GuidePedia

0

Σε μια αήθη πολιτική ενέργεια προέβη ο αμφιλεγόμενος ακόμα και για τους ομοδόξους του σιίτες, πρωθυπουργός – υπό προθεσμία – του Ιράκ, Νούρι Αλ Μάλικι, ο οποίος προχώρησε σε προσπάθεια να συνδέσει τους Κούρδους με την ισλαμιστική εξτρεμιστική – τρομοκρατική οργάνωση ISIL που έχει αιματοκυλίσει τη χώρα, ανακηρύσσοντας χαλιφάτο τις περιοχές που ελέγχει.
Συγκεκριμένα υποστήριξε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ότι στα κουρδικά εδάφη και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Αρμπίλ, έχουν βρει καταφύγιο μαχητές της ISIL, χρησιμοποιώντας τα ως ορμητήριο και βάση των επιχειρήσεών τους στο Ιράκ. Κατά πάσα πιθανότητα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει και ήθελαν την ISIL να καλούν τους Κούρδους να μείνουν ουδέτεροι και σε αντάλλαγμα να μην δεχθούν επίθεση, με τρόπο που να δίνει την αίσθηση πως η συνεργασία είναι ακόμα βαθύτερη…

Με την αναφορά αυτή ο Μάλικι αποπειράται να υπονομεύσει την προσπάθεια των Κούρδων να προωθήσουν το αίτημα της ανεξαρτητοποίησης και να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις με τον ξένο παράγοντα, όπως για παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις του Μάλικι με τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί έχουν επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της άρνησης των Κούρδων να τον στηρίξουν για μια ακόμα θητεία (τρίτη) ως πρωθυπουργός.
Άλλος στόχος τον οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να επιδιώκει ο Ιρακινός πρωθυπουργός, είναι να συσπειρώσει εκ νέου τους σιίτες γύρω του, αφού ισχυρές φωνές προσωπικοτήτων των σιιτών, καλούν ανοικτά για την αντικατάσταση του Μάλικι και την ανάδειξη άλλου προσώπου στη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, εάν δεχθούμε ως δεδομένο ότι οι σουνίτες απλά τον απεχθάνονται, είναι το αν ο Μάλικι έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό του συμφέρον δεν βρίσκεται σε ένα ενωμένο με κάποια μορφή Ιράκ, αλλά φλερτάρει με τη δημιουργία σιιτικού κράτους, στενά συνδεδεμένου με το Ιράν.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top