GuidePedia

0

Όταν ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIL), εμφανίστηκε σε βίντεο να απευθύνεται στους «πιστούς» από τζαμί της Μοσούλης, αυτοανακηρυσσόμενος χαλίφης, ανέφερε ότι το νέο αρχηγείο της οργάνωσης εγκαταστάθηκε στο πάλαι ποτέ τουρκικό προξενείο της Μοσούλης.
Της Amberin Zaman
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

«Είναι αλήθεια ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το τουρκικό προξενείο ως αρχηγείο του. Εκεί περνά πολλές ώρες κάθε μέρα και ο Μπαγκνταντί», ανέφερε ο κυβερνήτης της Μοσούλης. Λίγο μετά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου από το ISIL, στις 10 Ιουνίου, όπου συνελήφθησαν και οι 49 υπηρετούντες σε αυτό Τούρκοι, μαζί με τον πρόξενο, η τουρκική κυβέρνηση, με νόμο, απαγόρευσε και δημόσια συζήτηση ακόμα για το θέμα.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η απαγόρευση έγινε για να προστατευτεί η ζωή των ομήρων. Στην πραγματικότητα η κατάληψη του προξενείου αποτελεί μεγάλη ντροπή για τη τουρκική κυβέρνηση. Η ΜΙΤ είχε προτείνει την εκκένωση του προξενείου, νωρίτερα, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το ISIL όμως δεν κατέλαβε μόνο το τουρκικό προξενείο, αλλά πλέον το χρησιμοποιεί. Παρόλα αυτά, η Τουρκία φοβούμενη να προκαλέσει τους τζιχαντιστές, ακόμα και ο «εκρηκτικός» Ερντογάν, δεν λέει κουβέντα. Αντίθετα μάλιστα ο Ερντογάν επιτέθηκε σε όσους επιχειρούν να τον «υποχρεώσουν να προκαλέσει το ISIL», προειδοποιώντας παράλληλα της ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον του.
Μόλις πριν λίγες μέρες το ISIL αναγνωρίστηκε στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ πριν θεωρείτο οργάνωση με μη ξεκαθαρισμένη ταυτότητα. Ο Ερντογάν μάλιστα, σε επίσημη εκδήλωση, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους μαχητές του ISIL «αδερφούς», από τους οποίους ζήτησε να απελευθερώσουν τους Τούρκους ομήρους.
Οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας, την ίδια ώρα συνεχίζουν να κατηγορούν τον Ερντογάν, ότι εξυπηρετεί επιμελητειακά το ISIL, μέσω βάσεων στο τουρκικό έδαφος, ώστε η οργάνωση να συνεχίζει τον πόλεμο κατά του Άσαντ. Συγκρούσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας με τους φανατικούς του ISIL σημειώθηκαν ακριβώς στο συνοριακό πέρασμα Κομπανί, στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.
Τις τελευταίες μέρες υπολογίζεται πως, τουλάχιστον, 800 Κούρδοι της Τουρκίας πέρασαν τα σύνορα και ενώθηκαν με την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία. Τουλάχιστον άλλοι 1.000 είναι δε, έτοιμοι να ενωθούν μαζί τους. Οι Κούρδοι συγκεντρώνονται στο Κομπανί, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ενισχύει το ISIL. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας, σύμφωνα με στελέχη του ΡΚΚ, υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, που έχει ξεκινήσει.

Όσον αφορά τους Τούρκους ομήρους το ISIL δηλώνει ότι σύντομα θα τους απελευθερώσει. Το πιθανότερο όμως είναι να μην το πράξει και να τους κρατήσει σε ομηρία για καιρό, διασφαλίζοντας έτσι την τουρκική υποστήριξη. Σύμφωνα με τους Κούρδους Τουρκία και ISIL έχουν υπογράψει, άλλωστε, την δική τους «Εγκάρδια Συνεννόηση» (ΑΝΤΑΝΤ). 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top