική της Χαμάς να εκτελεί όποιον συλλάβει για τον οποίο έχει ακόμα και την παραμικρή υποψία, με αποτέλεσμα η στρατολόγηση να είναι πολύ δύσκολη.

Ας μην προτρέχουμε όμως, διότι η κατάπαυση πυρός είναι εξαιρετικά επισφαλής και οι καταρχήν θέσεις των δύο πλευρών εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθούν στο Κάιρο όπου διεξάγονται συζητήσεις. Διότι εκεί θα κριθούν πολλά. Οι Ισραηλινοί ζητούν αποστρατικοποίηση της Γάζας, κάτι που η Χαμάς δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί, αφού θα αυτο-ακυρωνόταν… Όλα κρέμονται σε μία κλωστή…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου